08 Kasım 2014 00:59

Patron para kaybetmesin diye ölüyoruz

Madenlerde bir ölüm haberi de Elazığ’dan geldi. Nevra Madenciliğe ait krom madeninde önceki gün yaşanan iş cinayetinde bir işçi can verdi, bir işçi de yaralandı. Ölen işçinin arkadaşları patronun maliyet gerekçesiyle tahkimat yapmadığını, ölümlerin bu nedenle yaşandığını söyledi. İşçiler taşeron sisteminin kaldırılmasını istedi.

Paylaş

Orhan KURUL
Elazığ

Elazığ’daki krom madeninde meydana gelen iş cinayetinin ardından da patronun kâr hırsı çıktı. Maliyet gerekçesiyle tahkimat yapılmadığını dile getiren işçiler, “Bu yapılsaydı arkadaşımız ölmeyecekti. Taşeron sistemi sürdükçe biz can vereceğiz” dediler. Son ölüm sonrası işçilerde öfke artarken, patronlar bu nedenle bir gün işi tatil etmek zorunda kaldı.

Elazığ’ın Alacakkaya ilçesi Kef bölgesi İncibayır köyü kırsalında faaliyet gösteren, Nevra Madenciliğe bağlı krom ocağında önceki gün meydana gelen göçükte yaşamını yitiren Hacı Akgül’ün cenazesi defnedilmek üzere Maden ilçesinin Örtülü köyüne götürüldü.  
Gazetemize konuşan Akgül’ün arkadaşları, ocağa tahkimat (kasa) atılsa kazanın önlenebileceğini ancak patronun maliyetten kurtulmak için bu önlemi almadığını anlattı. “Taşeronluk sistemi devam ettikçe bundan sonra da bizim canımızı almaya devam edecek” diye işçiler, denetim yapılmamasından da şikayetçi: “Ocağı denetlemeye gelen uzmanlar ocağa girmeden çıkıp gidiyor.”
Öte yandan Hacı Akgül isimli işçinin ölümünden sonra madenlerde ciddi bir rahatsızlık başladı. Birçok işçinin işe gitmek istememsi üzerine patronlar, işçilere ‘bugün gelmeyin’ demek zorunda kaldı ve tüm işçilere bir gün izin verdi.

EMEP’TEN AÇIKLAMA

İş cinayetiyle ilgili açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Elazığ İl Örgütü, “Özelleştirme, taşeronlaştırma, kâr hırsı madencileri yine göçük altında bıraktı” dedi. Çalışma Bakanı’na istifa çağrısı yapılan açıklamada, madenlerin de derhal kamulaştırılmasını istedi. Açıklamada “Madenleri sermayenin insafına terk eden, işin sağlığını ve kârın sürekliliğini işçinin sağlığının önüne koyan, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için gerekli çalışmaları ve denetimleri yapmayan, etkili yaptırımlar uygulamayan Hükümet, bu faciadan en az maden patronları kadar sorumludur” dendi.

GEÇEN YIL GREV OLMUŞTU

Elazığ’da Eti Krom AŞ’ye bağlı ocaklarda çalışan işçiler geçtiğimiz yıl yaşadıkları sorunlara karşı 20 gün süren grevin yapmış, grev nedeniyle 100’ü aşkın işçi işten atılmıştı. 50 ocakta çalışan 600 işçinin başlattığı eylemde işçiler, kadroya alınmayı, ücretlerin düzenli biçimde bankaya yatırılması ve güvencesiz çalışmaya son verilmesini istemiş ancak talepler patronlar tarafından kabul edilmemişti. Daha sonra işçilerin ücretleri bankaya eksik olarak yatırılmıştı. O dönem gazetemize konuşan işçiler, kölelik koşullarında ve çok ağır şartlarda çalıştıklarını belirtmiş, her yıl birkaç arkadaşlarını iş cinayetlerine kurban verdiklerini söylemişlerdi.

ÖNCEKİ HABER

‘Sen de örgünü al gel’

SONRAKİ HABER

Sınırda TSK’nin gözü YPG’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...