06 Kasım 2014 19:29

Meksika kaybolan 43 öğrenci için ayakta

On binlerce Meksikalı, başkent Meksiko’da kayıp 43 öğrencinin sağ salim bulunmaları için yeniden sokaklara döküldü.

Paylaş

Ülkenin güneybatı eyaleti Guerrero’da bir protesto esnasında polisle çatışan öğrencilerden yaklaşık bir buçuk aydır haber alınamıyor. Olayın bir numaralı failleri belediye başkanı ve eşinin yakalanması da tansiyonu düşürmeye yetmedi. Binlerce üniversite öğrencisi hocalarının da desteğiyle 72 saatlik grev ve boykot başlattı.

“Onları canlı aldılar, biz de canlı geri istiyoruz” sloganları atan göstericiler, 43 öğrencinin dev posterleriyle yürüyüş yaptı. Haftalardır öğrencilere ait hiçbir ize ulaşılamaması uluslararası tepkiye neden olurken; durum Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto için tam bir krize dönüştü.

Geçen haftalarda hakkında tutuklama emri çıkarılan Eski Iguala Belediye Başkanı Jose Luis Abarca ve eşi Maria de Los Angeles Pineda salı günü yakalanarak göz altına alınmıştı. Son gelişmeler kayıp öğrencilerin aileleri tarafından olumlu karşılanırken, öğrencilerin izini bulma umutlarını güçlendirmişti.

Eski Başkan Abarca, Guerreros Unidos adlı uyuşturucu çetesiyle ilişkili olduğu düşünülen polislere, karısının konuşmasını kesmeye çalışan öğrencilere müdahale etme emri vermekle suçlanıyor. Yaşanan çatışma sonucunda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 43 öğrenci ise kayıplara karışmıştı.

‘ÖĞRENCİLERİN YERİ BİLİNİYOR!’

Kayıp öğrencilerin aileleriyle yeniden sokaklara çıkan üniversite öğrencileri başkanın yakalanmasının yeterli olmadığını söylüyor. Öğrencilerden Giovanni Bello Alcocer isimli bir Meksikalı, “Adaletsizlikten bıktık. Benim de çocuklarım var ve aynı şey onların da başına gelebilir diye korkuyorum” diye tepki gösterdi. Alcocer, yetkililerin “Her bir öğrencinin nerede olduğunu” çok iyi bildiğini iddia etti.

Açılan soruşturma sırasında 38 cesedin bulunduğu toplu mezara ulaşılmış; bu durum kayıp öğrenciler adına endişelerin artmasına sebep olmuştu. Yetkililer ilk DNA analiz sonuçlarına göre bulunan cesetlerden 28’inin öğrencilere ait olmadığı açıklamıştı. Ancak öğrencilerin yakınları hükümete güvenmediğini söyleyerek, mezarların bağımsız Arjantinli adli tıp uzmanları tarafından incelenmesini talep etmişti.
Öte yandan tutuklanan polislerden bazıları öğrencilerin daha sonra uyuşturucu çetesine teslim edildiğini ileri sürdü. Çetenin lideri de göz altına alınırken, liderin adamlarından birine söz konusu 43 öğrencinin rakip çetenin üyeleri olduğunu söylediği belirtildi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş Partizan'ı bu kez de 2-1 yendi

SONRAKİ HABER

Işığını camdan alan resimler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...