11 Temmuz 2011 11:24

Srebrenitsa’nın 16.yıl dönümünde cenaze töreni

Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşadığı en büyük katliam olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımının üzerinden 16 yıl geçti.Bosna-Hersek savaşının en büyük trajedisinin anma törenleri için binlerce Bosnalı bir araya geldi. On binlerce kişinin katıldığı törende Türkiye’yi Başbakan Ya

Srebrenitsa’nın 16.yıl dönümünde cenaze töreni
Paylaş

Bosna-Hersek savaşının en büyük trajedisinin anma törenleri için binlerce Bosnalı bir araya geldi. On binlerce kişinin katıldığı törende Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç temsil etti. Arınç, yaptığı konuşmada "Bundan 16 yıl önce Avrupa’nın orta yerinde tarihin şahit olduğu en büyük vahşetlerden biri yaşandı. Belki de dünyanın en masum ve en mazlum milletlerinden birisi olan Bosnalı kardeşlerimiz ırkçı bir saldırının kurbanı oldular. Aradan 16 yıl geçti ancak acımız sanki dün olmuş gibi yeni ve hala ince bir sızı yüreğimizi kasıp kavurmaktadır" dedi.  Tören sırasında ayrıca soykırım sırasında öldürülen ve kimlikleri bu yıl tespit edilen 613 kişi toprağa verildi.

BM GÖZETİMİNDE KATLİAM

Srebrenitsa’nın güvenliğinden sorumlu Hollandalı askerlerin oluşturduğu Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’nün kentini gece yarısı Sırplara bırakmasıyla birlikte, 6 Temmuz’da Srebenitsa’ya saldırılar başladı. Şehir ele geçirilene kadar yaklaşık 3 bin Boşnak öldürüldü, şehrin pek çok yeri ateşe verildi. Kentte kalan kadınların çoğu tecavüze uğradı, bu olayın ardından yüzlerce kadın intihar etti.

Resmi rakamlara göre 8 bin 372, kayıplar düşünüldüğünde ise çok daha fazla kişi 6 günde hayatını kaybetti. Srebrenitsa’da meydana gelen katliamın tek sorumlusunun Mladiç yönetimindeki Sırp Kuvvetleri olmadığı açık.

Birleşmiş Milletler yaşananlara seyirci kaldı. 1999 yılındaki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, yayınladığı bir raporla Srebrenitsa’da yaşananlarda ve etnik temizlik kampanyasına karşı yeterli önlem alınmamasında Birleşmiş Milletler’in de sorumluluğu paylaştığını kabul etti.

Hollanda hükümeti soykırımın sorumlusu olarak suçlanamayacaklarını iddia etse de, geçtiğimiz hafta Hollanda’da bulunan Lahey temyiz mahkemesi Srebrenitsa katliamında Hollanda’nın sorumlu olduğuna hükmetti.
Bölgede yaşananlar, BM 'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı ve Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 2007 yılında ‘soykırım’ olarak nitelendirilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’e kırmızı kart kampanyası büyüyor

SONRAKİ HABER

Esad yanlıları, ABD ve Fransa elçiliklerine yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...