06 Kasım 2014 07:40

C vitamini içeren gıdaları mevsiminde ve parçalamadan tüketin

KAYSERİ (CİHAN)- C vitamini içeren sebze ve meyvelerin ısıya ve ışığa karşı direnci çok düşük olduğundan bu gıdaların saklanması ve pişirilmesi önerilmiyor. Erciyes Üniversitesi

Paylaş
KAYSERİ (CİHAN)- C vitamini içeren sebze ve meyvelerin ısıya ve ışığa karşı direnci çok düşük olduğundan bu gıdaların saklanması ve pişirilmesi önerilmiyor. Erciyes Üniversitesi Diyet Uzmanı Esra Kula, sebze ve meyvelerin hazırlanması sırasında metal temasının fazla olması, gıdaların çok küçük parçalara ayrılması, kesildikten sonra bekletilmesi, haşlama suyunun dökülmesi, bakır kap kullanılması ve kurutulmasının vitamin kaybına neden olduğunu söyledi.

    Kış kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Bununla beraber C vitamini eksikliğine bağlı hastalıklar da yaygınlaşmaya başladı. Uzmanlar bu süreçte hasta olmamak için C vitamini tüketimine ağırlık verilmesi uyarısında bulunuyor. Erciyes Üniversitesi Diyet Uzmanı Esra Kula, C vitamini eksikliğinin bağışıklık sisteminde oluşacak zayıflık nedeniyle vücudun bulaşıcı hastalıklara karşı açık hale gelmesine neden olabileceğini söyledi. Ayrıca diş eti kanaması kılcal damarlarda incelme ve diş kayıplarıyla sonuçlanan hastalıklara da sebep olduğunu beliren Kula, “C vitamini, kemiklerin ve dişlerin gelişiminde rol oynar. Vücudun direncini arttırıp kişiyi hastalıklara karşı korur. Ayrıca güneş ışınlarının deriye verdiği zararı önleyerek güneş ışınları kaynaklı kanserin önlenmesinde önemlidir. Yine bazı kanser ilaçlarının yan etkilerinin gidermesinde de yardımcıdır.” dedi.

    ISI VE IŞIK VİTAMİN KAYBINA NEDEN OLUYOR

    Meyve ve sebzelerdeki C vitamininin sıcak, su, hava, pişirme, ışık ve sigara içme ile kolayca kaybolduğuna dikkat çeken diyetisyen Esra Kula, gıdaların mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Kula, “Gıdaların hazırlama esnasında demir ve metal temasının fazla olması, çok küçük parçalara ayrılması, bakır kaplar kullanılması ve haşlama suyunun dökülmesi C vitamini kayıplarına sebep olmaktadır. Ayrıca yapılan yanlışlardan bir diğeri de nane limon tüketiminin sıcak olarak yapılması. Bu vitamini içeren gıdaların kaynatılarak tüketilmesi yine vitamin kayıplarına neden olmaktadır.” uyarısında bulundu.

    C vitaminin kivi başta olmak üzere turunçgiller ve yeşilbiberde bol miktarda olduğunu belirten Diyet Uzmanı Kula, bu gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Kula, gıdaların demir teması olmadan parçalanması, pişirilirken bakır kaplar kullanılmaması, haşlama olarak pişirilen sebze suyunun dökülmeme gerektiğini anlattı. Ayrıca C vitaminine sahip meyveleri sıcakla temas ettirmeden soğuk olarak tüketilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.

    C VİTAMİNİ İÇEREN GIDALAR

    C vitamini içeren gıdaların başında limon, greyfurt, portakal, çilek, frenk üzümü ve kivi gelmektedir. 1 adet orta boy kivide vücudun günlük ihtiyacının yüzde 140’ını karşılayacak zenginlikte C vitamini içerir. Diğer C vitamini içeren gıdalar ise şunlar: “Ahududu, papaya, kavun, yeşilbiber, taze fasulye, brokoli, karnabahar, kara lahana, domates, balkabağı, tatlı patates, ıspanak, maydanoz, turp, taze baharatlar, taze rezene, kuşkonmaz, yabanmersini, bezelye ve soğan.” CİHAN
ÖNCEKİ HABER

Zabıtadan kebapçılara denetim

SONRAKİ HABER

Kış sebzeleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...