06 Kasım 2014 08:10

Çatlamış narlar 'ekşi' olarak ekonomiye kazandırılıyor

MERSİN (CİHAN)- Mersin'in Silifke ilçesinde, hava şartları nedeniyle bu yıl narın yaklaşık yarısı dalında çatladı. Bu nedenle nar üreticisi çatlayan narları, nar ekşisi yaparak

Paylaş
MERSİN (CİHAN)- Mersin'in Silifke ilçesinde, hava şartları nedeniyle bu yıl narın yaklaşık yarısı dalında çatladı. Bu nedenle nar üreticisi çatlayan narları, nar ekşisi yaparak ekonomiye kazandırıyor.

Silifke’nin Keben mahallesi başta olmak üzere ilçesinde nar bahçelerinde hasat devam ederken, nar üreticilerinin bir çoğu çatlaşan narlarını ekşi yapmaya başladı. Kilosu 20-25 lira arasında satışa sunulan nar ekşisi alıcısını bekliyor. Keben köyünde nar üreticisi Mustafa Göktaş, konuşla ilgili bilgi verdi: "Bu sene havaların sıcak gitmesinden dolayı ürünümüzde yüzde 50 verim kaybı yaşadık. Bu nedenle çatlamış narlarımızı değerlendirip nar ekşisi yaptık. Bölgemizde 50 ila 100 ton arasında nar ekşisi yapımı gerçekleşmekte. Bununda kilogramını 20 ila 25 lira arasında satmaktayız." dedi.
Piyasada sahte nar ekşilerinin bulunduğunun da altını çizen Göktaş, "Kaliteyi hiç kimse ucuza alamaz. Bu nedenle 10-15 kilo nardan bir kilo nar ekşisi çıkarken ve bu kadar zahmetli bir işlemden geçtikten sonra kilosunu 3-5 liraya kimse satmaz. Bu nedenle tüketiciye tavsiyem nar ekşisiyle nar sosunu karıştırmasınlar. Nar sosu kimyasal madde içirmektedir. Ama nar ekşisi kesinlikle doğal ortamda sanayi hiçbir ürün kullanılmadan tamamen insan gücüyle sıkılıp kaynatılmaktadır." dedi.

Tamamen doğal ortamda organik olarak hiçbir makine ve sanayi ürünü kullanılmadan yapılan nar ekşisinin sağlık açısından da oldukça önemli olduğunu anlatan Göktaş, "Astım ve şeker hastaları özellikle kullanıyor ve sofralarımızda da salatalarımızın vazgeçilmezi konumunda. Üreticilerimiz bu çatlamadan yarılmadan dolayı kaybettikleri ekonomik değeri evlerinde yapmış oldukları bu nar ekşisi üretimi sayesinde bir nebze olsun aile bütçesine katkıda bulunmaktadırlar. Bölgemizde 50 ile 100 ton civarı arasında Silifke açısından yapılan nar ekşimiz var. Tamamen doğal, bölgeye has ve Türkiye’nin çeşitli yörelerinde aranan bir ürün halindedir. Sağlık açısından da özellikle marketlerde satılan nar ekşisi sosu ile bu hakiki nar ekşimizi karıştırmamalarını rica ediyoruz çünkü o aldıkları kutulara baksınlar, içlerinde katkı maddelerini görecekler ama bu tamamen doğal ortamda gördüğünüz gibi tamamen saf ve kıvamı da oldukça mükemmel, gönül rahatlığıyla herkesin kullanacağı bir kıvamda Türkiye piyasasına sunulmuş vaziyettedir." diye konuştu.

NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIR

Yapımı son derece zahmetli olan bu ekşi için bahçelerden toplanan narlar, uzun bir süreçten geçiyor. Ortadan kesilerek ikiye ayrılan narların kabuklarına sopalarla vurularak tanelerinin düşmesi sağlanıyor. Ayrılmış olan bu taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetli biri tarafından çiğneyip ezilerek suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu büyük bir kazanda yaklaşık 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılıyor. Nar suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor. Soğuyup kıvama gelen nar ekşisi şişelenip satışa hazır hale getiriliyor.
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

Osmaniye'de Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi Çalıştayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...