06 Kasım 2014 11:57

Bilimsel ve özgür eğitim talebi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 34. kuruluş yıl dönümünde birçok yerde yapılan eylemlerle protesto edildi. Üniversitelerin gericileştirilmek istendiğini belirten öğrenciler parasız, bilimsel, özerk ve anadilde eğitim talep etti.

Paylaş

İstanbul'da Üniversiteliler Forumu üyesi öğrenciler, Tünel Meydanı'nda bir araya gelerek Galatasaray Lisesi'ne yaptıkları yürüyüşle 6 Kasım'da kurulan YÖK'ü protesto etti. Özgürlük ve yaşam için örgütleniyoruz", "YÖK'ê rake zaningehê rizgarke" yazılı pankartlar ile Arin Mirkan, Şerzan Kurt, Ali İsmail Korkmaz'ın fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte, "Gençlik isyanda YÖK'e karşı sokakta", "YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek" sloganları atıldı. İnşaat İşçileri Sendikası'nın da destek verdiği yürüyüşün ardından öğrenciler adına açıklama yapan Marmara Üniversitesi öğrencisi Nurbanu Güner, "Türkiye'de üniversiteler baştan aşağı bir sorun yumağı halinde" dedi. YÖK'ün egemenliği altında bulunan üniversitelerin sermayeye peşkeş çekildiğini aktaran Güner, "YÖK üniversiteleri piyasaya açtıkça üniversitelerdeki sömürü de katbekat artıyor. Eğitim piyasa ürünü haline geldikçe eğitimdeki sömürü de aynı şekilde artış gösteriyor" diye konuştu. Eylem, okunan "Beyazıt marşı" ile son buldu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NE YÜRÜYÜŞ

Vezneciler Metro Durağı'nda bir araya gelen yüzlerce üniversite öğrencisi de, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi önüne yürüyüş düzenledi. "YÖK'ê rake zaningehê rizgarke", "Gericiliğe savaşa AKP' ye karşı gençlik direniyor" pankartları ve Kobanê'de yaşamını yitiren Aziz Ürselendi ile Nejat Suphi Ağırsanlı'nın posterlerini taşıyan öğrenciler, "AKP defol üniversiteler bizimdir", "AKP'nin YÖk'ünü dağıtacağız" sloganları attı. Yürüyüşün ardından öğrenciler adına açıklama yapan Yaşar Aslan, "12 yıllık iktidarı süresi boyunca üniversiteleri demokratikleştireceğini iddia eden AKP, bugün ki baskı ve gericiliğin baş mimarıdır" dedi. YÖK'ün kuruluşuna karşı yıldönümünde yine meydanlarda olduklarını kaydeden Aslan, "Ülkeyi uçuruma sürükleyen AKP'nin savaş çığırtkanı, işçi düşmanı, gerici politikalarına karşı direnmeye bulunduğumuz tüm alanlarda halkların kardeşliğini savunmaya ve barışın sesini yükseltmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

ANKARA'DA YÖK EYLEMİNE POLİS SALDIRISI

Ankara Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün kuruluş yıl dönümü protesto etmek amacıyla Cebeci Kampüsü önünde bir araya geldi. Öğrenciler buradan, üzerinde "Üniversitemize, geleceğimize sahip çıkalım", "Sınıfa karşı sınıf kapitalist eğitime karşı sosyalist eğitim", "Ya yeni bir yaşam için dövüşeceğiz, ya da çürüyeceğiz" yazılı döviz ve pankartları taşıyarak Kızılay Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bunun üzerine polis yaptığı anonslarla yürüyüşün illegal olduğunu öne sürerek, öğrencilerin yürümesine izin vermeyeceklerini söyledi. Polisin tehditlerini duymazdan gelen öğrenciler yürüyüşlerini sürdürmekte ısrar edince polis tazyikli su gaz bombaları ile sert müdahalede bulundu. Polisin özellikle basın mensuplarını hedef alması ise dikkat çekti. Öğrenciler ise polise taşlarla karşılık vererek, "Kobenê'de savaşana bin selam", "Üniversiteler bizimdir. Bizimle özgür olacak" sloganlarını attı. Kısa süreli çatışmanın ardından polis geri çekildi. Daha sonra eylem sona erdi.

BİLİMSEL, ANADİLDE VE ÖZGÜR EĞİTİM

Ege Üniversitesinde öğrenciler okulun 1 Nolu yemekhanesinde bir araya geldi. Öğrenciler “Okulda müşteri, kardeş halklara düşman olmayacağız” yazılı pankartla üniversite içerisinde yürüyüşe geçti. Öğrenciler Gezi direnişinde, iş cinayetlerinde ve Kobanê’de yaşamını yitirenleri de unutmadı.

Edebiyat fakültesi önünde yapılan açıklamada “Faşist bir yönetim izleyen YÖK, gerici AKP zihniyetiyle birleşerek üniversiteleri bir rant alanına çevirmiş ve öğrencilerin olan üniversiteyi sermaye sahiplerine peşkeş çekmektedir” denildi. Açıklamada şu ifadeler eyer verildi: “Bilimsel, anadilde ve özgür eğitim vermesi gereken üniversiteler AKP diktatörlüğüne mahkum edilmeye çalışılmaktadır. AKP, üniversiteleri özgürlükten uzak, gerici bir noktaya çekmek yolunda çaba sarf etmektedir. Buna karşı duran üniversite öğrencileri ise polis ve ÖGB saldırıları ile karşı karşıya kalıyor.”

ÇOĞALARAK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

YÖK’ün kuruluşunu protesto eden Anadolu Üniversitesi Öğrencileri yemekhane önünde bir araya geldi. Buradan Üniversitenin ana giriş kapısı olan Cumhuriyet Kapısı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “YÖK Kalkacak, Polis Gidecek Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek”, “Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim” sloganları atıldı. Öğrenciler Kobani için oluşturulan insan zincirine açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Anadolu Üniversitesi öğrencisi Kader Ortakaya’yı andı. “Kader Ortakaya ölümsüzdür” sloganı atan öğrenciler Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne yürüdü. Rektörlük önüne gelen öğrenciler Prof. Dr. Rektör Gündoğan’ın üniversitede siyaset yapılamasını yasaklayacağına dair açıklama yaptığını belirtti. Gündoğan’ın bu açıklamasını protesto eden öğrenciler bir süre rektörlük önünde bekleyerek “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” sloganı attı. Anadolu Üniversitesi Öğrencileri Ali İsmail Korkmaz’ı da unutmadı. Öğrenciler eylem boyunca sık sık “Hepimiz Aliyi Öldürmekle Bitmeyiz”, ve “Ali İsmail Korkmaz Onurumuzdur” sloganları attı. Cumhuriyet Kapısı önüne gelen öğrenciler burada basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına basın metnini okuyan Pınar Dokuz, AKP’nin Ortadoğuda ki savaş politikalarının etkisinin eğitim kurumlarına da yansıdığını söyledi. “Eğitimin gericileştirildiği, binlerce ortaokul ve lisenin İmam Hatip okullarına dönüştürüldüğü bir ülkenin üniversitelerinde de şeriatçı örgütlerin boy göstermesi şaşırtıcı değil aksine AKP’nin ortaya koyduğu tablonun çok küçük bir parçasıdır” diyen Dokuz, 29 Eylül’de İstanbul Üniversitesi’nde IŞİD destekçisi grubun öğrencilere yönelik saldırısının bunun bir örneği olduğunu belirtti. Bu saldırıların bilimsel, demokratik eğitime, bizim haklarımıza yapılmış saldırılar olduğunu vurgulayan Dokuz, üniversitelerin safı ırkçı, mezhepçi politikaların tarafı olmaması gerektiğinin altını çizdi. Özerk-demokratik bir üniversite anlayışının oluşturulması için ilk yapılması gerekenin YÖK’ün ve YÖK anlayışının dağıtılması olduğunu ifade eden Dokuz, “YÖK’ün dağıtılması ve YÖK anlayışını YÖK’süzde yürüten AKP’ye karşı her gün çoğalarak mücadelemize devam edeceğiz. eşit, parasız, bilimsel, ana dilde eğitim talebimizi her gün haykırmaya devam edeceğiz. AKP’ye, IŞİD’e, YÖK’e, gericiliğe ve faşizme karşı üniversitelerimize sahip çıkacağız” dedi.

ÜNİVERSİTELER DİRENECEK

Çukurova Üniversitesi’nde de öğrenciler R amfileri alanı önünde toplandı. Öğrencilere Eğitim Sen’li akademisyenler ve Eğitim Sen Adana Şube yönetimi de destek verdi.

Çukurova Üniversitesi öğrencileri “Sermayenin YÖK’ünü de kökünü de kazıyacağız” yazılı pankartları ile yaptıkları yürüyüşün ardından tekrar R alanına gelerek basın açıklaması yaptı. Demokratik ve özerk üniversite talebi ile bir araya gelen öğrenciler adına açıklamayı yapan Evrim Okay 12 Eylül 1980 darbesinin büyük toplumsal uyanışın dinamikleri olan işçi sınıfı ve gençliğin mücadelesini bastırmak için emperyalist güçler tarafından planlandığını ifade etti. 6 Kasım 1981’de YÖK’ün kurulmasıyla üniversitelerin birer ticarethaneye ve kışlaya çevrildiğini söyleyen Okay, AKP’nin 12 yıllık hükümeti boyunca üniversiteler üzerinde bundan farklı politikalar uygulamadığını dile getirdi. AKP’nin yeni Türkiye’sinin üniversitelerde IŞİD saldırılarıyla, Soma’da Ermenek’te işçi katliamıyla daha da görünür olduğunu söyleyen Okay, üniversitelerin akademisyeniyle, öğrencisiyle, çalışanlarıyla, demokratik ve özerk bir üniversite mücadelesini yükselteceğini vurguladı.

