12 Temmuz 2011 03:58

Alikahya halkı POSCO’ya izin vermeyecek

Kibar Holding ve Güney Koreli şirket POSCO’nun Kocaeli’nin Alikahya ilçesinde kurmak istediği demir-çelik fabrikasına karşı Alikahya halkının mücadelesi devam ediyor. Daha önce yapılması gereken ÇED toplantısını yaptırmayan Alikahya halkı fabrikanın kurulmaması için sesini yükseltmeye devam ediyor.Geçtiğimi

Alikahya halkı POSCO’ya izin vermeyecek
Paylaş
Asena Akarsu

Geçtiğimiz günlerde Alikahya merkezde POSCO’nun zararlarını göstermek için bir etkinlik düzenleyen Alikahya halkına Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Türkiye Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Toker, Emek Partisi Kocaeli il başkanı Güner Kizir, Kentleşme ve Çevre Sorunları Uzmanı olan Mimar Figen Avdan’ın yanı sıra POSCO kurulursa çevre kirliliğinden etkilenecek olan Yuvam Akarca Mahallesi muhtarları ve Ada yöneticileri de katılarak destek verdi.

BU SORUN TÜM KOCAELİ’NİN SORUNU

Etkinlik POSCO’nun zararlarını ve Alikahya halkının tepkisini anlatan bir sinevizyon ile başladı. Etkinliğin ilçe merkezindeki caddesinde gerçekleşmesinden kaynaklı birçok kişi sinevizyonu ve etkinliği izlerken Alikahya ve Yuvam’da şoförlük yapanlarda etkinliğe otobüsleri ile katılarak destek verdi. İzlenen sinevizyondan sonra ilk olarak konuşan Prof.Dr Onur Hamzaoğlu “Önümüzdeki konu ne sadece Alikahyalıları ne de Yuvam Akarcalıları ilgilendiriyor. Önümüzdeki konu tüm Kocaeli halkının konusu” dedi. Kocaeli’nde yapılması gerekenin yeni sanayi kuruluşları olmadığını belirten Onur Hamzaoğlu yeni sanayinin yapılması yerine var olanların ıslah edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yerel basının tutumuna da değinen Hamzaoğlu hiçbir şeyin özellikle de demir çelik gibi bir sanayi dalının çıplak gözle izlenerek karar verilemeyeceğininin altını çizerek “POSCO’nun kurulmaması için ne yapılması gerekiyorsa tüm Kocaeli halkı olarak planlı ve programlı bir şekilde birlikte yapacağız” dedi.  

ALİKAHYA HALKI POSCO’YU ÖVENLERE KANMIYOR

Daha sonra konuşan Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir Alikahya ve Yuvam halkının POSCO’nun G.Kore’ye giden ve fabrikayı öven yerel basının anlattığı gibi olmadığını bildiğini söyleyerek “Eski bir sağlık çalışanı olarak fabrikanın halk sağlığında yaratacağı zararları çok iyi biliyorum. Fabrikanın kurulmaması için elimizden ne geliyorsa sizinle birlikte yapacağız” dedi.

ATTIĞINIZ İMZALARA SAHİP ÇIKIN

Kocaeli’ndeki değişimi görmek için bilim adamı olmaya ya da bir şeyler bilmeye gerek olmadığını bu değişimin gözle bile görülebildiğini belirten Mehmet Toker, Kocaeli’ndeki çevreye duyarlı insanların hiçbir zaman sessiz kalmadığını söyledi. Toker daha sonra Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nu, sanayi bakanı ve sanayi odasını, Kocaeli Valiliğini 2003 yılında ‘Kocaeli’nde sanayileşme durmalıdır’ diye yayınlanan bildirinin altına attıkları imzalarının gereğini yerine getirmeye çağırdı.  

Mimar Figen Avdan ve Yuvam Akarca’dan katılan muhtarlar ve ada yöneticileri de kısa bir konuşma yaparken en son Alikahya halkı adına Fatih Erdem konuştu. G.Kore’deki temiz ve zararsız olduğu iddia edilen fabrikada işçilerin maske ile çalıştırıldığına dikkat çeken Erdem “Alikahya halkına da maske mi dağıtacaksınız, okula giden çocuklara da maske mi dağıtacaksınız” diye sordu. Erdem mücadeleleri sayesinde ÇED raporunun alınamadığını vurgulayarak mücadelelerinin POSCO fabrikası gidene kadar devam edeceğini dile getirdi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet programında ‘insan hakları’ yok

SONRAKİ HABER

Sözleşme bitti mücadele sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa