08 Kasım 2014 01:00

Sınırda TSK’nin gözü YPG’de

Suruç’a Kader Ortakaya’nın sınırın Kobanê tarafındayken katledildiği, önceki gün geldik. Katledilmesinin hemen arkasından. Kendisini burada 25 günlük çadır nöbeti sırasında tanımış olan aralarında gazetecilerin de bulunduğu kişilerle görüştük. Hepsi çok üzgün ve öfkeliydi.

Paylaş

Fatih POLAT / Cumhur DAŞ / Uğur AYÇİL
Suruç

Suruç’a Kader Ortakaya’nın sınırın Kobanê tarafındayken katledildiği, önceki gün geldik. Katledilmesinin hemen arkasından. Kendisini burada 25 günlük çadır nöbeti sırasında tanımış olan aralarında gazetecilerin de bulunduğu kişilerle görüştük. Hepsi çok üzgün ve öfkeliydi.

Kader Ortakaya’nın cenazesi Suruç’tan uğurlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Suruç merkezde çok sayıda akrep, özel hareket polisleri ve asker dikkati çekiyordu. Biz Kader Ortakaya’nın cenazesinin uğurlanacağı saatlerde Kobanê’nin karşısındaki Suruç köylerini dolaşmak için aracımızla hareket ettik. Önce Kader Ortakaya’nın katledildiği Kobanê’nin batı tarafına karşılık gelen Boydê (Yumurtalık) köyüne yöneldik. Köye yaklaşırken Kobanê’yi gören hakim tepede TSK’ye bağlı çok sayıda tank geçiyordu.

Kobanê’yi daha net çekmek için sınıra daha yakın bir noktaya giderken akrep tipi zırhlı araçla yanımıza yaklaşan özel harekatçılar uzaklaşmamız için uyardı. Kobanê’nin en net göründüğü bu tepelerde dürbün satan kişilere denk geldik. 3 ayrı tezgahta hemen hemen birbirinin aynı olan ve 70 liraya satılan dürbünler vardı. Amatör görünümlü bu dürbünlerle Kobanê kent merkezini görebilmeniz mümkün oluyordu. Burada bulunduğumuz saatlerde ara ara havan topu atışı oluyor ve kentin üzerinden dumanlar yükseliyordu. İki aya yakın bir süredir havan toplarıyla ve tanklarla dövülmesine rağmen direnen kentte YPG’nin, Peşmergelerin yanlarında getirdiği daha gelişkin silahlarla IŞİD’e karşı saldırılarını artırdığı ve mevzi kazanmaya başladığı anlatılıyor.

Tilşeir Tepesi’nde YPG ve Peşmerge bayrakları birlikte görülüyor

TSK: SİLİN O FOTOĞRAFLARI!

Boydê’nin tam karşısında Kobanê’nin merkezine 7 kilometre mesafede ve batı tarafında bulunan Tilşeir Tepesi YPG’nin elinde bulunuyor. Tepede YPG’nin bayrağı yanında Peşmerge’nin de bayrağı dikkati çekiyor. Bu Peşmerge’nin Kobanê’ye gelişinden sonra ortaya çıkan yeni savunma dengesinin bir simgesi sayılabilir. O tepenin fotoğrafını çekerken akrep tipi zırhlı araçlarla askerler yanımıza yaklaştı. Bu hareketin iki anlamı oluyor. ‘Uzaklaşın’ ya da ‘Çektiğiniz fotoğrafları silin ve uzaklaşın.’ Bunu tahmin ettiğimiz için fotoğrafları çektiğimiz makineyi, sadece birkaç kare çektiğimiz makine ile değiştirdik ve diğerini çantaya koyduk. Asker de tahmin ettiğimiz gibi fotoğrafları silmemiz konusunda ısrarcı davrandı. Belli ki, YPG’nin denetiminde olan tepenin görüntülenmesi bir YPG propagandasına hizmet edeceği düşüncesiyle engelleniyordu. Sınırın IŞİD’in denetiminde olduğu yerlerde hiçbir askeri önlem yokken, YPG’nin elinde olan bölgelerin karşısında tanklarla dolu ve akrep tipi zırhlı araçlar sürekli devriye geziyor. Kader Ortakaya’nın katledildiği saatlerde IŞİD’in, denetiminde olan bölgelerde sınıra gelip Türkiye’ye sığınmış olan Kobanêlileri araçlarına alıp götürmesi ve Türk askerinin buna sessiz kalması da iki farklı kesimi TSK’nin, dolayısıyla Türkiye Hükümetinin muamele farkını gösteriyor.

