05 Kasım 2014 01:12

Kim tellal, kim çığırtkan?

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında "felaket tellallarına kötü haberimiz var' dedi ama tabloya bakıldığında felaket tellallığı değil, felaketin kendisi görülüyor. Sadece enflasyonda değil 2015 yılının tümüne bakıldığında, vatandaşın mutfağında yangın, gelirinde enflasyon karşısında ezilme, zam ve vergi yağmuru gözüküyor.

Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU
İstanbul

Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan partisinin grup toplantısında enflasyonla ilgili değerlendirme geldi. “Ülkede enflasyon tekrar çift haneli rakamlara çıkar diye bir felaket tellallığı yapanlar ve böyle bir karamsar tablo için neredeyse bütün enerjilerini sarf edenlere kötü bir haberimiz var; İnşallah bu ülke, bir daha onların dönemlerinde olduğu gibi iki, üç haneli enflasyonlarla yönetilmeyecek. Ve enflasyon da önümüzdeki dönemde gittikçe artan bir hızla düşecek” dedi.

Tabloya bakıldığında felaket tellallığı değil, felaketin kendisi görülüyor. Sadece enflasyonda değil 2015 yılının tümüne bakıldığında, vatandaşın mutfağında yangın, gelirinde enflasyon karşısında ezilme, zam ve vergi yağmuru gözüküyor.

MUTFAK YANIYOR

Enflasyon ekim ayında yıllık bazda yüzde 9 düzeyinde gözükse de yoksulun enflasyonu çift haneli.
Ekim ayında  gıda enflasyonu 12.56 olarak ölçüldü. Mutfakta yangın var. Kira, mutfak, ulaşım gibi emekçilerin zorunlu giderleri üzerinden enflasyon çift hanelerde dolaşıyor. O yüzden çarşıda, pazarda, evde vatandaşlar haykırıyor: “Açıklanan rakamlar gerçekçi değil. Biz cebimizden çıkan paraya bakarız. Enflasyon daha yüksek.”

ZAM VE YOKSULUK YILI!

Doğal gaza zam sinyali verildi. Dolar kurunun program tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesinin etkisiyle doğal gaz alım maliyetleri artan BOTAŞ’ın, zarar ettiği vurgulandı. Kur artışı üzerine ekim ayında gaza yüzde 9 zam yapıldığı belirtilen ek programda, “Ortalama doğal gaz satış fiyatları ile alım maliyetlerinin dengelenmesi ihtiyacı devam etmektedir” denildi.

2015’te çeşitli vergiler ile harçlar ve cezalarda yüzde 10.11 artış göründü. MTV, damga vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları, 2015’te yüzde 10.11 artacak.

Geliri değer kaybetmesin diye değerleme yapan hükümetin çift haneyi tercih etmesi gerçek enflasyonun nerelerde olduğunun bir kanıtı niteliğinde.

Hafta sonu ‘mükerrer’ Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2015 yılı Ekonomik Programı’ ekinde kendi gelirine çift haneli artış öngören hükümet iş emekçilerin gelirine gelince cimri davranıyor. Önümüzdeki yıl için 11 milyon emeklinin ve 3 milyona yakın memurun maaşında sadece yüzde 3+3’lük bir zam öngörülüyor.

Söz konusu artış oranları, vergi ve zamların yaşanacağı, mutfakta yangının olduğu bir ortamda vatandaşların yoksullaşması anlamına geliyor.

Felaket tellallığı değil rakamların ortaya konduğu bir gerçek var önümüzde. 2015, zam ve yoksullaşma yılı olacak!

Tablonun bu kadar net olduğu bir ortamada şu soru öne çıkıyor: “Acaba Kim felaket tellalı,  kim tabloyu gerçeği bastırmaya çalışan çığırtkan!”

ÖNCEKİ HABER

Al bin lirayı Mehmet Başkan’ı devir

SONRAKİ HABER

Tekne faciasıyla ilgili 2 kişiye gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...