06 Kasım 2014 00:56

'Ülker köle istiyor'

Ülker işçileri, firmanın dünyanın 3. bisküvi üreticisi haline gelmesinin ardında; esnek çalışma, taşeronlaştırma, düşük ücret ve uzun çalışma süreleri olduğunu söyledi.

Paylaş

Ülker işçileri, firmanın dünyanın 3. bisküvi üreticisi haline gelmesinin ardında; esnek çalışma, taşeronlaştırma, düşük ücret ve uzun çalışma süreleri olduğunu söyledi. Fabrikada yaşanan sorunların çözülmemesinin sorumlusu olarak gördükleri Öz Gıda-İş’ten istifa ederek DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen işçilerin ziyaretçileri Ülker bünyesindeki taşeron işçiler oldu. Firmanın Esenyurt’ta bulunan Dankek deposundan dün işten atılan 6 taşeron işçiden 2’si direniş yerindeydi.

GÜNDE 7 BİN KOLİ

İşten atılan işçilerden Ozan Yurt daha önce tekstilde çalışıyormuş ama sigorta primi ödenmiyormuş. “2 çocuğum var sigortamız olsun istedim. Bu nedenle Ülker’e girdim” diyen Yurt, şöyle devam etti: “Çocuğum hastaydı izin istedim, devamsızlıktan işten çıkarıldım. Ben şimdi 5 gün 10 gün iş bulamasam 1 ay geriye atacak beni. Şimdi aldığım bir aylık para ile 2 aylık kiramı ödeyeceğim sonrası Allah kerim.” Ülker’in işçi için ne olduğunu bir aylık çalışmayla gördüklerini dile getiren Yurt,  “Taşeronda 12 saat boyunca gece gündüz çalıştık. 6-7 bin koli geçiyordu sırtımızdan. 12 saatte yarımşar saatten 2 molamız vardı. Bu yarım saat dışında ne tuvalet ne başka bir ihtiyaç için izin alamıyorduk. Çalışırken 20 metre ötede şu sebili vardı su içmeye bile gidemiyorduk. Resmi tatillerde de çalıştırıldık” dedi. Yurt, taşeron işçi oldukları için aynı işi yapan kadroluların yarı ücretine çalıştırıldıklarını anlattı.

BEL AĞRISINA ‘GEÇER’ DEDİ

“Dışarıdan herkes Ülker’i iyi biliyor. Son 1 ayda annemi babamı görmedim. Oysa yan binada oturuyorlar. Bizi zorla fazla mesaiye bırakıyorlardı. Burada çalışan adam sosyal hayatını ailesini silip atacak, sadece Ülker’i düşünecek, sürekli Ülker’in kölesi olacak” diyen Yurt, bu çalışma temposu nedeniyle bel ağrısı yaşadığını, işyeri hekimine gittiğinde ise “Geçer” yanıtını aldığını aktardı. İşyerinde günlük yevmiyecilerin de çalıştığını aktaran Yurt, bu işçilerin 35 liraya 12 saat çalıştırıldığını ifade etti.  Direnişi desteklediklerini ve her yerde anlatacaklarını dile getiren taşeron işçiler, “Biz de elimizden ne gelirse size yardımcı olmak istiyoruz” dediler.


AVUKATLARDAN DİRENİŞE DESTEK ZİYARETİ

Demokrasi İçin Hukukçular üyesi avukatlar direnişteki Ülker işçilerini ziyaret etti. Direnişin 9. gününde işçilerle bir araya gelen avukatlar, direniş ve Ülker’de yaşananlara ilişkin bilgi aldı. İş cinayetlerinin arttığı, hak gasplarının yoğunlaştığı bir dönemde Ülker direnişinin çok önemli olduğunu ifade eden avukatlar, kamuoyu yaratmanın önemine vurgu yaptılar ve işçilere her zaman destek olacaklarını ifade ettiler.

İşçiler de valiliğin, emniyet güçlerinin ve Ülker’in baskıyla direnişi bitirmeye çalıştıklarını ifade ederek “Ülker bizi buradan da kovmaya çalışıyor. Buradan ayrılmayacağız. Direnişimiz devam edecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Habaş’ta ölüm kol geziyor

SONRAKİ HABER

O parayla 602 okul yapılabilirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...