04 Kasım 2014 03:36

Halkın yardımını devletin yardımı yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Hükümet yetkililerinin Kobanê’ye sahip çıktıklarına dair açıklamalarının ardından Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi de gazetelere verdiği demeçte, devletin Kobanê için üzerine düşeni yaptığı iddia etti. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan bu duruma tepki gösterdi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Hükümet yetkililerinin Kobanê’ye sahip çıktıklarına dair açıklamalarının ardından Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi de gazetelere verdiği demeçte, devletin Kobanê için üzerine düşeni yaptığı iddia etti. Kobanê’ye yönelik IŞİD saldırıları başladığından beri Suruç’ta bulunan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, kaymakamın halkın yaptığı yardımları devletin yardımı gibi göstermesine tepki gösterdi.

KAYMAKAM MANŞETLERDE

Habertürk kaymakamın açıklamalarını, ‘Kobani’ye de kaymakam’ başlığıyla manşetine taşırken, Milliyet ise, ‘Nefes borusu olduk’, dedi. Kaymakamın açıklamalarını İbrahim Ayhan gazetemize değerlendirdi. Kaymakamın verdiği bilgilerin doğru olmadığını söyleyen Ayhan şunları söyledi: “İki yıl içerisinde yapılan 900 TIR yardımının yüzde 90’ı halkın, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımlardır. Kaymakam bu yardımları kendisine mal ediyor. Bu çarpıtmadır. Tek yaptığı kapıdan geçişine izin vermesi. Kamuoyu önünde devletin yapmadığını yapmış gibi gösterip, şova dönüştürüyor.  Fırsatçılıktır! Yapılanların üzerine konma kurnazlığı var. Aylardır buradayız, tüm boyutlarını yaşıyoruz. Bize ne kadar sıkıntı çıkarıldığı ortadayken, bir sorun yokmuş gibi her şeyi güllük gülistanlık gösteriyor. Kuşkusuz katkısı olmuş olabilir ama yapılmayanı yapılmış gibi göstermesi doğru değildir.”

12 KİŞİ SINIRDA BEKLETİLDİĞİ İÇİN ÖLDÜ

"AKP hükümeti ne yazık ki burada bir manipülasyon yapıyor.  Kendi verdikleri rakamlar ortada. 600 kişi AFAD’ın çadır kentinde kalıyor. Geriye kalanları, halk evlerinde ağırlıyor, belediyelerin kurduğu çadır kentlerde kalıyorlar. Kurmuş olduğumuz çadır kentlerde yardım taleplerine ilişkin bizzat kendim AFAD yöneticileriyle görüştüm. Elektrik sorununun çözümü için yaptığı görüşmede TEDAŞ’a kaynak aktarılması gerektiğini, AFAD çadırları dışında bir yere elektrik verilmesinin söz konusunu olmadığını belirttiler. Maliye Bakanlığı kaynak aktarımı yapmadığı için  bunun yapılamayacağını ifade ettiler. Çok sınırlı katkıları oluyor tabii. Kamuoyuna yansıttıkları her şeyi biz karşılıyoruz, açıklamaları kesinlikle doğru değil. Sürekli bürokratik engellerle karşılıyoruz, AKP duvarına çarpıyoruz. Bir şey yapmadan her şeyi yapıyor gibi kendisini gösteriyor. Bunu istismar ediyor. Biz AKP’nin yardım etmesine karşı değiliz. AKP yardım etsin diyoruz. Sürekli hem hükümetle, hem de buradaki mülki amirlerle ilişki halindeyim. Kaymakamla defalarca görüştük, Kobanê’ye yardım için ortak hareket edelim diye, ama ne yazık ki buna yanaşmadılar.  YPG’lilerin tedavi edildiğini söylüyor. Yaralı 12 Kobanêli sınır kapısında bekletildiği için yaşamlarını yitirdi. Ambulansların sınır kapısından geçmesi için çok defa sınır kapısına bizzat gittim. Ambulanslar asker ve polis tarafından bekletiliyor. Geçişlerine izin verilmiyor. Çok yakın zamanda Gazeteci Esra Çiftçi’nin Kobanê’de kolu kırıldığı için sınır kapısında 3 saat bekletildiğine tanık oldum.”

‘KOBANÊ İÇİN SEFERBER OLALIM’

Ayhan, kamuoyuna şu çağrıyı yaptı: “IŞİD vahşetine karşı insanlık için direnen Kobanê halkının yanında yer almalı. AKP ile IŞİD ittifakına karşı el birliğiyle Kobanê halkının yanında olalım. Kobanê halkı bir katliam tehlikesi ile karşı karşıya. Zaman kaybetmeden herkesin seferber olması lazım.”


KAYMAKAM NE DEDİ?

Kaymakam Abdullah Çiftçi gazetelere verdiği demeçte, 900 TIR yardım gönderildiği, 1 yılda 10 bin hastanın tedavi edildiğini söyledi. IŞİD saldırılarının ardından da 3 bin 919 hastanın tedavi edildiğini bunlardan 974 YPG’li olduğunu belirtti. 192 bin Kobanêli’nin de misafir olduğunu söyleyen Çiftçi, AFAD’ın çadırlarında 7 bin 200 kişinin barındığı bilgisini verdi. Çiftçi, Suruç’un 85 köy ve 127 mezrasında akrabalarının yanında kalan 80 bin Kobanêli’ye de yardımların sürdüğünü de söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

İlk talep barış

SONRAKİ HABER

Canlısı değil ölüsü değerli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...