06 Kasım 2014 00:58

Gazze sınırına bir utanç duvarı da Mısır’dan

Mısır, Gazze ile sınır olan Kuzey Sina bölgesinde yapmayı planladığı tampon bölge için çalışmalara başladı. Bölge halkı ise tepkili. Verilen 48 saatlik sürenin sonuna gelinmesiyle birlikte evlerini boşaltmakta geciken ailelere Mısır ordusundan tehditler geliyor.

Paylaş

Mısır, Gazze ile sınır olan Kuzey Sina bölgesinde yapmayı planladığı tampon bölge için çalışmalara başladı. Bölge halkı ise tepkili. Verilen 48 saatlik sürenin sonuna gelinmesiyle birlikte evlerini boşaltmakta geciken ailelere Mısır ordusundan tehditler geliyor.
Mısır, Sina’da 31 askerinin ölümüne neden olan saldırının ardından bölgede üç ay sürecek olağanüstü hal ilan etmiş, silah kaçakçılığını önlemek iddiasıyla Gazze’nin tek kapısı Refah Sınır Kapısına tampon bölge kurma kararı almıştı. Kararın ardından yaklaşık 200 metre yüksekliğinde olan duvarlar Refah’a örülmeye başladı bile. Enformasyon ve Karar Merkezi pazartesi günü 802 ailenin kaydının silindiğini açıkladı.

‘BEN NEREYE GİDEYİM’

Al Monitor’a konuşan Abu Karim al-Qumbuz eşyalarını yüklediği kamyonetin tepesinde oturuyor. Kucağında bebeğiyle oynarken,  gözlerinden yaşlar süzülüyor. “Onlar bizden 10 saat içinde evimizi boşaltmamızı istedi. Ben bu evi hükümet burada yokken yaptım. Şimdi ben nereye gideyim. Bize 3 ay boyunca 41 dolar vereceklerini açıkladılar. Birisi bana bu parayla nasıl ev tutabileceğimi ve nasıl ev taşıma masraflarımı karşılayabileceğimi açıklayabilir mi? Bize verilen sözler kağıtta kalmasın” diyor.

Qumbuz’un 70 yaşındaki annesi de Gazze sınırındaki moloz yığınına dönüşecek olan evleri göstererek konuşuyor: “Biz yıllardır orada yaşıyorduk, bizim atalarımız da orada yaşadılar. Biz bir çok işgal ordusu gördük, Osmanlılar, İngilizler, Fransızlar, Yahudiler. Onlar gitti biz kaldık, hiç kimse bizi yerimizden edemedi. Biz burada kalacağız ve evimizi şeytanlardan koruyacağız. Bizim tarihimiz yıkılıyor.”  

“Yanıma ne almalıyım?” diye soruyor Qumbuz’un eşi, “Evi boşaltmam için 4 saatim var ve hâlâ tam olarak toparlanamadım her şeyi nasıl paketleyebilirim. Yetkililer bize akşama kadar boşaltmazsak evimizi başımıza yıkacaklarını söylediler. Şu anda saat 2 ve saat 5’te evimizi boşaltacağız.”

Bir başka kadın, “Bize evi boşaltmamız için 48 saat süre verildi. Bize en az 1 ay vermelilerdi. Biz kendimize yaşayacak bir yer bulunca taşınmalıydık, şimdi nereye gidiyoruz?” diye sorarken,  diğer bir kadın ise toplanmış eşyaların içinde bebeğini seviyor, “Acele etmeliyiz, yoksa evimizi başımıza yıkacaklar.”

‘TAMPON BÖLGE SORUNU ÇÖZMEZ’

Haber sitesine konuşan Politik Araştırmalar Uzmanı Mustafa Sanjar Sina’daki tampon bölge fikrinin ABD tarafından Eski Diktatör Hüsnü Mübarek dönemine dayandığını söylüyor: “O zamanlarda ABD Büyükelçiliği ve o bölgedeki  askeriye ofisi doğrudan o bölgeyi denetliyordu. Ofis personeli, haftalık Refah kapısını ziyaret ediyordu fakat bu birliktelik, eylemler sonucu bitirildi”.
Sanjar, tampon bölgenin ‘terör’ü bitirmeyeceği görüşünde: “Tampon bölge çözüm değil,  bu problemi çözmenin çok uzağında. Evlerin altındaki tüneller sorun olabilir fakat tampon bölge kesinlikle çözüm değil. Evleri boşaltılan insanlara 48 saat verilmeden önce alternatif bölgeler verilmeliydi. Bu durum onların bütün bir hayatını etkiliyor.”


SİNA’DA TAMPON BÖLGE PROTESTOLARI

Sina Yarımadası’nda bazı Mısırlılar, geçen iki gün boyunca tampon bölge kararını protesto etmek için sokaklara döküldü. Gösteriler, El Sarsuriye’de Selamah kavşağında ve sınırın yakınındaki Meçhul Asker Anıtı civarında düzenlendi. Bazı gazetecilerin bildirdiğine göre Mısır ordusu, gösterilerin yapıldığı bölgelere buldozerler ve zırhlı araçlar dahil takviye birlikler gönderirken, askeri helikopterler de Refah sınır kapısının doğusunda devriye uçuşu yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

O parayla 602 okul yapılabilirdi

SONRAKİ HABER

Tunus’ta koalisyon pazarlıkları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...