04 Kasım 2014 16:00

IŞİD 11 kişiyi daha idam etti

IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yaptığı katliamların ardı arkası kesilmiyor. Dün bu haberlere bir yenisi daha eklendi. Suriyeli muhalifler IŞİD’in ülkenin güneyindeki Deyrizor şehrinde 11 kişiyi idam ettiğini duyurdu. Irak İnsan Hakları Bakanlığı tarafından önceki gün yapılan açıklamada da son üç günde IŞİD’in Anbar eyaletinde bir Sünni aşiretinden 322 kişinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

Paylaş

Suriyeli muhalifler, IŞİD’in Deyrizor’un Ebu Kemal beldesinde henüz belirlenemeyen gerekçeyle 10 kişiyi idam ettiğini belirtti. Öte yandan El Şehil beldesinde Cuma Muhammed Mahmud isimli bir şahsın da IŞİD’e karşı savaştığı suçlamasıyla şehir meydanında idam edildiği kaydedildi.

AŞURE GÜNÜ’NDE ERDOĞAN’A TEPKİ

IŞİD’in Irak’ta saldırdığı halklardan Türkmenlere bir çok kez katliam tehlikesiyle yüz yüze kaldılar. Kerküklü Türkmenler Aşure Günü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi. CİHAN’ın haberine göre Aşure Günü dolayısıyla, Kerkük’de çeşitli etkinliklerle yapılırken, etkinlik kapsamında söz alan Şii Türkmenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Kobanê’ye verdiği desteği Telafer’den esirgediğini ileri sürdü. Törenin organizatörlerinden Fahri Arais, Türkiye’nin bu duruma kayıtsız kaldığını dile getirdi.
IŞİD’ten korkmadıklarını belirten Arais, “IŞİD militanları etrafımızı sardı. Yerimizden olduk. Çoluk -çocuk, kadın -erkek yerlerinden göç ettiler. Ama buna rağmen mücadele etmeye söz verdik. Buradan Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum. Eğer gerçekten Türklük ve Türkmenlik iddia etseydiniz Telafer’i kurtarırdınız. IŞİD saldırdığı zaman, 5 dakikalık yol için uçakları kaldırsaydınız, militanlar bundan korkar kaçarlardı. Ancak, Türkiye bunu yapmadı. Türkiye neden IŞİD’in Telafer’e saldırmasına izin verdi? Kobanê’de yaşayan Kürt kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var. Onlara bir şey demiyoruz.” ifadesini kullanan Türkmen yetkili, bütün sitemlerinin Türkiye ve Erdoğan’a olduğunun altını çizdi. (DIŞ HABERLER)


‘Şii-SÜNNi MESELESİ DEĞİL’

Hizbullah Lideri Seyyid Hasan Nasrallah, Ortadoğu’da yaşanan savaş ve krizin, Şii-Sünni çatışmasından daha öte olduğunu söyleyerek, Sünni çevreleri; “Yaşananları idrak ederek dikkatli davranmaya” çağırdı. Nasrallah, “Savaşımız Sünnilerle değil, herkesi yok etmek, ezmek isteyen tekfirciler ve İsrail’ledir. Savaşımız herkesi ezmek ve yok etmek isteyen tekfirciler, ABD hegemonyası ve İsrail projesine karşıdır” diye konuştu.


KOALİSYONA UZAKDOĞU’DAN İLK DESTEK

Uzakdoğu ülkelerinden ilk kez Singapur IŞİD’e karşı olduğunu gösteren bir açıklama yaparken ABD yönetimindeki koalisyona katılacaklarını ilan etti. Singapur koalisyona katılan 34’üncü ülke olacak. Singapur Savunma Bakanı Ng Eng Hen parlamentoda yaptığı konuşmada, ABD yönetimindeki IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlara destek amaçlı askeri personel ve ekipman hazırlıklarına başlandığını duyurdu. Hen, koalisyona katılma sebebini anlatmak için “Uluslararası güvenlik aslında bizim kendi güvenliğimiz demektir” diye konuştu. Singapur’un özellikle havada yakıt ikmali gibi konularda koalisyona destek vereceği ilk gelen bilgiler arasında. (DHA)

 

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da okul işgalleri yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...