05 Kasım 2014 19:29

Mavi Marmara saldırısına takipsizlik

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Soruşturmayı yürüten savcıların olayda İsrail askerlerinin "savaş suçu" işlediği kanısına vardığı ancak soruşturmayı yürütme yetkisi olmadığı belirtildi.

Paylaş

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Fatou Bensouda, İsrail’in Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskının, mahkemenin gündemine gelecek kadar ciddi olmadığını ve bu yüzden soruşturma açılmayacağını duyurdu.

Mavi Marmara’da savaş suçu işlenmiş olabileceğini değerlendirerek inceleme başlattığını ifade eden Fatou Bensouda, “Fakat tüm faktörleri dikkatlice incelediğimde, mahkemenin buna devam etmesini gerektirecek kadar ciddi olabilecek muhtemel bir suç olmadığını gördüm” dedi.

Uluslararası mahkemenin gündemine gelmesi için suçların geniş ölçekte ve bir plan dahilinde işlenmesi gerektiğini söyleyen savcı, Komor Adaları’nın başvurusu üzerine yaptıkları incelemede Mavi Marmara ile ilgili böyle bir durum görmediklerini ifade etti. Savcı, bununla birlikte iddia edilen suçların mağdurlar ve aileleri üzerindeki etkilerini küçümsemediğini dile getirdi.

Komor Adaları’nın karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

Savcısı Fatou Bensouda, Gazze halkının içinde bulunduğu durumun endişe verici olduğunu da vurguladı fakat kendisinin sadece Mavi Marmara olayını değerlendirmekle yetkili olduğunu dile getirdi. Suçluların cezasız kalmaması gerektiğini dile getiren Bensouda, bununla birlikte Roma Taahhüdü’nün çizdiği çerçeveye bağlı kalmak durumunda olduklarını belirtti. Fatou Bensouda, insanlığı şoke eden geniş çaplı suçlarda, tarafların kim olduğuna bakmaksızın korkusuzca ve kayırmadan karar verdiklerini dile getirdi. (Lahey/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Akademisyenlere zam TBMM'den geçti

SONRAKİ HABER

Yaşlı Kitap’taki yalın ve derinlikli şiirler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa