11 Temmuz 2011 10:07

Gül: Kürt meselesi ele alınmalı

Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasa çalışmaları sırasında Kürt meselesinin geciktirilmeden ve realist şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.  Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da temaslarını izleyen gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, ziyaretine ve gündeme ilişkin değerlendirme

Gül: Kürt meselesi ele alınmalı
Paylaş

Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasa çalışmaları sırasında Kürt meselesinin geciktirilmeden ve realist şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.  Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da temaslarını izleyen gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, ziyaretine ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, Bulgaristan ile enerji alanındaki ilişkilere de önem verdiklerini belirterek, Nabucco projesinin iki ülkeyi de ilgilendirdiğini, doğal gaz boru hatlarını birbirine bağlı hale getirmeyi istediklerini söyledi.  

‘EN ÖNEMLİ SORUN KÜRT SORUNU’

Gül, “yeni anayasa çalışmalarında Kürt meselesiyle ilgili kırmızı çizginin nereye kadar olması gerektiği” sorusunu da şöyle yanıtladı:  “Türkiye’nin en önemli sorunu bu. Bu sorunlar 10 sene önce, 20 sene önce daha kolay, daha az maliyetle çözülürdü. Bugün daha sıkıntılı. O kadar şehit, o kadar hayatını kaybeden insanlar... Şehitlerimiz hepimizi büyük eleme sevk ediyor. Psikolojik eşikler aşılıyor bazen. Hiç geciktirmeden, realist şekilde ele alınması gerekir. Yol haritası da şudur; hepimiz aynı ülkenin çocukları olduğumuza göre ortak çok büyük bir anlayış var ve demokratik, hukuk ve evrensel değerler... Bunları yan yana getirdiğimizde bu işlerin içinden çıkılır.”  Gül, “Bu dönem çözüleceğine inanıyor musunuz” sorusunu da “Bana göre hem kolay hem zor” diye yanıtladı.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER

Türkiye’nin, güney komşusu Suriye ile de yakın ilişkileri, iki ülkede akraba olanların yaşadığını anlatan Gül, Türkiye’nin Suriye’nin dönüşüm politikasına yardımcı olmak istediğini savundu. Türkiye’nin yaklaşımını “angajman politikası” olarak tanımlayan Gül, “Vaktiyle Batı’nın, başta Amerikalılar olmak üzere herkesin izole ettiği dönemde, biz angaje politikalarını takip ederek, Suriye’nin orta vadede bugünkü çağa uygun bir düzene geçmesine yardımcı olmak istedik” dedi.  Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’da bu iradeyi geçmişte görmekten cesaret aldıklarını anlatan Gül, Suriye’nin iç işlerine karışmama prensibi temelinde, tecrübeleri paylaşma arzusuyla hareket edildiğini belirtti.   (SOFYA)

ÖNCEKİ HABER

Füle: Anayasa konusunda geniş uzlaşı önemli

SONRAKİ HABER

9 kişilik koğuşa 20 tutuklu sığdırdılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...