04 Kasım 2014 13:53

'Hukuk altüst olurken Halit Çelenk yol gösteriyor'

Ömrünü insan hakları ve hukuk mücadelesine adayan, 68 Gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatı Halit Çelenk'in anısı, adına verilen ödülle yaşayacak. Halit Çelenk Hukuk Ödülü Düzenleme Kurulu adına konuşan Ali Rıza Aydın, “Hukukun altüst olduğun alanlarda bize ışık olacak tek kişi Halit Çelenk’tir” dedi.

Paylaş

Çelenk anısına önümüzdeki yıl ilki verilecek “Halit Çelenk Hukuk Ödülü”nün tanıtımı için Türkiye Barolar Birliğinde (TBB) basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya seçici kurulda yer alan Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Ali Rıza Aydın, Dr. İlker Kılıç ile TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve Çelenk ailesi adına kızı Serpil Çelenk Güvenç katıldı. Toplantıda ödülün Halit Çelenk’in adının ve Türkiye’de insanlık adına yaptıklarının zihinlerden silinmemesi amacıyla verildiği vurgusu yapıldı.

EZİLENLERİ DE KENDİNİ DE SAVUNDU

Düzenleme Kurulu adına konuşan Ali Rıza Aydın da Halit Çelenk’in çok özel bir yaşam insanı ve yaşam savunucusu olduğunu dile getirdi. Çelenk’in haksızlığa uğrayanları, ezilenleri, sömürülenleri savunduğunu hatırlatan Aydın, “Çelenk o mahkemelerde kendini de savundu. Halit Çelenk dostları olarak yılda bir etkinlik yapmanın yeterli olmayacağını gördük ve ödül kararını aldık. Hukukun altüst olduğun alanlarda bize ışık olacak tek kişi Halit Çelenk’tir. Hukuk denen şey ne sadece yasama organı ne de mahkemelerdir. Hukuk her şeydir. Bu nedenle konuyu sınırlı tutmadık” diye konuştu.

Halit Çelenk Ödülü almış olmanın bile tek başına bir ödül olduğunu ifade eden Aydın, genç insanları ödüle teşvik etmenin en büyük amaçları olduğunu söyledi. Aydın “Avukatların dosya okuması bile yasaklanıyor. Hatta artık avukatların davalara girmeyeceği söylentileri dolaşıyor. Buna karşın Halit Çelenk Ödülü bu karanlıkta onun yaşamı ile hukuka ve insanlığa katkıları ile aydınlanacaktır” dedi.

‘BABAM MÜCADELE EDENLERCE YAŞATILIYOR’

Serpil Çelenk Güvenç de kendilerine maddi, manevi destek olan tüm dostlarına ve TBB’ye teşekkür etti. Babası Halit Çelenk'in sınıfsız, sömürüsüz, insan onuruna yakışır bir yaşam mücadelesi verdiğini belirten Güvenç “Halit Çelenk aydınlarla, demokratlarla, yoldaşlarıyla omuz omuza durdu. AKP faşizmine karşı bugün bu mücadeleyi devam ettirenler Halit Çelenk’i de yaşatmaya devam ediyor. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

YOLUMUZU AYDINLATIYOR

Halit Çelenk adının “Hümanist ruhun yaşatılması” olduğunu söyleyen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Halit Çelenk ne ise olduğu gibi yaşadı ve hepimizin yolunu aydınlatan bir ışık oldu. İnsanların öldüğü-öldürüldüğü ortamda hukukçuların insanı merkeze koyması gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, bu karanlık tablodan çıkış yolunun hukuk yolu olduğunu söyledi. Feyzioğlu, “İnsani değerlerin altını çizmek ve hümanist ruhun yaşatılması için bu ödülün bir ihtiyaç olduğunu hissettik ve onun adını taşıyan bu ödülü verme gereği duyduk” diye konuştu.

ÖDÜL TÖRENİ 5 MAYIS 2015’TE

Toplantıda ödülün amacı ve içeriği hakkında bilgi de veren Ali Rıza Aydın ödülün gençleri üretmeye teşvik etmek amacıyla ortaya konulduğunu ifade etti. Konu açısından bir sınırlama olmadığını söyleyen Aydın, “1 Ocak 2012 ile 1 Ocak 2015 arasında basılmış veya henüz basılmamış Halit Çelenk’in yaşamı, eserleri ve mesleki yaşam mücadelesi, fikirleri ve hukuk/toplumsal ilişkiler bağlantısını kuran her tür eser ödül için başvuru yapabilir. Son başvuru tarihi 1 Şubat 2015’tir” diye konuştu. Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Ali Rıza Aydın, Serpil Çelenk Güvenç, Dr. İlker Kılıç, Av. Başar Yaltı, Av. Erşen Sansal, Av. Barış Aybay, Av. Bilgütay H. Durna, Av. Özlem Şen Abay’dan oluşan seçici kurulun belirleyeceği ödül 5 Mayıs 2015 tarihinde yapılacak törenle sahibine teslim edilecek.  (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kilis'in karşısında ÖSO ile IŞİD çatışıyor

SONRAKİ HABER

Madende ölenlerin kanları sizin yakanızdadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...