07 Kasım 2014 01:09

Bu köprünün harcını kadınlar karıyor

2 aydır Kobanê’de yaşanan IŞİD vahşetine karşı direnen Kobanêli kadınlarla dayanışmak üzere bir kampanya başlatıldı: Kobanê’ye “Kız Kardeşlik Köprüsü”. İlk adım da Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin öncülüğünde Esenyalı’da yapılan bir basın toplantısıyla atıldı.

Paylaş

Müslime KARABATAK
Sevda KARACA
İstanbul

2 aydır Kobanê’de yaşanan IŞİD vahşetine karşı direnen Kobanêli kadınlarla dayanışmak üzere bir kampanya başlatıldı: Kobanê’ye “Kız Kardeşlik Köprüsü”. İlk adım da Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin öncülüğünde Esenyalı’da yapılan bir basın toplantısıyla atıldı. Aralarında yöre derneklerinden kadınların, Gençlik Kültür Evinden genç kadınların ve direnişçi işçi kadınların da bulunduğu basın toplantısında biz de bu köprünün tuğlalarını bir bir örmeye başlayan kadınlara sormak istedik, Kız Kardeşlik Köprüsü kampanyası fikri nasıl ortaya çıktı, kimler katılıyor ve kampanya dahilinde neler yapmayı hedefliyorlar diye. İşte yanıtlar:

Kobanê’ye kız kardeşlik köprüsü fikri nasıl doğdu?
Adile Doğan (Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği): IŞİD çetesi Şengal halkına saldırdığından, birçok kadın kaçırılıp, geride kalanlar göç yollarına düşmek zorunda bırakıldığından beri kadınlarla dayanışmak ve insani ihtiyaçlarını giderebilmek için bir kampanya yürütüyoruz. Bu süreçte gerek yürüttüğümüz tartışmalar, gerekse IŞİD zihniyetinin Türkiye’nin batısına da nasıl yansıdığını gösteren kimi örnekler bize şu ihtiyacı hissettirdi. Türkiye’den Kobanê’ye “kız kardeşlik köprüsü” kurmak yalnızca savaşın en çok etkileneni kadınlarla insani dayanışmayı örmek için değil, aynı zamanda IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin bizim de mücadelemiz olduğunun altını çizmek için önemliydi. Bu kampanya ile bizim tek amacımız kadınlar ve çocuklar için yardım malzemeleri toplamak değil, bugün Kobanê halkı üzerinde Rojava’ya dair sürdürülen bu kirli savaşın ne için yürütüldüğünü deşifre etmek, bu çete örgütünün kimlerin yarattığının bilincini de açmak, bunu her kesimden kadınla tartışmak istiyoruz. Kobanêli kız kardeşlerimiz orada bütün kadınların onuru için savaşıyor; tecavüze, tacize, ölüme karşı bir duruş sergiliyor. Biz de bu onurlu direnişi büyütme çabasındayız.

Esenyalı’da da sadece bir kadın derneği olarak değil, farklı örgütlerden kadınlarla yaptınız açıklamalarınızı. Bu kampanya nasıl yürüyecek?
Biz yerelde kadınların ortak iradeyle birlikte hareket etmesinin kadınları çok güçlendirici bir yön taşıdığını düşünüyoruz. Bu kampanyayı da Esenyalı’daki kadınların tamamının içerisinde yer alacağı biçimde yürütmeyi hedefledik. Başta Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri aktif olarak bu çalışmanın içerisinde. Bu kampanya fikrini tartışırken çeşitli yöre derneklerine gittik, siyasi partileri ziyaret ettik, fikrimizi açtık. Çok olumlu karşılandı. Mesela şu an Bingöl Cunanlılar Derneği Kadın Kolları aramızda. Sadece bu kampanyada değil daha önceki dayanışmalarda da hep yanımızda oldular. Bizimle birlikte hareket ettiler. Yanı sıra Karerliler, Çalıkağa yöre derneklerinin kadın kolları, CHP’li, EMEP’li kadınlar, HDP-HDK Kadın Meclisi de bu çalışmanın bir parçası. Bu zamana kadar onların da ayrı ayrı yürüttüğü çalışmalar var, bu fikrimiz ile çalışmayı birleştirmeyi ve daha ileriye götürmeyi benimsediler.

