12 Temmuz 2011 10:03

Sendikal yasalar sonbaharda değişiyor

Üçlü Danışma Kurulu, 6 ay aradan sonra yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında toplandı. Toplantıda 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler gündem oldu. Toplantıda, söz konusu değişikliklerin &ou

Sendikal yasalar sonbaharda değişiyor
Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve bakanlık bürokratları ile işçi ve işveren sendika başkanlarının oluşturduğu Üçlü Danışma Kurulu, 6 ay aradan sonra ilk toplantısını yaptı.

Toplantıya Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve işverenleri temsilen TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik katıldı.  Toplantı öncesi açıklama yapan Yeni Çalışma Bakanı Faruk Çelik, çözüm bekleyen sorunlar için kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri konuşacaklarını söyledi. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Faruk Çelik, kamu toplu iş sözleşmeleri için ön görüşmelere başladıklarını ve en kısa sürede taraflara çağrı yapacaklarını dile getirdi.

İSTATİSTİKLERİN AÇIKLANMASI ERTELENDİ

Edinilen bilgiye göre toplantıda şu üç konu gündemi oluşturdu: 2821 ve 2822 sayılı sendikal kanunlarda yapılacak değişiklikler, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’na dair hazırlıklar ve sendika üye sayılarına ilişkin Bakanlık verilerinin açıklanması.

Toplantı sonuçlarına göre sendikal yasalarda Bursa Mutabakatı da denilen, geçtiğimiz yıllarda hazırlanan çalışma çerçevesinde bir değişikliğin bir an önce sonuçlandırılması amaçlanıyor. Çalışmaların hızlanması için 9 Ağustos, 25 Ağustos ve 7 Eylül de bakanlık, işçi ve işveren temsilcileri bir araya gelecekler. Yasal değişikliklerin ekim-kasım aylarında sonuçlandırılması hedefleniyor.

Toplantıda işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yasanın hazırlıklarının da bir an önce tamamlanması konusu gündem oldu. Önümüzdeki günlerde İstanbul’un ev sahipliği yapacağı Dünya İş Sağlığı ve İşgüvenliği Kongresi öncesi bu konuda adım atılması konusunda tarafların hem fikir olduğu öğrenildi.

Toplantıda, Çalışma Bakanlığı tarafından uzun süredir açıklanmayan sendika üye sayılarına dair istatistiklerinin daha ileri bir tarihte açıklanması konusunda fikir birliğine varıldı. Bakanlığın elindeki bilgileri önümüzdeki günlerde sendikalara sunacağı, ancak verilerin resmi olarak açıklanmasının 2821 ve 2822 sayılı Yasalardaki değişikliklerin sonrasına erteleneceği ifade ediliyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk intihar ettirdi

SONRAKİ HABER

AKP ve CHP’ninki ‘milli mutabakat’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...