04 Kasım 2014 10:19

Burkina Faso ordusu: İktidarı sivillere devredeceğiz

Halk ayaklanmasıyla 27 yıllık devlet başkanının devrildiği Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da, yönetimine el koyan ordu, ‘İktidarı sivillere bırakacağız’ açıklaması yaptı.

Paylaş

Halk ayaklanmasıyla 27 yıllık devlet başkanının devrildiği Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da, yönetimine el koyan ordu, ‘İktidarı sivillere bırakacağız’ açıklaması yaptı. Orduyu darbe yapmakla suçlayan on binler pazar günü meydanlara çıkmıştı. Halkın öfkesi etkili olmuş görünüyor. Kendini başkan ilan eden Yarbay Isaac Zida, “Çok hızlı hareket edeceğiz, fakat ülkemize zarar vermemek için çok dikkatli davranacağız. İktidarı ele geçirmek ve oturup ülkeyi yönetmek için burada değiliz, ülkenin bu durumdan çıkması için buradayız” açıklaması yaptı. Çeşitli kesimlerle görüşmelere başlayacaklarını söyleyen Zida, iktidarı sivil liderlere teslim edeceklerini ileri sürdü.

Öte yandan Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi de açıklama yaparak Burkina Faso ordusuna ülkenin anayasal düzene geri dönmesi için iki haftalık süre verdiklerini duyurdu. Konsey Başkanı Simeon Oyono Esono, “Silahlı Kuvvetlere iktidarı sivillere bırakmalarını istiyoruz, konsey bunun için iki haftalık bir süre belirlemiştir” dedi.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Burkina Faso’da 27 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Blaise Compaore iktidarını uzatmak için anayasayı değiştirmek istemiş, kitlesel halk eylemleriyle protesto edilince istifa etmek zorunda kalmıştı. Ardından ordu iktidara el koydukları açıklaması yapmış, Burkina Fasolular bu kez de darbe yapan orduyu protesto için sokaklara çıkmışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

10 aydır ücretleri ödenmeyen işçiler eyleme geçti

SONRAKİ HABER

Oruç Baba Türbesi’nde yürütmeyi durdurma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...