Kampanya sadece Esenyalı ile mi sınırlı? Başka illerde ya da ilçelerde bu kampanyanın bir parçası olmak isteyen kadınlar açısından ne söylersiniz?
Nasıl ki IŞİD tehdidi yalnızca Ortadoğu’da, Rojava’da, Kobanê’de yaşayan kadınların üzerinde bir tehdit olarak kalmamışsa, bu zihniyet pek çok yerde kendine kadınların günlük hayatına müdahale etme, kadınları sindirme cüretini kendinde bulmuşsa, ona karşı yürüyecek mücadele de sınırlı yerlerdeki kadınların mücadelesi olarak sürdürülemez. Biz bu köprünün inşası için ilk taşı koyduk, ama biliyoruz ki pek çok ilden, farklı kadın örgütleri de bu köprüyü inşa etmek için hazırlıklar yapıyor. İstanbul’un çeşitli ilçelerinde ve başka pek çok ilde kadınlarla bu konuda yapabileceklerimizi ve ortak çalışmamızın ana hatlarını konuşuyoruz. Yakın zaman içerisinde pek çok yerden köprünün inşası için kadınlar neler yapacaklarını ortaya koyacak. Bu dayanışmayı birlikte büyüteceğiz, paneller, ev toplantıları, yürüyüşler, sergiler yapacağız; ulaşamadığımız hiçbir kadın arkadaşımızı bırakmayacak şekilde bir çalışma yürüteceğiz. 

ÇÜNKÜ MÜCADELELER  DE KARDEŞ!

Şadiye Çerimli (Bingöl Cunanlılar Derneği Kadın Kolları): Her şeyden önce oradaki kadınlar bizlerin onurlarını da temsil ediyor. Bundan dolayı bu kampanya hakikaten değerli bir kampanya ve bu kampanyanın içinde yer almak başlı başına bir onur bizler için. Daha önce de yapılan kampanyaların içine dahil olduk ve elimizden geldiğince de bu kampanyalara destek vereceğiz.

Esenyalı Gençlik Kültür Evi'nden bir genç: Kobanê’de yürüyen mücadele aynı zamanda genç kadınların da geleceği için, eşit ve korkusuzca yaşanabilecek bir toplumsal düzen için yürüyen bir mücadele. Yani bizim burada yürüttüğümüz mücadelenin kardeşi. Bu mücadelenin genç kadınlar için anlamını tartışmak bizim için çok önemli olacak. Bu savaşın ve bölgede yürütülen politikaların anlamını dernekteki pek çok etkinlikte dile getirdik, tartıştık. Bundan sonra artık bu tartışmaları fiili bir dayanışma mücadelesine dönüştürme ihtiyacındayız.

İŞÇİ KADINLAR KAMPANYANIN ÇOK ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Kız kardeşlik Köprüsü’nün en çok önemsediği noktalardan biri de işçi kadınlara ulaşmak. Esenyalı bölgesi de binlerce kadın işçinin çalıştığı Tuzla Sanayi Bölgesi’nin hemen yanında bir işçi havzası.  MT Reklam’da sendikalaştıkları için işten atılan ve 168 gün boyunca direnen işçi kadınlar da kampanyanın yürütücüsü. İşçilerden Bahar Gök şöyle anlatıyor: “Kobanê’deki direnişin öncüsü kadınlar. Ama bu mücadele sadece bir Kürt mücadelesi olarak görülüyor fabrikalarda. Bunun bir insanlık mücadelesi olduğunu anlatabilmek, işçi kadınların mücadelesiyle ne kadar bağlantılı olduğunu anlatmamız lazım. Bunda bizlerin örgütlenmeyi tercih ettiği sendikaların kadın komitelerine çok fazla görev düşüyor.

ÖNCEKİ HABER

Er Hasan Alkan öldürüldü mü?

SONRAKİ HABER

Hemşireler sorunlarının çözülmesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...