07 Kasım 2014 19:56

Ölüm kuyuları yanıtsız kaldı

İlkel çalışma koşulları ve yaşanan iş cinayetleri nedeniyle “ölüm kuyuları” olarak bilinen, Şırnak maden havzasına ilişkin Çalışma Bakanına sorulan sorular yine yanıtsız bırakıldı.

Paylaş

İlkel çalışma koşulları ve yaşanan iş cinayetleri nedeniyle “ölüm kuyuları” olarak bilinen, Şırnak maden havzasına ilişkin Çalışma Bakanına sorulan sorular yine yanıtsız bırakıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı Çelik, “Madenler hakkında kapatma kararı olmasına rağmen üretime devam etmesi neden sağlanmamıştır? Bu konuda kusuru ve ihmali olan kamu kurumu var mıdır? Var ise, bunlar hakkında ne işlem yapılacaktır?” sorularını es geçti. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) bünyesinde bulunan Şırnak sahasının 26 Mart 2002 tarihli sözleşme ile Şırnak İl Özel İdaresine rödovans karşılığı işletmeye verildiği belirtilen yanıtta, rödovans sözleşmesi hükümlerine göre sahada yapılan işletmecilik faaliyetlerinden ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasından işletmeci olarak Şırnak Valiliği İl Özel İdaresinin sorumlu olduğu kaydedildi.

Şırnak’ta bulunan sahada iş sağlığı ve güvenliği açısından daha önce gerçekleştirilen teftişlerle ilgili bilgi veren Çelik, 17 Ekim 1997’de 4 noksana karşın 2 ay mehil, 19 Haziran 1998’de 3 noksana karşılık mehil verilmeksizin noksanların işverene bildirilmesi, 15 Ocak 2003’te 6 noksana karşılık mehil verilmeksizin noksanların işverene bildirilmesi, 2 Temmuz 2003’te 7 noksana karşılık iş durdurulması, 13 Ekim 2004’te 26 noksana karşılık mehil verilmeksizin işverene bildirilmesi, 18 Ekim 2010’da 1 noksan bulunmasına karşılık kişilerin kusurunun bulunmadığı, 13 Eylül’ 2013’te ise iş durdurulması kararı verildi. İş kazası nedeniyle 11 Eylül 2008’de yapılan teftişte ise “Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturma başlatılması dolayısıyla yapılacak işlem bulunmadığı” ileri sürüldü.

BİLGİMİZ YOK!

Bu arada Tüzel’in Batman Devlet Hastanesinden atılan 31 temizlik işçisiyle ilgili soru önergesine Çelik’in yanıtı ise şu oldu: “İş sözleşmesi sona eren işçilerle ilgili olarak bakanlığımız ve Batman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce yapılan araştırmada konu ve işyeri ile ilgili olarak herhangi bir bilgi ve şikayetin bulunmadığı anlaşılmıştır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınırda TSK’nin gözü YPG’de

SONRAKİ HABER

Robin Williams'ın ölüm sebebinin intihar olduğu resmileşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...