04 Kasım 2014 17:05

Yüzlerce kişi saldırının olduğu yerde HDP'yi sahiplendi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Başkanılığı'nda PM üyesi Ahmet Karataş'a yapılan saldırıyı yüzlerce kişi "Katil AKP" sloganlarıyla protesto etti. HDP ve DBP İstanbul örgütü de, Karataş'a yönelik saldırıyı protesto etti. KESK açıklamayla kınarken İzmir'de HDP il örgütü saldırıyı kınadı

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl binasında bıçaklı saldırı sonrasında HDP PM üyesi Ahmet Karataş'ın yaralanmasını HDP Ankara İl Örgütü protesto etti. İl binası önünden Ziya Gökalp Caddesinde bulunan Çankaya Belediyesi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirilen kalabalık kitle, "AKP hedef gösterdi. Karanlık göçler devrede. Baskılar bizi yıldıramaz" pankartını açarak, "Katil AKP hesap verecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. Grup adına konuşan HDP Ankara İl Başkanı Orhan Çelebi, saldırının kimsenin olmadığı bir saatte yapılmasına dikkat çekerek, saldırının planlı bir şekilde yapıldığının altını çizdi.

Saldırının başta Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar sözcülerinin HDP'yi hedef gösteren açıklamalarından sonra yapıldığını belirten Çelebi, "HDP kamu düzeninden neyi kast ettiğimizi anlamıştır' sözünü kullanan Başbakanın açıklamalarının suçu üstlenme açıklaması olduğunu görüyoruz" dedi. Daha önce ödedikleri bedellere dikkat çeken Çelebi, "Susmadık, geri adım atmadık, diz çökmedik ve bundan sonra çökmeyeceğiz" dedi.

Demokratik kamuoyuna seslenen Çelebi, "Irkçı faşist saldırılara karşı halklarımızın özgürlüğü ve insanca yaşanabilir bir ülke için safları sıklaştıralım. Faşizme karşı mücadelemizi omuz omuza büyüterek sürdürelim. Halk düşmanları ve saldırılara verilecek en iyi yanıt budur" dedi.

Basın açıklamasından sonra söz alana HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Hükümetin çatışma dilinin bu tür olaylara sebebiyet verdiğine değinerek, "Gerçek anlamda çözüm süreci yürütülmek isteniyorsa hükümet öncelikle bu çatışma dilinden vazgeçip, somut adımlar atmalı" dedi.

İSTANBUL'DA SALDIRIYA TEPKİ

HDP ve DBP İstanbul örgütü, HDP PM üyesi Ahmet Karataş'a yönelik saldırıyı Galatasaray Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan ve DBP İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingöl'ün de katıldığı açıklamada, "Saldırının sorumlusu AKP'dir, HDP susturulamaz!" yazılı pankart açıldı. "Kahrolsun AKP şiddeti" ve "Biji Berxwedana Kobanê" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan, Ahmet Karataş'ın katledilmek istendiğine dikkat çekerek, yaşananların sorumlusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet yetkilileri olduğunu söyledi. Ardından açıklamayı okuyan Arzu Moco, hükümeti sürdürdüğü linç kampanyasından vazgeçmeye çağırdı.

Öte yandan İHD İstanbul Şube üyeleri de, Karataş'a yönelik saldırıyı kınayarak, AKP'ye ölüm siyasetinden ve Kürt düşmanı politikalarından bir an önce vazgeçmesi çağrısında bulundu.
KESK AÇIKLAMASI
KESK Yürütme Kurulu, HDP PM üyesi Ahmet Karataş'a yapılan bıçaklı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı ve AKP hükümeti yetkililerinin devamlı ortamı geren açıklamalarının, muhalif kesimleri hedef haline getirdiğine dikkat çekilerek, "Bu tür açıklamalar saldırılara zemin hazırlamaktadır. Saldırı tüm toplumsal muhalefete yapılmıştır" denildi. Saldırıların sorumluluğu hükümete ait olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: "Saldırganların kimliği bu noktada ikincil planda kalmaktadır. Önemli olan arkalarındaki güçler ve yaratılan siyasal zemindir. Nitekim saldırının şekli katillerin ve destekçilerinin zihniyetini ele vermektedir. Bizler bu kirli, vahşi ve gerici zihniyeti Çorum'dan, Sivas'tan, Malatya'dan ve daha pek çok yerden iyi tanıyoruz! Bu tehlikeli gidişatın sorumlusu olan Hükümet, gerginlik stratejisi ve kutuplaştırıcı politikalardan vazgeçmelidir. Zehirli dil terk edilmelidir."
İZMİR'DE KARATAŞ'A YÖNELİK SALDIRI PROTESTO EDİLDİ
HDP ve DBP İzmir il örgütleri, HDP PM üyesi Ahmet Karataş'a yönelik saldırıyı HDP il binası önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya, Barış Anneleri Meclisi, DBP İzmir İl eşbaşkanları Fevziye Pulat ve Yusuf Kaya ile TİHV ve İHD yöneticileri katıldı. "Barış ve müzakere sürecinde AKP hedef gösteriyor karanlık güçler vuruyor" pankartın açıldığı açıklamayı HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur yaptı. Uğur, Ankara'da gerçekleşen saldırının planlı ve organizeli olduğunu belirterek, saldırılarının nedeninin AKP tarafından HDP'ye yönelik başlatılan linç kampanyası olduğunu vurguladı. Uğur, "Saldırgan ve onun arkasındakiler derhal açığa çıkartılarak yargıya teslim edilmelidir. Bu tehlikeli gidişat karşısında hükümeti bir kez daha uyarıyoruz ve sürdürdüğü linç kampanyasından vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.
Açıklama, "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları ile sona erdi.
AVUKATLARDAN KINAMA
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi ise, Karataş'a yönelik saldırıyı yaptığı yazılı açıklama ile kınadı.
Açıklamada, "90'larda da parti ve derneklere yapılan silahlı saldırıları hatırlatan bu saldırının bugün yapılıyor oluşu devletin ötekileştirici, ayrıştırıcı, hedef gösterici tavrı ve tarzından vazgeçmediğini; halklar arasındaki barışa kendisinin engel olduğunu bir kez daha göstermiş oldu" denildi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Ermenek faciası yaşanmayabilirdi

SONRAKİ HABER

PFDK'dan Cizrespor'a 'ideolojik propaganda' cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...