Kobanê’yi gören hakim tepelerde dürbün satışı

KOBANÊLİLERE YEMEK GÖTÜRMEYE DE İZİN YOK!

Suruç’un Boyde (Yumurtalık) köyü yakınında insanlar araçlarını bekleyenlere yemek götürmek için bekliyor.

Boydê’nin yakınlarında rastladığım bir grup insan ellerinde yiyecek poşetleriyle bekliyorlardı. Hemen ön tarafta tel örgülerin arkasında bekletilen araçlarda bulunun akrabalarına ekmek ve yiyecek getirmişler. Ancak asker bu yiyeceği onlara götürmelerine izin vermiyormuş. Buraya sabah erkenden Suruç merkezden geliyor ve akşamları da dönüyorlarmış. Yasir Oso onlardan biri. 1 buçuk ay önce Kobanê’nin Gırık köyünden gelmiş. Elindeki yiyecekleri araçlarını bekleyen akrabalarına ulaştırmasına askerler tarafından izin verilmediğini söylüyor. Favas Abdu da, 1 buçuk ay önce Kobanê’nin Koçli köyünden gelmiş. Bütün köy olarak gelmişler. Kendisi 19 akrabası ile birlikte gelmiş. IŞİD’in Mert İsmail köyünün olduğu sınır noktasında kardeşine ait iki aracı askerlerin gözünün önünde alıp götürdüğünü anlatıyor. Aynı yerden Rojavalılara ait 10 aracın askerin gözü önünde IŞİD tarafından götürüldüğünü söylüyor.
Bu arada bu haberi tamamladığımız dün saat 14.03’te uçaklar IŞİD mevzilerini iki kez bombaladı.

Kobanê’de havan atıldığı an

KADER’İN DİRENİŞ KÖYÜ

Boydê’den, doğu tarafına karşılık gelen Miseynter köyüne geliyoruz. Burası Kader Ortakaya’nın 25 gün çadır nöbeti tuttuğu yer. Burada bulunanlar, önceki gece uçakların IŞİD mevzilerini bombaladığını ve uzun süre ağır çatışma sesleri duyduklarını anlatıyor.
Lokman Akçın, Kader Ortakaya’nın nöbet arkadaşlarından biri. Burada tanışmışlar. ‘İnsan sevgisiyle, doğa sevgisiyle dolu biriydi. Kimsenin gönlünü kırmazdı. Burada yaşanılan küçük sorunları kendi tarzıyla çözerdi” diye anlatıyor onu. Ve devam ediyor: “Kader, buradaki herkese moral veren biriydi. Bulunduğu her alanda Kobanê direnişini destekledi. Son dönemde de IŞİD’in insanlık dışı saldırılarına karşı Kobanê’deki mücadelede yer almak istiyordu. Bunun için de Kobanê’ye geçmeyi çok istiyordu. Sınırda hedef alınarak vurulduğunu düşünüyoruz. 40-50 kişinin arasında bulunan tek kadındı.”

FOTOĞRAFLAR: FATİH POLAT

ÖNCEKİ HABER

Patron para kaybetmesin diye ölüyoruz

SONRAKİ HABER

Ölüm kuyuları yanıtsız kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...