04 Kasım 2014 03:00

Macbeth’in komedi versiyonu sahnede!

“Macbeth’in programdan apar topar çıkarılmasıysa “İktidar hırsını ve iktidarın zalimliğe dönüşmesini” işleyen eserin komedi versiyonu olduğunu düşünüyorum...”

Paylaş

Üstün AKMEN
İstanbul

Mustafa Kurt’un Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü’nden istifa etmesi ve  yerine Nejat Birecik’in atanmasının kurumda tepkilere neden olacağını bekliyorduk. Birbiri ardına gelen istifalar, kurum içinde ortaya çıkan huzursuzluk, beklentinin somut delili oldu. Bakan Bey de, DT Genel Müdürlüğü’ne getirilen Nejat Birecik’in kurumda huzursuzluk yaratacağını pek güzel biliyordu. Birecik’in dışarıdan getirilmesinin DT başta olmak üzere tüm sanat kurumlarının kaldırılmasını öngören Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) tasarısının DT tarafından da koşulsuz destekleneceği anlamına geleceği böylece anlaşıldı. Gel gelelim, Nejat Birecik’in gözümün bebeği sanatçılarımızın oturtulduğu işkence koltuğunun manivelasının gergi kolunu oluşturmaktan başka işlevi olacağını pek sanmıyorum.

RAPORLU OYUNCULAR KİMLER?

Diğer taraftan, “William Shakespeare’in en güçlü ve en karanlık tragedyası olan Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Macbeth”in kasım ayı programından apar topar çıkarılmasıysa “İktidar hırsını ve iktidarın zalimliğe dönüşmesini” işleyen eserin komedi versiyonu olduğunu düşünüyorum. Başbakan dâhil tüm bakanların her karar alışlarında cumhurbaşkanının sözüne, gözüne baktıklarına göre, bu karar da Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda alınmıştır. Ve de öyle anlıyorum ki, Cesur İskoç komutan Macbeth’in yerini Cumimam almak istiyor, eşi Lady Macbeth’i ise Emine Hanım canlandıracak. Yakın akraba Kral Duncan ise burada “cumhuriyet”tir. Erdoğan, cumhuriyeti ortadan kaldırmaya karar vermiştir, kendisini role böyle konsantre etmiştir, etmiştir etmesine de, Shakespeare’in oyun metninde Macbeth ve Lady Macbeth, iktidar basamaklarını zalim adımlarla çıktıkça bir yandan da kendi yıkımlarını hazırlamaktadır ve Cumimam bunu bilmemektedir.

Genel müdürlükten izleyiciye: “Oyunda görevli bir oyuncumuzun aniden rahatsızlığı nedeniyle oyun o tarihlerde iptal edilmiştir” açıklaması ise, oynanan oyunun trajikomik yanıdır. Nejat kardeşim o oyuncunun adını derhal açıklamalıdır. Yoksa “Macbeth” olayı, iktidarın siyasi erke bağımlı bir sanat oluşturmak isteminin aleni ilanı olarak Birecik’in alnına kapkara bir leke olarak yazılacaktır.  


‘SHAKESPEARE’E VIZ GELİRSİNİZ TIRIS GİDERSİNİZ’

MACBETH oyununun DT’nin kasım programından çıkarılmasına sosyal medyadan tepki yağdı. Tiyatrocular başta olmak üzere pek çok gazeteci ve yazar da bu tepkilere katılanlar arasında.
Erdal Beşikçioğlu: Saltanat İktidar Hırslarının konu alındığı shakespeare’in eseri macbeth, Devlet Tiyatroları tarafından kasım programından çıkarıldı.
Murat Daltaban: Macbeth i sansürleyecek cesarette olanlar, Sheakspeare’e vız gelirsiniz tırıs gidersiniz. Sizden geriye de hak ettiğiniz namınız kalır...
Özen Yula: Şöyle güzel bir Macbeth olsa da izlesek pazar sabahı kahvaltımızı ederken. Sonra da kıra gitsek pikniğe.
Mehmet Altan: “İktidar hırsı ve muktedirin zalime dönüşmesini” konu alan Shakespeare’in Macbeth oyununu Devlet Tiyatroları programdan çıkarmış…Neden acaba?
Orhan Aydın: D.T de Shakespeare’nin Macbeth’ini yalan-dolan gerekçelerle gösterimden kaldıranlar ortaçağ karanlığının ortasına doğan ışıktan korkuyorlar.
Doğu Yücel: Finalini sevmemiştir, Macduff’ın Macbeth’i yenmesini. Kendini görmüştür, kendi sonunu...
Levent Kazak: ‘Macbeth’ bulamıyorsanız ‘Recep İvedik’ seyredin..
Ahmet Tulgar: Macbeth’in devlet tiyatrosu repertuvarından çıkarıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Ona göre yani.
Yekta Kopan: Sayın DT; eğer Macbeth’i “kanlı eller” yüzünden programdan çıkarttıysanız... Korkmayın yahu, oyunun bir parçası o.

ÖNCEKİ HABER

Hata onun, günah onun, suç onun!

SONRAKİ HABER

Sağlıkta bahar bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...