11 Temmuz 2011 03:35

Urfa demokratik çözümü haykırdı

Urfa’da düzenlenen mitinge katılan onbinlerce kişi “Demokratik Çözüm” dedi. Mitingde konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “Mezopotamya halkları olarak konfederasyonu amaçlıyoruz” derken, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, “Bizim tarihimizde şerefimizi, yoldaşımızı sattığımız gö

Urfa demokratik çözümü haykırdı
Paylaş


Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Urfa’da tutuklu milletvekilleri ve milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle için “Demokratik Çözüm” mitingi düzenlendi. Mitinge; BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Altan Tan, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Urfa Milletvekili İbrahim Binici’nin yanı sıra PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, BDP’nin bölge belediye başkanları ve çok sayıda partili yöneticinin yanı sıra onbinlerce kişi yurttaş katıldı. Tutuklu milletvekillerinin büyük fotoğraflarının yer aldığı “Özgür irade hapsedilemez, demokratik Cumhuriyet demokratik anayasa”, "An çareseriye demokratik, an ji berxwedana bı heybet", "Vekillerimiz irademizdir sonuna kadar sahip çıkacağız" pankartlarının asıldığı alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri ve üzerlerinde Öcalan baskılı tişört giyen gençler dikkat çekti. “Öcalan”, “Bıji serok Apo” sloganlarının atıldığı alanda ilk konuşmayı Urfa Milletvekili İbrahim Binici yaptı. Kürt sorununun çözülemediğini belirten Binici, “Gelin çözüm iradesini bize teslim edin, Kürt sorununu bir ayda çözelim” çağrısında bulundu.

‘KÜRTLER YA HAKLARINI ALACAKLAR YA...'

Binici’den sonra konuşan Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Arnavutlar, Kosovalılar gibi Kürtlerin de bir statü sahibi olmak istediklerini söyledi. “Bunun bölücülükle ne alakası var” diye soran Tan, AKP'ye oy veren Urfalılara şu cümleler ile seslendi: “Kürtler ya haklarını alacaklar ya da bu sorunun sonu hiç iyi görünmüyor. Gelin bu kanı durduralım, sınırları kaldıralım, kardeş kardeşe hasret kalmasın.Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum; sen anadilde eğitim ‘bölücülüktür’ diyorsun, bu dediklerinden utanmalısın.” Devletin Kenyalılara, Mozambiklilere Türkçe öğrettiğine, zeybek oynattığına dikkat çeken Tan, “ Kürtlerin kendi vatanlarında Kürtçe konuşması nerenizi acıtıyor” diye sordu. “Mezopotamya halkları olarak konfederasyonu amaçlıyoruz, bunun için çalışıyoruz” diyen Tan, “Biz çözümü TBMM’de arıyoruz. Yoksa ne işimiz var seçimlerde. Gider dağda mücadelemizi yürütürdük. Ankara hile, hurda, inkar mekanı olacaksa; bize lazım değil. Biz halkımızın içinde demokrasi ve özgürlük mücadelemizi yürürüz” dedi.

‘DİRENİŞİMİZ VE BOYKOTUMUZ DEVAM EDECEK'

Tan’dan sonra konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, halkın anasının ak sütü gibi çıkardığı Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürüp, yerine Oya Eronat’ı getirdiklerini ve bunu içlerine sindirdiklerini belirterek, “Helal olsun sizlere. Alınan boykot kararında Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ı bize karşı çıkarmaya çalışıyorlar. Ama aklın yolu birdir. Öcalan da kararımızı onayladı. Bu hareketin başındaki, elbette ki; doğru olanı onaylayacaktı. Haklarımız tanınmadan, direnişimiz ve boykotumuz devam edecek” dedi.

"Kürdistan sizinle gurur duyuyor" sloganı eşliğinde konuşmasına başlayan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Ömründe dizi yere değmemiş, yerden toz kaldırmış halkla biz de gurur duyuyoruz” diyerek karşılık verdi. Boykot kararına ilişkin, "şerefinizi kapıya asın gelin" dediklerini söyleyen Önder, “Bizim tarihimizde şerefimizi, yoldaşımızı sattığımız görülmüş şey midir? Sayın Başbakan; bizi yanındaki tirşıkçilarla karşılaştırma. Sizin tarihiniz yoldaşınızı satma tarihidir. Ancak, bizim tarihimiz onur ve direniş tarihidir” dedi.

Daha sonra konuşan Siirt Milletvekili Gültan Kışanak ise, şunları söyledi: “Vedat Aydın'ın katledilmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, bize yine katliam dayatıyorlar” diye belirtti. Diyarbakır Cezaevi’ndeki 14 Temmuz ölüm orucu direnişini hatırlatan Kışanak, Başbakan'a "Kürtler 14 Temmuz direniş ruhunun takipçisidir" diye yanıt verdi. Son olarak konuşan BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani ise, “Cumhuriyet tarihi inkar, ret ve şüphe mantığıdır. Ancak siz demokratik cumhuriyet ve demokratik özerklik inşa ederek, bu mantığı ortadan kaldıracaksınız” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından miting sona erdi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

"Şike operasyonu"nda ikinci dalga

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazetecilere ‘özgürlük’ istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...