05 Kasım 2014 11:28

Türkiye medyası oto-sansürü bitirebilir mi?

Gazeteciler Sendikası (TGS), Etik Gazetecilik Ağı (EJN) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) “Türkiye medyası otosansürü bitirip kamuoyu güvenini tesis edebilir mi” sorusunu tartışmak üzere Türkiye Gazeteciler Sendikası genel merkezinde bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

Paylaş

Toplantıya Aidan White (EJN), Mehmet Köksal (EFJ) Mustafa Kuleli (TGS), Andrew Finkel P24, Erol Önderoğlu (Bianet), Deniz Ergürel (Zaman), Ceren Sözeri (Galatasaray Üniversitesi), Jose Borghino (IPA) Yonca Cingöz (Yayıncılar Birliği) katıldı.

Türkiye’de gazeteciler üzerindeki baskıcı ortamda gazetecilik yapmanın ne kadar mümkün olduğu, hatta etik haberciliğin mümkün olup olmadığı, medyada güven kavramı, sansür ve oto sansüre karşı gazeteci dayanışması konuları hakkında görüşler iletildi. Katılımcılar birbirlerine soru sorarak, çözüm aradı.  Konuşmalarda,  Türkiye’de gazetecilerin yaşadıklarının kaygı verici boyutlarda olduğu ve gazeteciler arasında bir dayanışma kurularak yeni bir başlangıcın ihtiyacı dile getirildi. Bu konuda EFJ’den Mehmet Köksal Avrupa’da meslek örgütlerinin Türkiye’deki gazetecileri yakından takip ettiğini ve endişeli olduklarını anlattı.

EJN’den Aidan White ise hem geleneksel hem de online gazetecileri ve yayıncıları kapsayan yeni bir gazeteci ağı önererek, dayanışma ağının örülmesinin gerekliliğinden bahsetti.

GEZİ VE POLİTİK BOZULMA

Gezi ve politik bozulma başlığı altında konuşan P24’ten Andrew Finkel baskının Gezi eylemleri ile başlamadığını öteden bu yana gelen bir baskının varlığını anlattı. Finkel, Gezi ile beraber penguen medyasının doğduğunu, izleyicinin bu güne kadar medyanın neleri sakladığını (Örneğin bölgede yaşananlar) öğrendiğini ifade etti. Bu durum ile mücadele edebilmenin  dayanışma ile sağlanabileceğini belirten Finkel, gazetecilik yapmak isteyenlere yasal hukuki yardım edilmesi gerektiğini de aktardı.

‘AKİL GAZETECİLER KOMİSYONU’

Erol Önderoğlu ise Türkiye’de birlikte hareket etmenin, gazeteci dayanışmasının kritik bir düzeyde olduğunu aktardı. Özellikle, 5 yıl öncesine kadar bir dayanışmadan söz edilemeyeceğini belirten Erol Önderoğlu, gazetecilerin 5 yıldır yavaş yavaş bir araya gelme çabası olduğunu aktardı.  Ancak, 5 yıl içinde Recep Tayyip Erdoğan’ın her eylemi darbe olarak nitelendirdiğini belirten Önderoğlu, haliyle şimdi toplulukların yeniden bir araya gelemez durumuna dikkat çekti. Erol Önderoğlu  mesleği yeniden sosyalleştirmek gerektiğine, toplumsal gazetecilik yapmanın önemine değindi.

Önderoğlu gazetecilerin baskıdan kurtulması için bir de öneri sundu: Akil gazeteciler komisyonu kurulması. Yani, bir grup gazetecinin bir araya gelerek bir duruş sergilenmesi gerektiğini ifade etti

‘ADİL BİR EKONOMİK DÜZEN’

Akademisyen Ceren Sözeri ise Yeni Bir Başlangıç konu başlığı altında konuştu. Gazetecilikte adil bir ekonomik düzene ihtiyaç olduğunu belirtti. Bir köşe yazarı aylık 30 bin (Daha yüksek kazanalar da var) lira kazanırken muhabirin 1500 lira kazandığı bir sistemde ortak mücadelenin mümkün olmadığı ifade edildi.

GAZETECİLERİN BİR ARAYA GELMESİ GEREK

Aidan White ise,  Etik Gazeteciler Ağının, sınırlı kaynaklarla Türkiye’deki projeleri desteklemeye hazır olduğunu belirtti. Önümüzdeki yıl etik habercilik için çalışmalar yapılması önerisini sunan White, bir çok gazetecinin önümüzdeki zaman dilimlerinde bu çalışmayı yapması gerektiğini söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Siber şiddet de ne ola ki?

SONRAKİ HABER

Kıyı Emniyeti: Ölenlerin 10'u çocuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...