06 Kasım 2014 11:52

Frontex insan yaşamını hiçe sayıyor

İnsan Hakları Derneğinin de (İHD) üyesi olduğu Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN), Türkiye-Yunanistan sınırı üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa’ya geçmeye çalışan Suriyeli, Afgan, Iraklı sığınmacıların uğradığı hak ihlalleri ile ilgili hazırladıkları raporu basınla paylaştı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneğinin de (İHD) üyesi olduğu Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN), Türkiye-Yunanistan sınırı üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa’ya geçmeye çalışan Suriyeli, Afgan, Iraklı sığınmacıların uğradığı hak ihlalleri ile ilgili hazırladıkları raporu basınla paylaştı. İHD Genel Merkezinde gerçekleştirilen açıklamada konuşan EMHRN Mülteci Hakları Koordinatörü Marie Martin Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi İçin Operasyonel İşbirliği Ajansının (Frontex) dış göçü engellemek amaçlı uluslararası insan hakları sözleşmelerine de ihlal ederek insan canını hiçe saydığını söyledi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan Türkiye’de sadece Avrupa Kıtasından gelenlerin mülteci sıfatı kazandığını söyledi. Suriye’den gelen sığınmacılarla ilgili olarak geçici bir koruma mekanizması oluşturulduğunu ifade eden Türkdoğan, Türkiye’de 2 milyona yakın sığınmacının olduğunu belirtti. “250 bine yakını insan hakları dernkelerinin incelemelerde bulunmadığı kamplarda yaşamaktadır” diyen Türkdoğan “Üçüncü bir ülkeye gitmek isteyenlerin sayısı da 170 bini aştı” diye konuştu. Türkiye-Avrupa Birliği arasında imzalan geri kabul anlaşmasının gerekleri yerine getirildiğinde göçmen ve sığınmacıların sorunlarının çok daha büyük bir hale geleceğini dile getiren Türkdoğan “Türkiye bir an önce insan haklarına uygun bir hukuk üstlenmelidir” dedi.

HAK İHLALLERİNİN SORUMLUSU AB ÜYESİ ÜLKELERE

Göç ve Sığınmacılar Çalışma Grubunda görevli olduğunu belirten Marie Martin de raporun içeriğini aktardı. Frontex’in 2005 yılında sınır yönetimi konusunda kurularak Avrupa Birliği (AB) ile üye ülkeler arasındaki anlaşmaları sağladığını aktaran Martin bunun daha çok Avrupa’dan insanları uzaklaştırmak amaçlı olduğunu söyledi. Bunula ilgili bir kampanya başlattıklarını dile getiren Martin “Mülteciler ve sığınmacılar ciddi hak ihlallerine uğruyor. Ortak iade operasyonlarında kişisel olan veriler de topluyor. Kolluk kuvvetleriyle bunu paylaşarak sıcak noktalar belirleyip buralara operasyonlar düzenliyorlar. Frontex Avrupa Parlementosu’na bile yaptıklarıyla ilgili bilgi vermiyor. Çoğu zaman da sorumluluğu üye ülkeler üzerine yıkıyor” diye konuştu.

‘HERKES ÜLKESİNİ TERK ETME ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP’

Frontex’in AB politikasının somutlaştığı bir organ olduğunu ifade eden Martin AB üyesi olmayan ülkelere de operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. 2010 yılından bu yana Türkiye’nin çekim haline geldiğini belirten Martin, “Türkiye ve Yunanistan arasında çok büyük insan hakkı ihlalleri meydana gelmekte, sığınmacılar ve mülteciler kötü muamele görmektedir. Frontekx hiçbir sorumluluğu kabul etmiyor ve bunlara nasıl dahil oluyor irdelemek gerekiyor. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 13. maddesi ‘herkesin ülkesini terk etme özgürlüğüne sahip olduğu’nu söylüyor. Bu hak açıkça ihlal ediliyor” dedi.

‘FRONTEX HİÇBİR ŞEKİLDE HESAP VERMİYOR’

Frontekx’in anlaşmalarında “Herhangi bir uluslararası hukuk kapsamında değildir” maddesinin dikkat çektiğini vurgulayan Martin ne bu anlaşmayı imzalayan ülkenin meclisinde bunun tartışıldığı ne de Avrupa Parlementosu’nda tartışıldığı vurgusu yaptı. Frontex’in hiçbir şekilde hesap vermeyerek bunları gerçekleştirdiğini dile getiren Martin, Frontex’in hak ihlalleri yaptığını, Avrupa ülkelerine insanlar gitmesin diye onların canına bile kastedecek şeyler gerçekleştirdiğine dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'e katılan 30 Avusturyalı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Bilimsel ve özgür eğitim talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...