06 Kasım 2014 01:00

İşçi başka, bakan başka söylüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in HDP Milletvekili Levent Tüzel’in Seyitömer Linyit işçilerinin sorunlarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıt “Bakanlık kimin ağzından konuşuyor” dedirtti.

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in HDP Milletvekili Levent Tüzel’in Seyitömer Linyit işçilerinin sorunlarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıt “Bakanlık kimin ağzından konuşuyor” dedirtti.

Tüzel, işletmede çalışan işçilerle görüşüp, işçilerin sözleri doğrultusunda hazırladığı önergede, aynı işçiye iki kat iş yaptırıldığı halde işçi fazlası var denilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirdi. İşçilerin patronun küfür ve hakaretlerine de maruz kaldığını aktaran Tüzel, çalışma koşullarının kötülüğüne de dikkat çekti. İşten atmalara tepki gösterilmesi üzerine yeni işten atmaların gündeme geldiğini hatırlatan Tüzel, şu sorulara yanıt istedi: “Yemeklerde kullanılan barakalarda su bulunmadığı, gece vardiyasına yemek verilmediği, hafta sonu ve bayram tatillerindeki fazla çalışma ücretlerinin verilmediği, günlük yevmiye ile işçi çalıştırıldığı bilgisine sahip misiniz? İşçilerin ücret ve çalışma koşullarına dair taleplerinin kabul edilmesi ve işe iade edilmeleri konusunda Bakanlığınızca bir girişimde bulunulacak mıdır?” Bakanı ise verdiği yanıtta, yemekhanenin tarım bakanlığı onaylı olduğunu, işçilere PET bardakta su dağıtıldığını söyledi. Fazla mesai ücretlerinin de ödendiği ileri sürülen yanıtta, “İşyerinde günlük ve aylık ücretle çalışan işçi olduğu bunun mevzuata aykırı olmadığı” söylendi. Yanıtta, işçi ücretlerinin ve diğer çalışma koşullarının kabul edilip edilmemesinin işveren ait “işletmesel bir karar” olduğu savunuldu.

Tüzel’in Kayseri’de inşaatta denetimde bulunan İş Müfettişi Naci Ayvalıoğlu ile İnşaat Mühendisi Baki Güneş’in iskelenin çökmesi sonucu hayatlarını kaybetmelerine ilişkin verdiği soru önergesine ise şu yanıt verildi: “Adli soruşturma halen devam ediyor.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İşçiler aradı notere gidin dedim'

SONRAKİ HABER

İşçiler MESS’e gönderme yaparak işverene meydan okudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...