05 Kasım 2014 15:22

Erzurum cezaevinde hak ihlalleri had safhada

İHD Merkezi Cezaevi Komisyonu ve İHD Erzurum şubesi, Erzurum'da bulunan H ve E Tipi cezaevlerinde yaşanılan hak ihlallerine ilişkin yerinde incelemeler yaptı.

Paylaş

Yücel Yekta YÖYLER
Erzurum

İHD Merkezi Cezaevi Komisyonu ve İHD Erzurum şubesi, Erzurum'da bulunan H ve E Tipi cezaevlerinde yaşanılan hak ihlallerine ilişkin yerinde incelemeler yaptı. Yaşanılan hak ihlallerine ilişkin basın açıklaması yapıldı. Açıklamada hasta tutukluların durumuna dikkat çekilirken, farklı illerden gelen tutuklu ailelerinin de maruz kaldıkları uygulamalarla tutuklular kadar mağdur oldukları vurgulandı.

İHD Merkez Cezaevi Komisyonu ve İHD Erzurum şubesi Erzurum'da bulunan H Tipi Kapalı Cezaevi ve E Tipi Yarı Açık cezaevlerinde yaşanılan hak ihlallerine ilişkin yerinde incelemelerde bulundu. 2 gün boyunca devam eden incelemelerde tutuklular, tutuklu aileleri ve cezaevi savcısı ile görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler sonucunda İHD Erzurum şubesinde yapılan basın açıklamasında konuşan İHD Merkez Cezaevi Komisyonu üyesi  aynı zamanda İHD MYK üyesi  Necla Şengül, yaşanılan hak ihlallerinin had safhada olduğunu söyleyerek, hasta tutukluların hâlâ kelepçeli muayenelere tabi tutulduklarını, sıcak su, verilen yemeklerin az ve hijyenik olmaması ve ısınma gibi önemli sorunların devam ettiği dile getirildi. Siyasi tutukluların bulunduğu H Tipi Kapalı Cezaevinde   yakınlarıyla görüş için uzak illerden gelen ailelerin de yemek, tuvalet, dinlenme ve dini ritüellerini karşılamak için kapalı bir mekan olmadığından içerde çocuklarına dışarıda ise ailelerine eziyet edildiğini söyledi.

Siyasi tutukluların Erzurum'da halen kelepçeli muayeneye tabi tutulduğunu belirten Şengül, yaşananların hem insan haklarına hem de İstanbul Protokolüne aykırı olduğunu söyledi. Şengül, hekimlerin Hipokrat yeminlerine sadık kalması gerektiğini vurgulayarak bu konu hakkında Tabipler Odasına şikayetlerini ileteceklerini söyledi. Şengül, "Erzurum ilinde bulunan hastanelerde özellikler siyasi  mahpuslar gittiğinde doktorların Hipokrat yeminine uygun davranmadığını görmekteyiz.Yaşananlar hem insan haklarına aykırıdır hem de İstanbul Protokolünün şartlarına uygun değildir.Tutsakların yanı sıra doktorların bu uygulamaya karşı çıkmaları gerekir. Ama mahpusların anlatımında ve buradaki ailelerin anlatımlarında şunu anlıyoruz ki kelepçeli tedavi bu hasta mahpusların tedavileri önünde hep bir engel. Bu konuda biz özellikle Tabipler Odasına şikayetlerimiz ileteceğiz" dedi.

Yaşanılan hak ihlalleri konusunda cezaevi savcısı ile görüştüklerini belirten Şengül var olan sorunların çözümü için girişimlerde bulunacaklarını kaydederek olayın takipçisi olacaklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Meksika'da öğrencilerden 72 saatlik boykot

SONRAKİ HABER

'HDP ödevini yapmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...