11 Temmuz 2011 12:12

ÇÖZÜLEN NE?

Seçilmiş vekilleri tahliye edilmeden Meclis’te yemin etmeyeceklerini belirten CHP, önce TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ardından da AKP ile yaptığı görüşmenin ardından protestosunu noktaladı. BDP ise, AKP-CHP arasına sıkıştırılmış olan görüşme trafiğine tepki gösterdi. Ötekileştirildiklerini ve dışlandıklarını bel

ÇÖZÜLEN NE?
Paylaş

AKP-CHP TRAFİĞİ

AKP ve CHP arasında yapılan görüşmede yemin krizinin aşılması için mutabakat metni hazırlandı. Taslak metin genel başkanlara sunuldu. Genel başkanların incelemesinin ardından heyetler tekrar buluştu. Ardından mutabakatın sağlandığı ve CHP’nin yemin edeceği açıklandı.

AKP ve CHP kurmayları Meclis Başkanlık Divanında yemin krizinin aşılması için bir araya geldi. TBMM Genel Kurulunda dün yapılan Hükümet programı üzerindeki görüşmeler öncesi iki parti yöneticilerinin görüşmesi saat 10.05’de başladı. Görüşmeye AKP’den Grup Başkan Vekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP’den Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı.

MUTABAKAT METNİ HAZIR

İki parti arasındaki görüşmelere yaklaşık 3 saatin ardından yarım saat ara verildi. Toplantıda karşılıklı görüşlerden oluşan mutabakat metni taslağı hazırlandı. Taslaklar genel başkanlara sunuldu. CHP’li Hamzaçebi toplantı çıkışı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada “Taslak metin olması mutabakata vardığımız anlamına gelmiyor. Nihai kararı genel başkanlar verecek. Ama son bir kez daha bir araya geleceğiz” dedi. Hamzaçebi daha sonra taslağı görüşmek için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM’de bir araya geldi. AKP kurmayları da taslağı sunmak üzere Başbakanlıka gitti.

HEYETLER YENİDEN BULUŞTU

Taslak metnin genel başkanlara sunulması ve yarım saatlik aranın ardından heyetler tekrar buluştu. AKP ve CHP heyetleri toplantının yapılacağı salona geldi. Akif Hamzaçebi toplantıya girmeden önce “Olumlu bir sonuç elde etmeyi umuyoruz” dedi.

Meclis Başkanlık Divanında AKP ve CHP kurmayları arasında toplantının başlamasının ardından CHP Genel Merkezinden milletvekillerinin telefonlarına “Mecliste hazır olun” mesajı gönderildi.

Ardından mutabakatın sağlandı ve CHP Milletvekilleri saat 15.00’dan itibaren yemin etmeye başladı. CHP ile AKP arasında varılan 1.5 sayfalık mutabakat metninde ise tutuklu vekillerin tahliye edilerek Meclis’e gelmelerinin sağlanmasına dair bir ifade yer almadı.

Yeni Anayasa vurgusu yapılan metinde şu ifadelere yer verildi: “Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır.

TBMM'nin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetine katılmamış olan milletvekillerinin Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz. Yasalar özgürlükleri genişletici şekilde yorumlanmalıdır."

BDP: DIŞLANDIK, TANIMIYORUZ

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, CHP ve AKP arasında yapılan protokole ilişkin gazetemize konuştu. Kaplan, yaşanan krizin BDP ve Blokun 6 milletvekili ile ilgili yaşandığına dikkat çekti. Yaşanan krizin CHP ve MHP’nin milletvekilleri için olmadığını dile getiren Kaplan, bütün iyi niyetlerine karşın, sürekli dışlandıklarını ve ötekileştirildiklerine vurgu yaptı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in uzlaşmadan söz ettiğini hatırlatan Kaplan, “CHP ve AK Parti’yi bir araya getirmek için böyle bir şey yaptı. Şimdi hangi yüzle bize çıkıp uzlaşıdan bahsedecek?​” dedi. Kaplan, “İçinde olmadığımız hiçbir görüşmeyi ve deklarasyonu tanımıyoruz” dedi. Kaplan, yaşanan mutabakatla ilgili kamuoyuna yönelik bir açıklamayı da yaşanan mutabakatı gördükten sonra yapacaklarını belirtti. (HABER MERKEZİ)


ERDOĞAN MEMNUN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Birazdan CHP’liler yemin edecek, siz katılacak mısınız?​” sorusu üzerine Erdoğan, “Meclis’teyim kısmen katılırım, kısmen katılmam” karşılığını verdi. Erdoğan, “Nasıl değerlendiriyorsunuz?​” sorusu üzerine ise “Hayırlı oldu, güzel oldu. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur” diye konuştu.

Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk’’ şeklinde açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi: “Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM’dir. Onların da geleceği yer burasıdır. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır.” (ANKARA)


DEMİRTAŞ: DİYALOĞA AÇIĞIZ

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, dün yapılan mutabakatın CHP ile AKP arasında yapıldığını dolayısı ile kendilerini bağlamadığını belirterek, “CHP’nin yaptığı mutabakat kendilerini tatmin ediyorsa saygı duyarız, kendi kararlarıdır” dedi. Yapılan mutabakat metnini yeterli bulmayan Demirtaş, özellikle sürecin dışında tutulduklarını ifade ederek, “Başından beri BDP bu sürecin dışında tutulmuştur. Bunun için özel gayret sarf edilmiştir. AKP ve CHP arasında bazı gizli görüşmeler yapılmıştır. Daha sonra Meclis başkanlığının çağrısı üzerinde bu partiler bir araya gelmiştir. Hatta biz Meclis Başkanı ile görüştüğümüz saatlerde bile bu trafik sürmesine rağmen Meclis Başkanı bunu bizden saklı tutmuştur” diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen, Meclis Başkanı’nın, “BDP’ye çağrı yaptık kendileri gelmedi” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Demirtaş, “Bunu söyleyerek olayı örtbas etmek istiyorlar. Dolayısıyla bu mutabakat bizi tatmin etmeyen ve bağlamayan bir mutabakat olarak kalmıştır. AKP ile BDP arasında benzer bir mutabakatla görüşme sağlanırsa dönebiliriz. Ama BDP’ye öteki muamelesi yapılırsa ve dışlanmaya devam edilirse bu doğru olmaz. Diyalog kapılarını açık tutacağız. Çözüm arayışımızı sürdüreceğiz. Çözüm konusunda samimi yaklaşım görürsek çözüm için adım atacağız” dedi. Demirtaş, görüşmelere dahil edilmemelerine rağmen Başbakan Erdoğan ve AKP sözcülerinden Bekir Bozdağ’ın, “BDP’de Meclis’e dönsün” çağrısını da “BDP ile mutabakat yapmayız, ama kendileri hiç bir haksızlık yokmuş gibi Meclis’ gelsinler diyorlar, bunu kabul etmeyiz” sözleriyle yanıt verdi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sözleşme bitti mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

Peki ya AKP-Deniz Feneri ilişkisi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...