06 Kasım 2014 10:19

Halı saha maçı keyfiniz sakata gelmesin

KAYSERİ (CİHAN)- Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, sosyal aktivite ve spor amaçlı yapılan halı saha maçlarına her yaş grubundan ilgi olduğunu anlatarak “Ne yazık ki

Paylaş
KAYSERİ (CİHAN)- Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, sosyal aktivite ve spor amaçlı yapılan halı saha maçlarına her yaş grubundan ilgi olduğunu anlatarak “Ne yazık ki bu hobi birçok kişinin hem kas-iskelet sistemi hem de kardiyovasküler sistemi ile ilgili ciddi problemler yaşamasına neden olabilmektedir. Halı saha keyfi sakatlanmalarla sonuçlanmaktadır.” dedi.

    Halı saha maçları öncesi dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, "Halı sahalardaki yaralanmaların başında fiziksel yaralanmalar gelmektedir. Diz ve ayak bileği bağ yaralanmaları, kas-tendon yaralanmaları ve kopmaları, menisküs yaralanmaları, eklem kıkırdağı yaralanmaları ve kemik kırıkları ortopedik açıdan en sık görülen yaralanmalardır. Menisküs, kıkırdak yaralanmaları ve kırıklar ciddi bir travma sonucu gerçekleşmekte iken, bağ ve tendon yaralanmaları (ki en sık görülen bu grup yaralanmalardır) daha basit tramvalar sonucu gerçekleşebilmektedir." diye konuştu.

    Erçelik, "Halı sahalarda yaşanılan sakatlıklar aktivitenin sadece bir hobi olarak görülüp ciddiye alınmamasından, maça hemen başlanmasından, ısınma ve soğuma hareketlerinin, germe egzersizlerinin başlangıçta ve sonda yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bütün bir ay spor yapmadan sakin bir hayat yaşayıp, masa başı işte çalışıp, ayda bir halı sahada maç yapılması ve müsabakaya başlamadan 5 dakika önce gelip hemen aktiviteye başlanması, yani sporun gerektirdiği disipline uyulmaması yaralanmalara davetiye çıkartmaktadır. Bu tip yaralanmalar hem ciddi iş gücü kaybına yol açmakta hem de ameliyatla sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkartmaktadır." ifadelerini kullandı.

    Dr. Özgün Erçeltik, halı saha maçlarını sadece bir hobi ve arkadaşlarla vakit geçirme şeklinde görmemek, müsabakalardan en az yarım saat önce ve bitimden hemen sonra doğru ısınma-soğuma, germe ve kuvvetlendirme hareketlerini yapmaya önem verilmesi uyarısında bulundu. CİHAN
ÖNCEKİ HABER

İSKİ personeline zorunlu açılış daveti

SONRAKİ HABER

Türkiye'den ithal edilen limon, Rusya’da fiyatları düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa