06 Kasım 2014 12:41

Makinistler grevi Almanya’yı sarsıyor

Alman Makinistler Sendikası’nın (GDL) çağrısıyla dün yük trenlerinde başlayan makinist grevi bugün yolcu taşıyan trenlerin makinistlerinin de katılımıyla genişledi. Pazartesi sabah saat 04.00’e kadar sürecek grev, ülke tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Paylaş

Alman Demiryolları yetkilileri tarafından basına verilen bilgiye göre, zorunlu seferlerin dışında bütün seferlerin durduğunu açıkladı. Bu da her üç trenden ikisinin sefere çıkmaması anlamına geliyor.

Grev sabahı büyük tren istasyonları önceki günlere göre çok daha sakindi. Özellikle trenle işi gidip gelenlerin çoğu kara yolunu tercih etti. Geri kalanları ise iki saatte bir gelen trenlerle yolculuklarına devam ettiler.

YOLCULAR DESTEKLEDİ

Köln Tren İstasyonu’nda gazetemize açıklamada bulunan pek çok yolcu, grevi anlayışla karşıladığını belirterek, Alman Demiryolları’nın makinistlerin taleplerine olumlu yanıt vermesi gerektiğini söyledi. İstasyondaki hava, basının ileri sürdüğü gibi yolcuların sendikaya ve makinistlere tepkili olduğu şeklindeki yorumların doğru olmadığını gösterdi.

Pro Bahn adlı yolcu birliğinin başkanı Gerd Aschoff da yolcuların makinistlerin grevini giderek daha az anlayışla karşıladığını söyledi.

Grevin hafta sonunda özellikle başkent Berlin’de etkili olması bekleniyor. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yılı dolayısıyla düzenlenen törenlere değişik kentlerden katılımların olması bekleniyordu.

Makinistlerin grev kararına tepki gösteren Deutsche Bahn Personel Bölümü Şefi Ulrich Weber, grev çağrısının kötü niyetle çıkarılmış bir zorluk olduğunu savunurken Deutsche Bahn Başkanı Rüdiger Grube de sendikaya uzlaşma çağrısı yaptı,

Makinistler Sendikası Başkanı Claus Weselsky ise toplu sözleşme görüşmelerinde yüzde 5 maaş zammı ve hafta sonu çalışma sürelerinin kısaltılması yönündeki taleplerinin dikkate alınmadığını söyledi. Makinist, yemekli vagon çalışanı ya da kondüktör, tüm Deutsche Bahn çalışanı üyelerinin haklarını savunmak zorunda olduklarını belirten Weselsky, Deutsche Bahn'ın toplu görüşmelerde kendilerinden makinistler dışında kimseyi temsil etmemelerini istediğini söyledi. Bu da taraflar arasındaki anlaşmazlık noktalarının başında geliyor.

Öte yandan basın tarafından açık olarak hedef haline getirilen Weselsky, güvenlik birimlerini göreve çağırarak her hangi bir saldırıya maruz kalmasının söz konusu olabileceğini söyledi.

DİDF: GDL İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Öte yandan Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) bir açıklama yaparak makinistler sendikası GDL ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. DİDF Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Üyelerini greve çağıran Alman Makinistler Sendikası GDL, çok yönlü saldırılarla karşı karşıya. GDL ve grevdeki emekçiler sadece devletin tek hissedar olduğu Alman Demiryolları DB’nin değil aynı zamanda bir bütün olarak sermaye cephesinin ve onların emrindeki gerici propaganda makinesinin saldırılarına karşı da mücadele etmek zorundalar. Ülke genelinde büyüyen dayanışma hareketi grevdeki işçi kardeşlerimizin ve sendikaları GDL’in yalnız olmadıklarını gösteriyor. Biz de, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DİDF olarak, başta makinistler olmak üzere grevdeki bütün demiryolu emekçilerinin ve sendikaları GDL’in yanında olduğumuzu ve haklı mücadeleleriyle dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz” denildi. (Köln/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Emek vereceğiz ve kazanacağız

SONRAKİ HABER

YÖK Başkanı Çetinsaya görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...