06 Kasım 2014 13:22

‘Arin Mirkan benim içim bir sembol’ diyordu

Suruç’ta, sanatçıların sınırdaki eylemi sırasında sınırın Kobanê tarafındayken Türk askerinin açtığı ateş sonucu katledilen 28 yaşındaki Kader Ortakaya’yı kendisini 2 yıldır tanıyan ve haberini de yapan DİHA Muhabiri Hayri Demir ile konuştuk.

Paylaş

Fatih Polat
Suruç

 
Suruç’ta, sanatçıların sınırdaki eylemi sırasında sınırın Kobanê tarafındayken Türk askerinin açtığı ateş sonucu katledilen 28 yaşındaki Kader Ortakaya’yı kendisini 2 yıldır tanıyan ve haberini de yapan DİHA Muhabiri Hayri Demir ile konuştuk.

Bu arada ismin iki farklı biçimde yansımasının kaynağı da şu. Kendisi Kader ismini kullanıyor. Ancak nüfusla kayıtlı isminin Kadriye Ortakaya olduğu bildirildi. Google’dan yaptığımız aramada sendika.org’da rastladığımız yazısında da Kader Ortakaya imzası vardı.

Kader Ortakaya’nın katledildiği haberini Suruç’a geldiğimde aldım ve yanımda bulunan Hayri Demir, ismini duyunca sarsıldı. Kendisini uzun süredir tanıyordu ve kısa bir süre önce haberini de yapmıştı.

Demir, Kader Ortakaya’nın Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi üyesi olduğunu belirtti ve onu ilk olarak 2 yıl kadar önce Diyarbakır’da tanıdığını anlattı: “Kadın çalışmaları ile ilgili olarak Diyarbakır’a gelmişti. 1.5 yıl kadar kaldı. Toplumsal sorunlara çok duyarlı bir insandı. Gezi sürecinde de aktifti ve yaralanmıştı diye hatırlıyorum.”
 
25 GÜNDÜR SINIRDA NÖBETTEYDİ

 
Hayri Demir, Kader Ortakaya’nın yaklaşık 25 gündür Suruç’ta olduğunu ve sınırda direniş nöbeti tutanlar arasında bulunduğunu söyledi. “En son Suruç’ta sınır nöbetinin sürdüğü Miseynter köyündeydi. Direniş nöbetindeydi. İstanbul’a gidip 1 Kasım’da geri geldi. Otobüsten inerken kendisini gördüğümde “Kobanê’ye geçmek için geldiğini söyledi. Hatta yanında iki kişi daha gelmişti, ancak onlar sonra geri döndü. Herhalde birinin ailesiyle sorun çıkmış.”

Hayri Demir, Kader Ortakaya’yı daha sonra gördüğünde ‘güvenlik çok yoğun’ dediğini ve o nedenle geçmenin mümkün olamadığını söylediğini anlattı. Hayri Demir, kendisini yaptığı bir televizyon programına aldığını da söyledi. Sınırda yurttaşların direnişini anlatan bir programmış. Kader Ortakaya Sterk Tv’de önceki gün yayımlanan o programda şöyle demiş: “Onlar bizim özgürlük tohumlarımıza saldırıyorlarsa, biz de özgürlük tohumlarımızı kanımızın son damlasına kadar savunacağız.”

Hayri Demir, Kader Ortakaya’nın, Kobanê’de IŞİD’e karşı gerçekleştirdiği feda eyleminde yaşamını yitiren Arîn Mîrkan’ı kendisine örnek aldığını, bir sembol olarak gördüğünü, Kobanê’de IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı’nın tutumunu da örnek gösterdiğini anlattı.

 

ÖNCEKİ HABER

WhatsApp’ta ‘mesajını göremedim’ bahanesi bitti

SONRAKİ HABER

AK Saray'ın gerçek sahibi milletmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...