06 Kasım 2014 18:00

Binlerce ‘maskeli’ sokağa çıktı

İngiltere'nin başkenti Londra’da toplanan ‘Guy Fawkes’ maskeli binlerce kapitalizm karşıtı protesto yürüyüşü düzenledi. Londralılar ise “V for Vendetta” sinema filmindeki başkahramanın kullandığı maskeyle Trafalgar Meydanı’nda toplandı.

Paylaş

The Guardian’nın haberine göre Bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi’nden Parlamento binasına doğru yürüyen maskeliler, ardından Buckingham Sarayı’na da yürüdü. Yürüyüşün sonunda BBC binasının önünde de medya kuruluşuna tepki gösterildi. Eylem boyunca kapitalizm karşıtı sloganlar atıldı.
Eylem sonunda Buckingham Sarayı önünde çıkan arbedede polis en az 5 kişiyi göz altına aldı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen eylemlerde 15 kişi göz altına alınmıştı.
Bir çok ülkede halk isyanlarının sembolü haline gelen ‘Guy Fawkes’ maskeleriyle gerçekleştirilen Bir Milyon Maske Yürüyüşü ile “hükümetlerin yolsuzluklarına dikkat çekerek halkın baskıdan kurtarılması” amaçlanıyor. İlk defa 2011’de Londra’da düzenlenen yürüyüşe 500 kişi katılmıştı. Geçen sene ise bu sayı 2500’e çıkmıştı.

GUY FAWKES KİMDİR?

5 Kasım 1605’te Kral I. James’e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı Britanya Parlamento Binasını havaya uçurma hazırlığı yapan Guy Fawkes eylem öncesi yakalanıp ağır işkencelerden geçirildikten sonra “vatan hainliği” hükmüyle 1 Ocak 1606’da asılarak idam edildi. İngiltere’de her 5 Kasım’da bu “vatan haininin” cezalandırılmasını kutlamak için Guy Fawkes maskesi takılmış kuklalar yakıldığı, havai fişeklerin patlatıldığı bir şenlik düzenleniyor. İngiltere 5 Kasım’da Fawkes’in yakalanıp idam edilmesini kutlarken, aynı tarihte uluslar arası hacker örgütü Anonymous ise Fawkes’in anısına tüm dünyayı sokağa çağırıyor.  Maskeler İspanya’dan Türkiye’ye, Brezilya’dan Arap ülkelerine kadar bir çok ülkede özellikle gençler tarafından protesto eylemlerinde kullanılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Libya’da meclis feshedildi

SONRAKİ HABER

Kristal Kayısı için yarışacak filmler belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...