12 Temmuz 2011 08:17

Üniversiteden atılanlara geri dönüş yolu

YÜKSEKÖĞRETİM Kanunu’nun (YÖK) “Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrenciler bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamazlar” konulu 54. maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayınlandı. Gerekçede öğrenim hakkının tamamen kaldırıl

Üniversiteden atılanlara geri dönüş yolu
Paylaş

YÜKSEKÖĞRETİM Kanunu’nun (YÖK) “Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrenciler bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamazlar” konulu 54. maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayınlandı. Gerekçede öğrenim hakkının tamamen kaldırılamayacağına işaret edildi.

Üniversite disiplin kurulunca, yüksek öğretim kurumundan çıkarma cezası verilmesi nedeniyle 2008 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı tercihleri geçersiz sayılan bir kişi işlemin iptali istemiyle açtığı davada, Ankara 9. İdare Mahkemesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 54. maddesinin (g) fıkrasının ‘Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrenciler, bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamazlar” biçimindeki cümlesinin, Anayasanın 13. ve 42. maddelerine aykırı olduğu savıyla Anayasa Mahkemesine iptal davası açmıştı. Anayasa Mahkemesi, itiraz konusu düzenlemeyi Anayasanın 13. ve 42. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. İptal kararının gerekçesinde, bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılanların, daha sonra tekrar sınava girerek başka bir yüksek öğretim kurumuna kaydolamadığı, sınava girseler dahi yaptıkları tercihlerin ÖSYM Başkanlığı tarafından geçersiz sayıldığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin Resim Gazetede yayınlanan ve üniversiteden atılanlara geri dönüş yolu sağlayan Yükseköğretim Kanunu’nun 54. maddesinin iptaliyle ilgili kararının gerekçesinde, “Eğitim ve öğretim kurumlarınca öğrenciler için eğitim ve öğretim faaliyetleri süresince uygulanacak disiplin kuralları içerisinde ağır disiplinsizlik eylemleri için eğitim veya öğretim kurumundan öğrencinin çıkarılmasını öngören düzenlemeler getirebilirse de bu hakkın kullanımı tümüyle engellenemez” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

'İnan Suver'e özgürlük'

SONRAKİ HABER

Zararı ASKİ karşılayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...