06 Kasım 2014 00:57

O parayla 602 okul yapılabilirdi

Yeni cumhurbaşkanlığı binası... İlk önce Başbakanlık binası olacağı söylendi. Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olduktan sonra cumhurbaşkanlığı binası oldu. Adı da ak saray oluverdi. Hakkında verilen mahkeme kararlarının hiçbirine uyulmadı.

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Yeni cumhurbaşkanlığı binası... İlk önce Başbakanlık binası olacağı söylendi. Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olduktan sonra cumhurbaşkanlığı binası oldu. Adı da ak saray oluverdi. Hakkında verilen mahkeme kararlarının hiçbirine uyulmadı. Mahkeme kararlarına rağmen  kurulan ak saraya harcanan para ise dudak uçuklattı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ak saray için 1 milyar 370 milyon lira harcandığını açıkladı. Peki bu parayla başka neler yapılabilirdi?  

109 BİN MADENCİYE YAŞAM ODASI

Son günlerin en önemli konusu madenler... İşçiler madenlerdeki iş güvenliğinin dikkate alınmaması nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Yaşam odalarıysa madenlerde hayati önem taşıyor. Madenlerde 40 işçinin sığabileceği yaşam odalarının maliyeti 250 bin dolar, yani 500 bin lira... 1 milyar 370 milyon liraya 2 bin 740 adet yaşam odası yapılabilir ki bu da, 109 bin 600 madenci için yaşam odası anlamına geliyor.

Asgari ücretin 846 lira olduğunu göz önüne alırsak, ak sarayın yapımı yerine 1 milyon 619 bin 385 işçinin ücreti ödenebilirdi. 2012 yılında 4+4+4’ün devreye girmesiyle yeni okulların yapımı da gündeme gelmişti. Aynı yıl 800 okulun yapımına başlanmıştı. İşte o 800 okulun toplam maliyeti 1 milyar 900 milyon lira idi. Yani bir okulun maliyeti 2 milyon 275 bin liraydı. Ak saray için harcanan 1 milyar 370 milyon liralık parayla toplam 602 okul yapılabilirdi.

400 YATAKLI 14 HASTANE

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri de sağlık sistemi... Hastanelerin kalabalıklığı, yeni Kamu Hastaneler Birliği yasaları ve onlarca sorunla beraber hastane yapımları da gündeme geliyor. 400 yataklı bir hastanenin ortalama maliyeti 100 milyon lira. Yani bu paraya 14 hastane yapılabilirdi. Duble yollarla, yapılan Marmaray ve yapımı devam eden 3. köprüyle övünen Türkiye’de bir metro hattının kilometre başına maliyeti 140 milyon lira civarında. 9 kilometrelik metro hattı döşenebilir ki bu da Göztepe’den Ümraniye’ye yapılan metro hattı kadar.


BİR ALATURKALIK VAR!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,yeni cumhurbaşkanlığı binasının mimari açıdan alaturka olduğunu dile getirdi. Candan, düzenlediği basın toplantısında, kaçak sarayın yer seçimi ve hukuksuzlukla gündemden düşmediğini hatırlattı. Yapının bir ülkede rejim değişikliğinin simgesi olması ile de gündemde  olduğunu dile getirdi. Candan, “Orada bir mimari ucube var,o binayı yapan mimarlar var ve o binanın çokça tartışılan mimarı tarzı ve üslubu var, Selçuklu-Osmanlı mimarisi olduğu söyleniyor. O sarayda bir alaturkalık var o alaturkalık da, o sarayın mimari formunun alaturka tuvalet taşına benzemesidir ve yukardan çıkıp bakarsa mimari formunun alaturka tuvalet taşına benzediğini kendisi de görebilir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Ülker köle istiyor'

SONRAKİ HABER

Gazze sınırına bir utanç duvarı da Mısır’dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...