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

Tunceli Üniversitesinde ana yemekhanede bir araya gelen öğrenciler Rektörlük binasına yürüdü. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Baran Avesta gençliğin düşünmeye ve üretmeye en açık olduğu dönemde her türlü antidemokratik uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Avesta, “Son dönemde görüldüğü üzere üniversitelerde yayılan saldırılar ÖGB ve polis tarafından açıkça destekleniyor ve teşvik ediliyor. YÖK ise kendi üniversitelerinde saldırıya uğrayan öğrencilerin en demokratik tepkileri olan afiş asma, pankart açma, bildiri dağıtma ve basın açıklaması yapma gibi eylemlere cezalar getiriyor” dedi. Avesta parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim talepleri için mücadele edeceklerini söyledi.

14 LİSELİ GENÇ GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır’da iki ayrı lisede YÖK’ü protesto ederek dersleri boykot eden 14 öğrenci polis tarafından gözaltına alındı.

KİPTAŞ ve Yeni Diyarbakır Anadolu Lisesi öğrencilerinin bir bölümü dün sabah YÖK’ü protesto etmek için okul önlerinde toplandı. Okula boykot çağrısı yaparak pankart açan öğrenciler, derslere girmeyerek eylemlerini sürdürdü. Okula giden polis ekipleri öğrencilerden eylemlerini bitirip derslere girmesini istedi. Boykot çağrısını devam ettiren ve derslere girmeyen 14 öğrenci, gözaltına alındı. Öğrenciler Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

YÖK'SÜZ BİR ÜLKE AKP'SİZ BİR ÜLKE’

Mersin Üniversitesi’nde öğrenciler ve Eğitim-Sen YÖK'ün kuruluşunu yaptıkları yürüyüş ile protesto ettiler. "Üniversitelerde YÖK Ortadoğu'da emperyalizm yenilecek", "YÖK'ü anadilimizde reddediyoruz", pankartlarının açıldığı protestoda " YÖK'süz bir ülke AKP'siz bir ülke" ve "AKP defol üniversiteler bizimdir" dövizleri taşındı. Burada açıklama yapan Mersin Üniversitesi Eğitim- Sen Temsilcisi Mustafa Şener, otoriter zihniyetiyle YÖK'ün yükseköğretimi tahrip ettiğini belirterek, AKP ve YÖK'e gönüllü kulluk etmeyen herkesin dava ve soruşturmalara tabi tutulduğunu söyledi.

Ardından açıklama yapan Mersin Üniversitesi Öğrencisi Ayça Özden ise, neo-liberal politikaların hız kazanması ile birlikte halk üzerinde estirilen terörden üniversitelerin de payını aldığını belirterek, devrimci demokrat öğretim üyelerinin görevden uzaklaştırıldığını ve tüm örgütlenmelerin dağıtıldığına dikkat çekti.

Yapılan açıklamaların ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunularak, şiir dinletisi ve müzik dinletisi ile eylem devam etti.

ANKARA'DA GÖZALTI

YÖK'ün kuruluş yıl dönümünü protesto etmek isteyen gruba müdahale eden polis eylemcileri gözaltına aldı.

Güvenpark'ta öğle sonrası bir araya gelen küçük bir grup, sloganlar eşliğinde YÖK'ü protesto eden pankart açtı. Eyleme müdahale eden polisler, göstericileri yaka paça gözaltına aldı.

'MÜŞTERİ DEĞİL ÖĞRENCİYİZ'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öğrencileri, Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak Karya Kapı önüne yürüyüş düzenledi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı yürüyüşte "Öğrenciler aç mezunlar işsiz işte sizin YÖK düzeniniz" yazılı pankart ile tabut taşıyarak, sık sık "YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak" sloganları attı.
Yürüyüş sonrası öğrenciler adına açıklama yapan MSKÜ öğrencisi Sevgi Karsambay, YÖK'ün sorgulamayan, düşünmeyen, araştırmayan ve sermayeye çalışan insanlar yetiştirmek için kurulduğunu belirterek, üniversitelerinde öğrencileri müşteri gibi gördüğünü söyledi. Karsambay, öğrencileri sömüren YÖK sistemine karşı mücadele edeceklerinin de altını çizerek, "Bizleri sömürenleri reddediyor ve deşifre ediyoruz. Üniversite öğrencileri olarak okul içerisinde iş alanı olan kurumların bizleri müşteri değil, öğrenci olarak görmesi gerektiğini haykırıyoruz" dedi.

Öte yandan yürüyüş esnasında polis ekiplerinin gemiş güvenlik önlemi alması ise dikkat çekti. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi ve TOMA yerleşke içerisinde hazır bekletildi.(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Frontex insan yaşamını hiçe sayıyor

SONRAKİ HABER

Mülteci teknesinin kaptanı 15 yaşında çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa