06 Kasım 2014 08:28

’Ermenekli için iki şık var; ya okuyacak ya madende çalışacak’

KARAMAN (CİHAN)- Ermenek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Keş, Ermenek’in geçim kaynağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Ermenek’te insanların iki şıkkı var; ya okuyacak ya

Paylaş
KARAMAN (CİHAN)- Ermenek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Keş, Ermenek’in geçim kaynağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Ermenek’te insanların iki şıkkı var; ya okuyacak ya madende çalışacak. Başka imkanı yok.” dedi.

Ermenek’in Pamuklu köyünde bulunan kömür ocağında mahsur kalan madenciler, bölge halkının maddi durumu ve gelir alanlarını gündeme getirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ermenek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Keş ve Ermenek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bardak madenlerin halk için önemli bir gelir alanı olduğunu belirtti. Keş, Ermenek ilçesinde araziler genelde küçük olduğu için hobi bahçesi olduğunu ifade ederek “Burada arazisi yüz metre, üç yüz metre olan insanlar çiftçilik yapmaya çalışıyorlar. Yetiştirdiği ürünleri çiftçiler dışarı açık olmadığı için Ermenek pazarında değerlendirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.
Ermenek Barajının yapılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Keş, “Buraya yapılan baraj buranın yapısını değiştirdi. Meyvelerimizde daha önce görülmeyen kara lekeler görülmeye başladı. Özellikle Elma’da kaliteyi düşürdü. İnsanlar erken emekli olabilmek için madende çalışmak zorundalar.” şeklinde konuştu.

“50 PARSEL TAPU, 20 DÖNÜM ARAZİ ÇIKMIYOR”

Örnek olarak Elma yetiştiriciliğini veren Keş, şunları söyledi:

“Elma kara leke olunca insanlar devamlı ilaçlamak zorunda bu da maliyet gerektiriyor. Burası kapalı bir bölge olduğu için hali yok, satmak için tüccarda gelmiyor. Tek elden o da istediği fiyattan alıyor. İnsanlar 50 parsel tapu getiriyorlar toplamı 20 dönüm arazi çıkmıyor. Traktörle sürülemeyecek araziler var. Ürettikleri ürünleri dışarıda değerlendiremedikleri için ürünlerini sadece yiyecekleri kadar üretiyorlar. Onun dışında da arazi yetersiz olduğu için bu insanlar kömür ocağında çalışmak zorundalar.”

Keş, konuşmasını “Buradaki insanların iki şıkkı var. Ya okuyacak ya madende çalışacak başka imkanı yok. İş imkanı olmadığı için zaten devamlı göç veren bir bölge. Önceleri kömür para ediyordu, kükürt oranı yüksek olduğu için bazı illere ve ilçelere kömürü de sokmuyorlar. Anca tuğla, çimento fabrikalarında kullanıyorlar kömürü.” diye tamamladı.

BARDAK: MADENLER ERMENEK İÇİN OLMAZSA OLMAZ İŞ YERİDİR

Ermenek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bardak ise madenlerin Ermenek ilçesi için ne kadar önemli olduğu ile ilgili bilgiler vererek, “Madenler bizim Ermenek için olmazsa olmaz iş yerimizdir. Maden hem ekonomi olarak hem sosyal olarak bugün 9 maden ocağında 150 işçi çalışmaktadır. Bunu dört ile çarptığımızda altı bin işçi, beş ile çarptığımızda yedi bin beş yüz işçi tekamül edere bunun yanında servisçisi, nakliyecisi hepsi bu maden ocaklarına bakıyor.” dedi.

Maden ocağında yaşanan su baskınında sonra bir linç girişimi yaşandığını iddia eden Bardak, “Maden ocaklarının kapatılması, iptal edilmesi bu bizim Ermenek’in için ölüm demektir. Biz burada madenlerin kapatılmasını istemiyoruz. Çünkü burası Ermenek halkının can damarıdır. Buranın kapatılması yerine bu kazaların olma sebebini devlet çok iyi araştırıp devlet burada birazda hatayı kendisinde araması lazım.” diye konuştu.

Maden ocaklarında denetlemenin daha iyi yapılması gerektiğine dikkat çeken Bardak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buraya gelen müfettişler ocağa girmeden denetim yapıp gitmemesi lazım. Bu ocaklarda neler yapılıyor, işçi hangi şartlarda çalışıyor, çalışma şartları nelerdir onları tek tek araştırıp öyle gitmesi lazım. Ama ne yazık ki buraya gelen vatandaşlar buraya gelip rapor tutup gidiyor. Ocakları daha sık denetlenmesini istiyoruz devletten. Bu ocakların sahalarının iptal edilmesini değil, tekrar iyi şartlar altında açılıp çalıştırılmasını istiyoruz.”
Burada çalışan işçiler için kömür madenleri iyi bir iş yeri olduğunu ama madenlerinin koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Bardak, “Çünkü kendi bölgemizin insanları çalışıyor burada. Köyüne gidiyor, sekiz saat çalışıyor, daha sonrasında bağ bahçe işlerinde çalışabiliyor. 38-40 yaşlarında emekli oluyor. Ermenek ve köylüler açısında çok önemli bir konudur, sigortalı olarak ailesine bakmak bakımından madenin sosyal yönden önem ve değeri vardır.” şeklinde konuştu.

Madenlerin kapatılmasının Ermenek’i her bakımdan etkileyeceğini vurgulayan Bardak, “Bakkalından ayakkabı boyacısına, lokantacıdan giyimcisine kadar her kademeyi etkiler. Çünkü maaş alan bu bin 500 işçi bu parayı Ermenek’te harcayacak.” ifadelerini kullandı4.

Bardak, konuşmasını “Ermenek’te küçük sanayimiz var. Sanayimiz çok şartlar altında çalışmaktadır. Sanayici arkadaşlarımız sanayiden gelen işlerle ocağı aldığı araçların tamiriyle uğraşıyorlar. Madenlerin kapanması demek Ermenek ekonomisinin bitmesi demektir. Kesinlikle ocakların kapatılmasını istemiyoruz. Daha iyi bir denetimle daha iyi çalışma şartları sunularak maden ocaklarının tekrar işletime sunulmasını istiyoruz.” diye tamamladı.
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

Danimarkalı bakan Gazze’de İsrail'in bombaladığı bölgeleri gezdi

SONRAKİ HABER

Trabzonspor, Belçika'da zirve mücadelesi verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa