07 Kasım 2014 09:15

Ortakaya'nın cenazesi İstanbul'a getirildi

Askerlerce dün Kobanê sınır hattında hedef gözetilerek katledilen Kader Ortakaya'nın cenazesi, Suruç Devlet Hastanesi'nden alındıktan sonra binlerce kişi tarafından otopsi yapılmak üzere Urfa'ya uğurlandı. Ortakaya'nın cenazesi, son yolcuğuna uğurlanması için İstanbul'a getirildi

Paylaş

Kobanê direnişine destek olmak amacıyla 25 gündür sınır hattında direniş nöbeti tutan ve dün sınır hattında askerlerce başından vurularak katledilen Kader (Kadriye) Ortakaya'nın cenazesi otopsi yapılmak üzere Urfa'ya götürüldü. Ortakaya'nın yaşamını yitirdiği haberini alan ailesi dün gece saatlerinde Suruç'a geldi. Kobanê'de bulunan cenaze ise sabaha doğru Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda ailesi ve HDP'li vekiller tarafından alınarak, Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildi. Sabah saatlerinden itibaren de Ortakaya'nın ailesi, arkadaşları, HDP'li milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım ile DBP yöneticiler hastane bahçesinde toplandı. Hastane bahçesinde toplanan kitle üzerinde Ortakaya'nın fotoğrafının yer aldığı "Kader Ortakaya ölümsüzdür" yazısı ile 30 Eylül günü Facebook hesabından paylaştığı "Her devrim küçük bir kıvılcımla başlar. Ve vardır her namlunun ucunda bir yaşam ateşi. Böyle büyük düşler de yolculuklarla başlar ve serüvenciler düşer bu yollara" mesajının yer aldığı pankartı açtı.

Savcılık işlemleri sırasında bekleyişini sürdüren kitle sık sık "İntikam", "Kader yoldaş ölümsüzdür", "Bijî Berxwadana Kobanê", "Katil devlet hesap verecek" ve "Bedel ödedik bedel ödeteceğiz" sloganları attı. Burada kısa bir açıklama yapan Kobanê Kantonu Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, bedenleriyle sınırları anlamsızlaştıranların verdiği mücadeleyi selamlayarak, "Erdoğan'ın kirli siyasetini bir kez daha kınıyoruz. Artık bilsin ki kadınlar olarak Kürt halkı olarak sabrımız kalmadı. Arin yoldaşımızın fedai eylemi gibi binlerce kadın olarak bizlerde intikam için patlamaya hazırız daha da sabrımızı zorlamasınlar. Kobanê görkemli bir direniş sergileyen YPJ, Kader yoldaşımızın da intikamını alacaktır" diye konuştu.

KOBANÊLİLER ORTAKAYA İÇİN SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

İşlemlerinin ardından Ortakaya'nın tabutu kadınlar tarafından omuzlara alınarak hastane önünde bekleyen cenaze aracına konuldu. Burada Kobanê'de yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından cenaze konvoyu hareket etti. Urfa'ya doğru yola çıkartılan cenaze aracı ve çok sayıda aracın bulunduğu konvoy, IŞİD saldırılarından dolayı Suruç'a gelen binlerce Kobanêli tarafından yol güzergâhında sloganlarla karşılandı. Rojava, Kobanê, Arîn Mîrkan ve Nejat Suphi Ağırnaslı çadır kentlerinde bulunan binlerce yurttaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri ile KCK ve YDG-H bayraklarıyla cenaze konvoyunu karşıladı. 7'den 77'ye bütün Kobanêlilerin katıldığı uğurlama töreninde kitle hep bir ağızdan "Şehid namirin" sloganlarını attı.

Urfa Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak olan otopsinin ardından Ortakaya'nın cenazesi, son yolcuğuna uğurlanması için İstanbul'a getirildi.

Ortakaya'nın cenazesi, Atatürk Havalimanı'ndan yakınları, YAKAYDER üyeleri ile Barış Anneleri tarafından alınarak Bağcılar'da bulunan Göztepe Camii morguna götürüldü. Ortakaya'nın cenazesi yarın öğle namazında Göztepe Camii'nde yapılacak dini törenin ardından Yayla Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Öte yandan Kader Ortakaya'nın otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından ön rapor ailesine teslim edildi. İHD Urfa Şube Eş Başkanı Atilla Yazar ile Avukat Sevda Özçelik Bingöl'ün de teslim aldığı ön raporda, Ortakaya'nın muhtemel şarapnel parçasıyla yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıca raporda Ortakaya'nın başında kurşuna rastlanmadığı ifadeleri de yer aldı. Ortakaya'nın ailesi İHD'yevekâlet vererek şikayetçi olacaklarını belirtti.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Madende ölen işçinin arkadaşları: Taşeron öldürüyor

SONRAKİ HABER

Bugün, Kazım Koyuncu'nun 43. doğum günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...