03 Kasım 2014 13:07

Ülker direnişi güçleniyor

Ülker işçilerinin direnişi 7. gününde güçlenerek devam ediyor. İşten atmaların yaşandığı ilk gün içerde çalışan işçiler fabrika giriş çıkışlarında sessiz kalırken, her geçen bu tablo değişiyor. Fabrika giriş çıkışlarında ustabaşıların beklemesine rağmen işçiler arkadaşlarının yanına gelip sohbet ediyor, servislerin içinden zafer işaretleri yaparak destek oluyor. İşçiler vardiya değişimlerinde de avluda toplanarak kendilerine megafonla seslenen arkadaşlarını dikkatle dinliyorlar.

Paylaş

Bülent KEPENEK
İstanbul

Fabrikanın içinden gelen haberler de artık korku duvarının aşıldığını gösteriyor. İşçilerin ailelerinin desteği de direnişi güçlendiriyor. Topkapı’da bulunan TİM İş Merkezindeki esnaflar maddi desteklerini sunarken, DİSK Bölge Temsilcisi Mehmet Karagöz ve Fatih Belediyesinde örgütlü Genel-İş İşyeri Temsilcileri de bugün direnişteki işçileri ziyaret etti.

DİSK/Gıda-İş Sendikasının kararlı tutumu, her geçen gün artan ziyaretler ve fabrikanın içinden gelen destek Ülker patronunu sıkıştırdı. Direnişi kırmak için her gün yeni bir provokasyon girişimi yaşanıyor. Daha önce Ülker işçisiyken, sendikada görevlendirilince işçilerin deyimiyle fabrikanın yolunu unutan Öz Gıda-İş Şube Başkanı, direniş başladıktan sonra özellikle giriş çıkış saatlerinde fabrikaya gelerek artan desteği engellemeye çalışıyor. Bunda başarılı olamayan Öz Gıda-İş yöneticileri ve Ülker patronu bu kez de işçilerin direnişle temasını engellemek için fabrika kapılarını kapatarak, fabrikanın etrafındaki telleri kartonlarla kaplayarak fabrikayı hapishaneye çevirdi.

Patron son çare olarak ise kolluk güçlerini devreye sokmak istiyor. Fabrikaya giriş çıkış yaparken direniş çadırını görerek rahatsız olan Patron Murat Ülker’in İstanbul Emniyetini aradığı, önümüzdeki günlerde çadırın çevik kuvvet müdahalesiyle kaldırılacağı söylentisi direnişteki işçilerin tepkisini  çekti. “Bizim buradan ancak ölümüzü çıkarırlar” diyen işçiler, direnişlerini sürdürmekte kararlı.

SENDİKA DEĞİŞTİRDİĞİMİZ İÇİN İŞTEN ATILDIK

Bu arada işçilere iş akitlerinin fesh edildiğine dair kağıtlar işçilerin ellerine ulaştı. Fesih nedeni olarak “amirlere itaatsizlik, iş düzenini bozma” gibi gerekçeler yer alıyor. Gerçek nedenin Öz Gıda-İş’ten istifa ederek DİSK/Gıda-İş’e üye olmaları olduğunu söyleyen işçiler, “Bize gönderilen fesih beyannameleri asılsızdır, iftiradır dediler. Bir yandan da yasal mücadele sürdürme kararı alan işçiler, avukatlarıyla yaptıkları toplantının ardından işe iade ve sendikal nedenle işten atıldıklarına dair davaları açma kararı aldılar.

ÖNCEKİ HABER

Acılara kurban olmadan kardeşleşmeliyiz artık

SONRAKİ HABER

Şişecam’da 170 işçiye kamera tutanağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa