05 Kasım 2014 20:31

Filistin, Mescid-i Aksa'daki zulmü BMGK'ya taşıma yolunda

NEW YORK (CİHAN)- Filistin'in, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Mescid-i Aksa baskını karşısında BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) görevini yerine

Paylaş
NEW YORK (CİHAN)- Filistin'in, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Mescid-i Aksa baskını karşısında BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) görevini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

BMGK’da İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik getirdiği kısıtlama ve uyguladığı baskı nedeniyle bildiri yayınlamasını isteyen Mansur, ‘‘Aslında karar alınması asıl tercihimiz oldurdu. Ancak İsrail’in tavrını kınayan bir başkanlık bildirisi ya da ortak açıklamada olabilir.’’ dedi.

BMGK dönem başkanı Avustralya Daimi Temsilcisi Gary Quinlan’a Mescid-i Aksa’daki İsrail kısıtlaması ve baskıları hakkında verdiği mektubun ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Konsey üyesi Ürdün’ün desteği ile bir adım atılması yönünde beklentileri olduğunu kaydeden Daimi Temsilci Mansur, bu adımın da bu gece atılması yönünde umudu olduğunu dile getirdi. İsrail’in Kudüs’te sorumsuzca izlediği politikaları eleştiren Mansur, ‘‘İsrail askerleri çizmeleri ile Mescid’i Aksa’da ibadet edilen alanlara giriyor. Bu açıkça dini bir çatışmayı körüklemektir’’ şeklinde konuştu.

İsrail’in on yıllardır Filistinlilere karşı baskı yapmasına karşı uluslararası toplumun hep kendilerini itidale çağırmasını eleştiren Mansur, bölgedeki şiddetin nedeninin İsrail’in sorumsuz politikaları ile işgali olduğunun altını çizdi.

Bu arada Konsey’deki Suriye toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Quinlan, Mansur’un Güvenlik Konseyi’nden bu gece için bir hareket beklentisine, ‘‘Bugün böyle bir toplantı olamaz. Ancak üyeler talep ederse yarın için konsey toplanır ve konuyu ele alabilir’’ ifadelerini kullandı.

Ürdün, BM Güvenlik Konseyi başkanlığına İsrail’in Mescid-i Aksa ile Kudüs’te izlediği politikalar nedeniyle şikayette bulundu. Ürdün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, Twitter hesabından Konsey’e İsrail’i şikayet ettiklerini açıkladı. CİHAN
ÖNCEKİ HABER

Obama, Ebola ile mücadele için Kongre'den 6,18 milyar dolar talep etti

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de Kerbela şehitleri anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...