03 Kasım 2014 15:45

Olup bitene dair sözümüz var

Mamak General Zeki Doğan Mahallesi'ndeki kadınlar da dernek açıyor. Kız kardeşlik dayanışması büyüyor!

Paylaş

Birgül DEMİREL
General Zeki Doğan Mahallesi Kadın Derneği Girişimi Üyesi

Bundan çok öncesine dayanıyor aslında Mamak General Zeki Doğan Mahallesi kadınları olarak buluşmalarımız, tartışmalarımız ve gündeme dahil olmamız. 2009 yerel seçimleri sürecinde bir kadın muhtar çıkarmak ve muhtarımız etrafında kadınlar olarak bir araya gelebilmek için çalışmalara başladık. Sokak sokak ördük dayanışmamızı ve muhtarımız olarak göreve başlayan Nurhayat Farımaz ile mahalleli kadınlar adım adım ördüler bugünü.  İlk günden itibaren mahallemizde değişmesi gereken birçok şeyi masaya yatırdık. Kendimize hedefler belirledik. Bu hedefleri yerine getirmek için buluşmalarımızda kazandık birlikte iş yapma gücümüzü. Birlikte yaptığımız her tartışma mahalleyi birlikte yönetebileceğimizi gösterdi bize.

MAHALLE MUHTARLIĞINDAN KADIN DERNEĞİNE…

Nasıl sürdürecektik, nasıl yaygınlaştıracaktık, mahallenin diğer kadınlarını bu birlikteliğin paydaşı haline nasıl getirecektik? Bunun için yerellerden örgütlenmemiz gerektiği noktasında hemfikir olduk. Önce sokak temsilcileri seçtik. Ardından oluşturduğumuz mahalle meclisi içinden seçilen kadınlarla bir kadın komisyonu kurduk. Kadın komisyonu olarak mahallemizde en acil taleplerimizi belirleyip çalışmalarımızı bu yönde ilerletme kararı aldık. İlk işimiz çocuk sahibi olan kadınların çalışmalara ve iş hayatlarına daha rahat devam edebilmeleri için çocuklarını gönül rahatlığıyla bırakabilecekleri bir mahalle kreşinin açılması için çalışmalara başlamak oldu. Kreş açılması için mahallede başlattığımız imza kampanyasına kadınların yoğun ilgi ve desteği vardı. Çabalarımız sonucu mahallemizde bir kreş açıldı. Böylece kadınların iş yaşamına katılmaları bir nebze olsun kolaylaştı. Sağlığımızı her yönüyle tehdit eden baz istasyonları, her yerde olduğu gibi burada da büyük bir sorundu. Baz istasyonlarına karşı sokak sokak çalışmalar yapıldı. Ardından sesimizi yükselterek basın açıklamaları yaptık.
Biz bütün bu çalışmaları yaparken, erkek egemen sistem de kendini her gün yeniliyordu. Mahallemizde kızının erkek arkadaşı tarafından cinayete kurban giden Necla Yıldız olayı hepimizin çalışmalara daha sıkı sarılması gerektiğini gözlerimizin önüne serdi. Bu cinayet sonrasında geniş katılımlı yürüyüşler düzenledik, basın açıklamaları yaptık. Lambası yanmayan bir sokakta bir kadın arkadaşımızın tacize uğramasının ardından bütün mahallede meşaleli bir yürüyüş düzenledik. Her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yöre derneklerinin de desteğini alarak, etkinlikler, şenlikler düzenledik.

EKMEK VE GÜL’ÜN ARACILIĞIYLA BULUŞTUK

Yaşanan onca baskıya, zorluğa, engellemelere karşı biz bir araya gelen kadınlar evlerimize geri çekilmedik. 2 sene süren bu buluşmalarımızda gündeme dair konuştuk, Ekmek ve Gül dergisini birlikte okuduk, bazen oturup tartışmalarımızı birlikte kaleme aldık. Bir süre sonra daha çok kadına ulaşmak ve çalışmamızı daha da genişletmek için bir kadın derneği kurma fikri çıktı. Yine Ekmek ve Gül’de okumuştuk Kayseri’deki dernek çalışmalarını, Esenyalı’daki kadın derneği faaliyetlerini. Biz de bir şeyler yapmalıydık. Bunun için çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandırdık. Mahallemizdeki kadınların çoğu taşeron işçi. Taşeron çalışmaya karşı imza topladık hep birlikte. Stand açtık ve topladığımız imzaları meclise gönderip bu durumu bir kez daha General Zeki Doğan Mahallesi kadınları olarak gündeme taşımış olduk. Soma katliamından sonra, orada eşlerini ve çocuklarını kaybetmiş kadınlara ulaşmak istedik. Bir yardım kampanyası başlattık. Mahallemizin sesi olup Soma’ya gittik.
Bütün bu çalışmalarımız sonucunda hepimiz artık bir dernek kurabileceğimize emindik. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da olup bitene dair söyleyecek sözümüz var. Bu söz hep insani olacak. Bu söz hep barışçıl olacak. Bu söz hep kadından, emekten yana olacak!

BU DAYANIŞMANIN BİR UCU KOBANÊ’YE DOKUNSUN

Tam bir şenlikle derneğimizi açacakken Kobanê’deki saldırılar başladı. Bu savaş ortamında bir şenlik yapamazdık. Ama bir şey yapmalıydık. Şenliğimizi iptal edip 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile Kobanê’deki savaşı konuşmak üzere bir söyleşi yapma kararı aldık. Biz durumun ana akım medyada anlatıldığı gibi olmadığını biliyoruz. Bunu mahallemizdeki kadınlarla tartışmak istedik. Bunun için 15 Kasım’da Çiçeklikeller Köy Derneği’nde saat 13.00 de Kadın ve Savaş konulu söyleşimizi yapacağız. Sadece gerçekleri paylaşmak değil amacımız. Aynı zamanda oradaki kızkardeşlerimizin mücadelesiyle mahallemizdeki kadın mücadelesini buluşturmak amacımızı, aramızda köprüler kurmak, bu köprülerden deneyimler, dayanışma örnekleri ulaştırmak…Bu zamana kadar yanımızda olan, bundan sonra bu emeğin bir parçası olmak isteyen tüm kızkardeşlerimizi yanımızda görmek, dayanışmamızı birlikte büyütmek istiyoruz.  

ÖNCEKİ HABER

Kapıyı çalmanız yeter

SONRAKİ HABER

Sermayenin “fıtrat”ı kadınların mücadele nedeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...