04 Kasım 2014 03:29

İlk talep barış

Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ilk seçimlerini gerçekleştirdi. Okay Deprem, Donetsk'te seçimleri yerinde takip etti.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DNR) önceki gün yapılan seçimler yüksek katılımla gerçekleşti. Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden DNR’de, eski Donetsk vilayetinin, halen Ukrayna’nın yönetimi altında bulunan tutulan bölümü haricinde, büyük bir kısmında gerçekleşen seçimlere 1 milyon 379 bin 677 kişi katıldı. Halk Sovyeti (konseyi) seçimlerine katılan 2 partiden “Donetsk Cumhuriyeti Sosyal Hareketi”, beklendiği üzere oyların yüzde  68.35’ini toplayarak sandıktan 1. toplumsal blok olarak çıkmayı başardı.
2. cephe “Özgür Donbass” yüzde  31.65 oranında oy alabildi. DNR’in yeni devlet başkanı için de oy kullanan Donbass’lılar yüzde 78.93 gibi yüksek bir oran ile, düne kadar geçici hükümette başbakanlık görevini yürüten Aleksandr Zakharçenko’yu seçti. Diğer iki başkan adayından Aleksandr Kofman yüzde 11.45, Yuri Sivokonenko ise yüzde  9.62 oranında oy aldı.

MÜZİKLİ; EĞLENCELİ SEÇİMLER

Uluslararası gönüllü gözlemcilerin ve yüze yakın gazetecinin bölgenin farklı kentlerinde gün boyu takip ettikleri seçimler oldukça sakin ve olumlu bir havada geçti. Biz de bir grup gazeteci ile birlikte; Donetsk’in doğusunda yer alan Sinejna ve Khartsızsk şehirlerine giderek seçimlerin nabzını Donbass’ın taşrasında takip ettik.

Sinejna’da önünde Lenin heykeli yer alan ilk ve ortaöğretim okulunun önünde, SSCB’nin dağıtılmasından sonra ilk kez olarak her seçim noktasında müzik sistemi kurulduğu ve oy vermeye gelenleri, bazen bina önlerinde bazen de bina içlerinde canlı müzik karşıladığı görülüyor. İçerisi oldukça kalabalık.

‘BARIŞ İSTİYORUZ’

Donbasslılarla konuşuyoruz. Aleksandra Marçenka, “Rusya’da doğdum, uzun süre Ukrayna’da yaşadım. Oyumu Zakharçenko’ya ve DC sosyal Hareketine verdim. Yeni yönetimden çok fazla beklentimiz var elbette, ancak her şeyden öte barışın sağlanması. Bu kadar çok kişinin savaşta ölüyor olması çok üzücü” diyor. Oğlu da halk milislerinin saflarında olan Marçenka, “Her şeye rağmen onunla gurur duyuyorum. Seçimlerden sonra ya bağımsız kalmak veya mümkün olursa Rusya Federasyonu ile birleşmeyi arzu ediyorum” diye konuşuyor.  

Aleksandr Nikolayeviç’in de talepleri benzer. “Yeni hükümetten savaşı sona erdirmesini, bilhassa Bandercileri (yeni Ukrayna faşistlerini) bir an evvel ve tamamen temizlemesini bekliyorum” diye aktarıyor beklentilerini.  

Marina Anatolyevna da Zakharçenko ve DC Sosyal Hareketi’ne oy vermiş, “İlk planda barış esas talebimiz. İkinci olarak ekonomide istikrar ve Donbass’ımızın kalkınması. Çünkü 23 yıllık bağımsız Ukrayna dönemi boyunca buralara hiçbir şey yapılmadı. Artık umalım ki halk milislerimiz bize daha müreffeh bir hayatı hediye etsinler. İktisadi olarak en önemlisi ise emekli maaşlarının yükseltilmesi ve zamanında verilmesi bizler için” derken, İrina Aleksandrovna, “En büyük umudumuz bir an önce barışın geri gelmesi. Savaştan önce her şeye rağmen normal bir hayatımız vardı” diye belirtiyor.


OY KULLANANLARI ORKESTRA KARŞILIYOR

KHARTSIZK’da, Don Kazak milis grubu tarafından kontrol edilen ve önünde insani malzeme dağıtılan okulun içinde ise canlı orkestra karşılıyor. Burada konuştuğumuz Yelena Gennadiyevna, “İyi, normal bir şekilde yaşayabilmek, herkesin işinin olması, evlerin zamanında ısıtılması öncelikli beklentilerimiz. Talebim ise adil ve eşitlikçi yeni bir devlet. Tamamen bağımsız olmayı istiyoruz” derken Mariyanna Vitaliyovna, “Eskiden olduğu gibi yeniden normal bir yaşamımızın olmasını istiyoruz. Bence bizleri iyi ve güzel bir gelecek bekliyor” sözleriyle paylaşıyor geleceğe dair umutlarını.       

ÖNCEKİ HABER

Mülteci zirvesi yapılıyor

SONRAKİ HABER

Halkın yardımını devletin yardımı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...