07 Kasım 2014 14:36

Obama’dan Hamaney’e gizli mektup

ABD Başkanı Barack Obama’nın, ekim ayı ortalarında İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’e gizli mektup göndererek IŞİD’e karşı mücadele için iş birliği istediği öne sürüldü.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın, ekim ayı ortalarında İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’e gizli mektup göndererek IŞİD’e karşı mücadele için iş birliği istediği öne sürüldü.

Wall Street Journal’ın haberine göre Obama, IŞİD konusunda yapılabilecek bir iş birliğinin Tahran’ın, nükleer programının geleceği konusunda küresel güçlerle kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu da belirtti. Mektubun ABD’nin müttefiki Arap ülkelerini ve İsrail’i kızdırmamak için gizli tutulduğu öne sürüldü.

Mektup hem IŞİD’le mücadelede destek almayı, hem de Hamaney’i nükleer program anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor. Haber kaynağı, mektupta Obama’nın Hamaney’e, IŞİD konusundaki iş birliğinin büyük oranda İran’ın 24 Kasım’a kadar küresel güçlerle Tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.

HAMANEY’E DÖRDÜNCÜ MEKTUP

Ekim ayında gönderildiği iddia edilen mektup, Obama’nın İran’ın en güçlü siyasi ve dini liderine, 2009’da göreve gelmesinden bu yana yazdığı dördüncü mektup oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, mektuba ilişkin soruya “Obama’nın gizli mektuplarından bahsedecek konumda değilim” diyerek yanıt verdi ve ülkesinin İran’a karşı tutumunun değişmediğini söyledi. Earnest, iki ülke arasında askeri ya da istihbarat anlamında bir iş birliği olmasa da, IŞİD’e karşı savaşta ortaya çıkan ortak çıkar gereği birkaç kez görüşme gerçekleştiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 9 Kasım Pazar günü Umman’da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile nükleer program konusunda doğrudan müzakerelere başlayacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

15-16 Kasım’dan sonra yeni sürece girilecek

SONRAKİ HABER

‘Mescid-i Aksa’da gerginliği düşüreceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...