06 Kasım 2014 14:09

‘Soma dosyası asıl faillerinden uzaklaştırılıyor’

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin hazırlanan fezlekede, bürokratların dosyadan çıkartılmasını eleştirerek “Soma dosyası yavaş yavaş asıl faillerinden uzaklaştırılıyor” dedi.

Paylaş

Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı büyük iş cinayetlerinden biri olan Soma faciasının adli soruşturmasının kamuoyunu rahatsız eden bir yavaşlıkta ilerlediğini belirten Manisa Milletvekili Özgür Özel, şöyle devam etti: “Cesaretle kaleme alındığını düşündüğümüz bilirkişi raporunda bile maalesef olayın en asli failleri hükümetin başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yer almamıştır. Bu kişiler Soma için adalet yolculuğunun bilirkişi aşamasında kendilerini kurtarmıştır. Şimdi de, fezleke aşamasında Maden İşleri Genel Müdürü’nden, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Yönetim Kurulu Başkanı’na, TKİ bürokratlarından ocağın projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) elemanlarına, son 2 yılda ocağın denetimini yapan Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İş Müfettişleri’ne verilecek izinlerin beklenildiği gerekçesiyle, söz konusu bürokratlar dosyadan çıkartılmıştır.

Aylardır söz konusu müfettişlerin soruşturma izinleri bekleniyor. Kim neden, nasıl, niçin ve hangi ricalar üzerine bu soruşturma izinlerini vermiyor. Dosyaya şimdiden çok sayıda gölge düştü.”

Hükümet politikalarının, özelleştirme politikaları ve denetim politikalarının yok sayıldığını, bürokratlar yargılanırlarsa siyasetle kurulacak bağ da düşünülerek üst düzey bürokrasinin tamamen soruşturmanın dışında tutulduğunu anlatan Özgür Özel, “Endişemiz odur ki fezlekenin iddianameye dönüşme aşamasında da bir grup sorumlu kendini kurtarabilir ve bu iş sadece içeride arkadaşlarını kaybeden birkaç teknisyenle birkaç maden mühendisinin sırtına bırakılmak suretiyle yargılama aşamasına geçilebilir” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kanal D'de işten atma

SONRAKİ HABER

Hayvan barınağı sürgün yeri haline geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa