04 Kasım 2014 07:21

Hema Maden'de bin 200 işçi iş bıraktı

Hattat Holdinge bağlı Hema Maden İşletmesi’nde, patron, torba yasa gereği olan iki asgari ücreti bu ay ödemediği gibi, geçen ay ödediği ücretin fazla olduğunu ileri sürerek bu ayki ücretlerden de kesinti yaptı. Kesintiler nedeniyle bu ay çoğu işçiye ücret ödenmedi ya da 10-20 lira arası komik paralar verildi. Buna tepki gösteren işçiler GMİS’in çağrısıyla 1200 madenci iş bıraktı.

Paylaş

Hattat Holdinge bağlı Hema Maden İşletmesi’nde, patron, torba yasa gereği olan iki asgari ücreti bu ay ödemediği gibi, geçen ay ödediği ücretin fazla olduğunu ileri sürerek bu ayki ücretlerden de kesinti yaptı. Kesintiler nedeniyle bu ay çoğu işçiye ücret ödenmedi ya da 10-20 lira arası komik paralar verildi. Buna tepki gösteren işçiler GMİS’in çağrısıyla 1200 madenci iş bıraktı.

GMİS ile patron temsilcileri arasında yapılan görüşmede, kesinlikle iki asgari ücret ödemeyeceğini söyleyen patron, bu ayki ücretlerden kesinti yapılmamasını ve ücretlerin eski ücretler üzerinden ödenmesini kabul etti. Bunun üzerine GMİS işçilere işbaşı yapmaya çağırdı. İşçiler tepkili.

Son torba yasanın geçmesiyle birlikte 1000-1100 liraya çalışan işçiler, geçen ay ilk defa 1800 TL’nin üzerinde ücret almıştı. Ancak bu uzun sürmedi. 1 ay sonra patron eski ücretlere geri döndüğünü, bir ay önce verdiği “fazla” parayı da keseceğini açıkladı ve işçilere bu ay ücret ödemedi. İşçiler de bulun üzerine iş bıraktı. Patronun yasa tanımadığını belirten Hema işçilerinden Dursun Altuntaş, “Armutçuk ve Amasra işçileri olarak Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesiyiz. Sendikanın yaptığı açıklama ile birlikte ocağa inmiyoruz. Bekliyoruz” diye konuştu.

Bu ay hesabına sadece 16 lira yattığını belirten maden işçisi 2 çocuk babası Sertan Mert Gökyeşil, “Bu para ile ne yapabilirim ki? Onu da kessinler. Şirket onu da alsın. Çocuğum okula gidiyor. Hiç ücret almayan, hatta eksiye düşen bile var” dedi.
Eylem üzerine GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Amasra’da Hema Maden yetkilileri ile görüştü. Görüşmede patron temsilcileri iki asgari ücret konusunda geri adım atmazken, kesinti yapılmaması ve ücretlerin eski düzeyinden ödenebileceğini, iki asgari ücret için işçilerin dava açılabileceğini söyledi. Bu teklifi kabul eden GMİS yöneticileri işçileri iş başı yapmaya çağırdı. Sendikanın çağrısına uyan işçiler, yapılan anlaşmaya ise tepki gösterdi. İki asgari ücretin hakları olduğunu söyleyen işçiler, yaşadıkları haksızlığa sessiz kalan yetkililere de tepki gösterdiler.

KURTARMA ÇALIŞMASINDA BİLE ÖNLEM ALINMIYOR

“MADEN işçilerine reva görülenleri birkaç gündür hep birlikte televizyonlardan izliyoruz” diyen Dursun Altıntaş, “Ermenek’te yaşanan iş cinayetidir. Biz de aynı işi yapıyoruz. Her gün bu tedirginlikle madene inersek bizimde bunları yaşamamamız kaçınılmaz” dedi. Arama kurtarma çalışmalarının bile ölüme davetiye çıkardığını belirten Altıntaş, “Kurtarma çalışmalarına bakarsak vagon indirdiler. Taş toprak dolduruyorlar. Halatın kopması durumunda desenderede çalışan işçilerin kurtulma şansı yok. Maden işçileri hayretle izliyor. 3 Bakanın olduğu yerde kurtarma çalışmalarının böyle sürdürülmesi ilginç. Kimse buna müdahale etmiyor. Bunların kaçacağı cep diye yerler yapılması gerekir. Bunları yapmıyorlar. Arama kurtarma çalışmaları bile sağlıksız yürütüldüğü görülüyor” dedi.

KİMLERDEN GÜÇ ALIYORLAR

GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu da “Zonguldak bölgesini ve Amasra’yı enerji sektörünü enerji lideri yapacağım diyerek devletten krediler çeken, devletten bir sürü imkan alan işveren, Amasra’da da burada bir sürü insanı sömürüyor” dedi. Patronun torba yasayı uygulamadığını kaydeden Mutlu, şöyle devam etti: “Şu anda Ermenek’te yaşanan maden faciasından dolayı bakanlarımız orada her gün boy boy açıklama yapıyorlar. Şunu da ısrarla ifade ediyorlar. ‘Torba yasada maddeleri işçilere vermeyen iş verenlerden bunun hesabını sorarız’ cumhurbaşkanımız, başbakanımız televizyonlarda her gün boy boy açıklama yapıyor. Ama biz şunu anlayamıyoruz. Devletin en zirvesindeki insanlar bu açıklamaları yaparken, işverenler nereden, hangi kaynaktan güç alarak işçileri sömürmeye devam ediyor? İlla bugün 20 işçimizin ölmesi mi gerekiyor. İlla Soma mı olmak lazım. İlla Ermenek mi olmak lazım. Bakanlarımızdan rica ediyoruz. Başbakanımızdan, cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Artık şu sömürüye son versinler. Gözümüzün içine baka baka televizyonların karşısına geçip bizlere yalan söylemekten vazgeçsinler.”

Sorunları bakanlara, bakan yardımcılarına, milletvekillerine anlatmalarına rağmen çözülmediğini, patronun yasaların sağladığı hakları vermemeye devam ettiğini ifade eden Mutlu, patrona da şöyle seslendi: “Çalışacaksan adam gibi çalış. Çalışmayacaksan da kapat buradan defol git. Yeter artık. Bakanları, Başbakanı buraya davet ediyorum. Çıkardıkları yasayı takmayan işverenlerden hesap sorarım diyen cumhurbaşkanını sözünün gereğini yapmasını rica ediyorum” dedi.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçi ölümlerine ve MESS’in dayatmalarına karşı çıktılar

SONRAKİ HABER

Sakarya ve Van'da 18 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa