06 Kasım 2014 20:15

Hemşireler sorunlarının çözülmesini istiyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşireler, hemşire yetersizliğinden dolayı çok sayıda sorun yaşıyor. İş yüklerinin artmasından kaynaklı mesleklerini verimli bir şekilde yerine getiremediklerini ifade eden hemşireler kadro açılmasını talep ediyor.

Paylaş

Eda AKTAŞ
Metehan UD
İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşireler, hemşire yetersizliğinden dolayı çok sayıda sorun yaşıyor. İş yüklerinin artmasından kaynaklı mesleklerini verimli bir şekilde yerine getiremediklerini ifade eden hemşireler kadro açılmasını talep ediyor.

Candan Eyin nöroloji servisinde sorumlu hemşire olarak çalışıyor. Bu serviste her bir hemşirenin 12 hastaya baktığını ve bu hastalardan en az 3-4’ünün yatağa bağımlı, yani tüm ihtiyaçlarının hemşire tarafından giderilmesi gereken hastalar olduğunu belirtiyor. Serviste genelde yoğun bakım hastalarının ağırlıklı olduğunu ancak yoğun bakım şartlarının olmadığını söylüyor. Evin, “Bir aspiratörle 3 hastayı yan yana aspire etmek zorunda kalıyorsunuz. Zor şartlarda çalışıyoruz, bu zor şartları servise uyarlamaya çalışmak çok yorucu oluyor. O yüzden yoğun bakım hemşire sayısının artmasını istiyoruz” diyor.

‘MALİYE BAKANLIĞI SORUNLARIMIZI ÇÖZSÜN’

Nurcan Umut üroloji bölümünde 12 yıldır çalışıyor. Servislerinde 30 hastanın bulunduğunu hemşire sayısının ise sadece sekiz olduğunu söylüyor. 12 saatlik mesailer şeklinde çalıştıklarını ifade eden Umut, çok yoğun ve yorucu bir tempoda çalıştıklarını dile getiriyor. Yoğun çalışma koşullarının hastalara da yansıdığını dile getiren Umut, “Hastalarımız bize ağrılarının olduğunu söylediklerinde onlara ulaşmamız geç oluyor. Çünkü 10 hastanın ağrısı olduğunu düşünürseniz, 10 kişiye tek hemşire ağrı kesici yapıncaya kadar en az yarım saat geçiyor ve o hasta yarım saat o ağrıyı çekmek zorunda kalıyor. Bu en basit sorunumuz” diyerek anlatıyor. Umut, “İş yükümüzün hafiflemesini, insanca çalışma şartlarının oluşturulmasını ve öncelikli olarak Maliye Bakanlığının buradaki sorunu çözmek adına adımlar atması istiyoruz” diyor.

‘BAŞKA BÖLÜME ÇEKİLMEK İSTEMİYORUM’

Kadın doğum servisinde dokuz yıldır çalışan Eylem Sabah ise, günlük 17-18 hastaya baktıklarını hatta bazı günler bu sayının 25’lere kadar çıktığını dile getiriyor. Fazla çalıştıkları için hastalara güler yüzlü yaklaşamadıklarını ifade eden Sabah, “Çok sayıda hastaya baktığımız için dikkat eksikliğimiz oluyor. Hata yapmamaya çalışıyoruz ama hatamız olmayacak diye bir şey yok, her an hata yapma riski altındayız” diyor.  Sabah, “Her şeyden önce başka servise çekilip çalışmak istemiyorum. 9 yıldır kadın doğumda çalışıyorum ve artık bu branşımdan başka bir yerde çalışmak zor olur” diyerek sorunlarının bir an çözülmesini istiyor. Maaş koşullarının düzeltilmesi, ek ödemelerinin arttırılması, izin raporlarında kesinti olmaması taleplerini de ekliyor. 

PSİKİYATRİDE UZMAN KARDİLOYOJİDE ÇALIŞIYOR

Özgür Demir (Kardiyoloji Servisi Hemşiresi): Psikiyatri hemşire bölümünde uzmanlık yaptım ama kardiyoloji servisinde çalışıyorum. Eğitim durumumuza ve kıdemimize göre istediğimiz bölümde çalışamıyoruz. Hemşire yetersizliğinden dolayı kurumun isteği doğrultusunda çalışmak zorunda kalıyoruz. Buraya KPSS’den yüksek puan alarak atandım ve işimi seviyorum. Kaçmak istemiyorum ama tekrar sınava girip başka bir kuruma geçiş yapabilirim. Hastanemizin sıkıntısı bu. 4-b ile atanan hemşi-reler hastanenin sıkıntısını ve çözümsüzlüğünü gördükleri zaman tekrar tercih yapıyorlar. O yüzden Maliye Bakanlığından hemşire kadrosunun açılmasını talep ediyoruz.

‘KREŞ SAATLERİ ÇALIŞMA SAATİNE UYMUYOR’

Fatma Kılık (Kan Merkezi Hemşiresi): 7 yıllık hemşireyim. Daha önce Dahiliye yoğun bakımda çalışıyordum, strese daha fazla dayanamadığım için kan merkezine geçiş yaptım. 7 hemşire olması gereken yerde 4-5 hemşire olarak çalışmaktayız. 1.5 yaşında bebeğim var, mesaim akşam 8’de bitiyor ancak kreşin mesaisi 5’te bitiyor. Bebeğim 3 saat boyunca kan merkezi içerisinde benimle birlikte bekliyor. Orada birçok bulaşıcı hastalık var, hepatit B, AIDS gibi… Kreş saatlerinin çalışma saatlerine uygun hale getirilmesini istiyorum. Ya da benim ve benim gibi olan arkadaşlarımın çalışma saatlerinin kreş saatine göre ayarlanmasını istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Bu köprünün harcını kadınlar karıyor

SONRAKİ HABER

Bunlar mı uçuracak ülke ekonomisini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...