06 Kasım 2014 00:50

Irkçıların 'holigan açılımı'

Almanya’daki ırkçılar, radikal İslamcı ‘Selefilere karşı gösteriler düzenleyerek, Ortadoğu’da yaşanan IŞİD terörünün toplumda yarattığı tepki ve duyarlılığı değerlendirmeye çalışıyorlar. Irkçıların bu girişimlerinde, aşırı sağcı holiganları kullanmaları ise dikkat çekiyor.

Paylaş

Almanya’daki ırkçılar, radikal İslamcı ‘Selefilere karşı gösteriler düzenleyerek, Ortadoğu’da yaşanan IŞİD terörünün toplumda yarattığı tepki ve duyarlılığı değerlendirmeye çalışıyorlar. Irkçıların bu girişimlerinde, aşırı sağcı holiganları kullanmaları ise dikkat çekiyor.

AŞIRI SAĞCI HOLİGANLAR...

26 Ekim günü Köln merkez tren istasyonu sıra dışı bir gün yaşadı. “Holiganlar Selefilere Karşı” adıyla düzenlenen eyleme yaklaşık 5 bin kişi katılırken, gösterinin sonunda eylemcilerle polis arasında çatışmalar da yaşandı.
Açıktan ırkçı örgüt ve partilerin bayrak veya pankartlarının taşınmadığı gösteride, eyleme katılanların büyük bölümünü aşırı sağcı holiganların oluşturması dikkat çekti.
Gösterici kitleyi çekip çevirenlerin örgütlü ırkçılar olduğu gözden kaçmazken, mitingde yapılan konuşmalarda, devletin “holiganlara Selefilerden daha kötü davrandığı”, “Holiganların da her vatandaş gibi siyasi konularda söz söyleme hakkı olduğu” ve “eğer holiganlar Selefilere karşı mücadele etmezse Almanya’nın toplu mezara dönüşeceği” sözleri kullanıldı.

GÖSTERİLER SÜRECEK...

Irkçı müzisyenlerin sahne alıp kitleyi coşturan şarkılar seslendirdiği eylemde sık sık atılan slogan “Almanya’da Selefi domuzları istemiyoruz” oldu.
Gösteriye katılanlara bakıldığında ana kitlenin yıllardır tribünlerde ırkçılık yapan fanatikler; küçük bir bölümünün ise ırkçı-faşist parti ve gruplarda çalışan aktif ırkçılar olduğu söylenebilir. Çok az bir kesimin de, “terör, güvenlik, radikal İslamcı tehlike” gibi konularda medya ve siyaset dünyasında yürütülen tartışmalardan etkilenerek eyleme katılan, muhafazakar ve milliyetçi politikaya sıcak bakanlar olduğu gözleniyordu.
Gösteriye katılımın bu kadar fazla olması, aşırı sağcı holigan potansiyeli devreye sokarak daha geniş bir kesimi harekete geçirme planının etkili olduğunu gösteriyor. Nitekim, bunun farkında olan ırkçılar, Köln’deki gösteriyi Berlin, Hamburg gibi diğer kentlere yayma derdine düştüler. Berlin ve Hamburg’da yapılması planlanan gösteriler, gelen tepkiler üzerine şimdilik iptal edilirken, ırkçı holiganların önümüzdeki 15 Kasım’da “Avrupa İslamcı Teröre Karşı” sloganıyla Hannover’de bir eylem yapacağı açıklandı.

IRKÇI HOLİGANLAR PROTESTO EDİLDİ

Köln’de “Holiganlar Selefilere Karşı” eylemi, kentteki demokrat kişi ve örgütlerin tepkisiyle karşılandı. Irkçıların eylem yaptığı sırada, merkez tren istasyonunun ön tarafında yaklaşık 2 bin kişi toplanarak ırkçıları protesto etti. Birçok kitle örgütü ve DİDF üyelerinin de katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, Selefileri öne süren ırkçıların da insanlık düşmanı olduğuna dikkat çekerek, İslam adına terör ve vahşet uygulayanların da, ırkçı ve milliyetçilik yapanların da karşı durulması gerektiğine dikkat çekildi.
Köln’de, holiganların eyleminden bir hafta sonra yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir başka eylemde de ırkçıların bu girişimi protesto edildi. Çeşitli parti ve kitle örgütlerinin yanı sıra vatandaşların ilgi gösterdiği eylemde, hangi gerekçeyle olursa olsun ırkçılığın asla kabul edilemez olduğu mesajı verildi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hani passolig ‘sorunları’ çözecekti?

SONRAKİ HABER

İnce: Tarhan'ın istifası da Batum'a ihraç istemi de yanlış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...