04 Kasım 2014 03:10

Tarım işçileri sigorta istiyor

Isparta’da yaşanan kaza bir kez daha gözleri tarım işçilerine çevirdi. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu tarım işçileri sadece işe ulaşımda bile güvende değil. İ

Paylaş

İbrahim COŞKUN

Isparta’da yaşanan kaza bir kez daha gözleri tarım işçilerine çevirdi. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu tarım işçileri sadece işe ulaşımda bile güvende değil. İşe insanca koşullarda gitmek ve güvenceli çalışmak isteyen işçilerin en temel talebi tarım sigortası. Ancak devlet sigortalanmalarını sağlamak bir yana, işçileri Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına sokarak borçlandırıyor.

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde çalışan mevsimlik tarım işçilerinden Canan Yakut, üstü açık araçlarda, kapasitesini aşan sayıda işçinin sıkıştırılarak işe götürüldüğünü belirtti. Yazın 40 derece olan ve ateş gibi yanan demir römorklarda işten dönerken bayıldıklarını anlatan Yakut, “Kötü ova yollarında motorların, hızlı gittikleri için bizi araçtan fırlatır derecede savurduğu oluyor. Çukur olan ova yolarına girdiğinde ise midemiz ağzımızdan geliyor eve gelene kadar her tarafımız kırılacak gibi oluyor, vücudumuz uyuşarak her tarafımız tutuluyor” dedi.

TARIM İŞÇİSİNE GÜVENCE

Hiçbir sağlık güvenceleri olmadan çalışmaya mecbur bırakıldıklarını söyleyen Yakut, devletin GSS kapsamında kendilerine işlem yaptığını, her ay devlet tarafından borçlandırıldıklarını, borçları ödemedikleri zaman da hastanede tedavi olamadıklarını ifade etti. Yakut, “Eskiden paramız ya da sigortamız varsa tedavi oluyorduk, yoksa da olamıyorduk. Şimdi tedavi olsan da olmasan da bizi borçlandırıyorlar. Devlet bizim güvencemizi bu şekilde mi sağlayacak? Devlet GSS için bize borç yazacağına, tarım işçi sigortasının yatırılmasını ve bu anlamda güvencenin alınmasını sağlamalıdır” diye konuştu.

İŞÇİLER ARAÇLARDAN DÜŞÜYOR

Bir römorka bazen 25 işçinin bindirildiğini, kapasitesini aştığı için işçilerin römorkun kenarlarına oturduğunu anlatan Vesile Kaya da bu durumun düşerek ölümlere ve kalıcı sakatlıklara neden olduğunu söyledi. Şahit olduğu bir olayı anlatan Kaya, işverenin çok sayıda işçiyi taşımak için 2 römorku arka arkaya bağladığını, düşen işçinin üzerinden arkadaki römorkun geçmesi üzerine işçinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

‘HASTALANIYORUZ’

Kaya, sabah işe gittiklerinde havanın ayaz olmasından dolayı üşüdüklerini, akşam iş bıraktıktan sonra terli bir vaziyete araçlara bindikleri için de yolda hastalandıklarını söyledi. Kaya, şöyle devam etti: “Bu şekilde kazandığımız para bizim ilaç ve hastane paramızı karşılamıyor. Yazın, kışın çalışırken, yağmur yağsa, kar yağsa, güneşten yansak yine açık araçlar ile işe gidiyoruz. Kışın terliyoruz, araca binip evimize geliyoruz, yazın terliyoruz araca binip evimize geliyoruz. Yaz sıcak, kış soğuk, kimse bizi insan yerine koymuyor.” (Manisa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta bahar bitti

SONRAKİ HABER

Biz birlik olmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...