03 Kasım 2014 12:43

İşçi Filmleri Festivali Çanakkale’de

Emeğin filmleri perdesini bu kez Çanakkale’de açtı. 2 - 8 Kasım tarihleri arasında 50’ye yakın filmi kentle buluşturacak Çanakkale İşçi Filmleri Festivali başladı

Paylaş

Emeğin filmleri perdesini bu kez Çanakkale’de açtı.  2 - 8 Kasım tarihleri arasında 50’ye yakın filmi kentle buluşturacak Çanakkale İşçi Filmleri Festivali başladı. Her yıl farklı bir temayla yola çıkan, bu yıl “Her yer festival, her yer direniş”sloganıyla haziran direnişini selamlayan festivalin açılışı, maden işçilerine adandı.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak başladıktan sonra şehir şehir dolaşan 9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Çanakkale’ye ilk kez uğradı. Festivalin kentte düzenlenmesini sağlayan komitede  DİSK Genel – İş, KESK, TMMOB, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Çanakkale Tabip Odası ve Pan Görsel Kültür Derneği yer aldı.

İşçilerin yaşamlarını, sorunlarını, emek için verdikleri mücadeleyi anlatan filmlerin yanı sıra, panellere ve film yönetmenleriyle söyleşilere de sahne olacak festival; fotoğrafçı – akademisyen Aykan Özener’in ‘Balık Sırtında Yaşamlar – 2′ adlı fotoğraf sergisiyle başladı.

İşçi Filmleri Festivalinin açılışı için emekçi sınıfı temsil eden balıkçıların hikayesini özellikle seçtiklerini vurgulayan Aykan Özener; Çanakkale’nin Kepez kıyılarında Türkiye’de sık rastlanılmayan ‘manyat’ tarzıyla avlanan yerel balıkçıların günlük hayatlarını, denizle ilişkilerini ve hızlı kentleşmeye rağmen ata yadigarı mesleklerini sürdürme mücadelelerini belgelediği çalışmasından izlenimlerini paylaştı.

FESTİVAL YÜRÜYÜŞLE BAŞLADI

Sergi açılışının ardından, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali geleneğindeki festival yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüş için İskele Meydanı’nda toplanan kalabalığa, sokağın ve direniş müziklerinin sevilen grubu Praksis, müziğiyle eşlik etti.

İskele Meydanı’ndan kordon boyunca Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı’na, oradan Demircioğlu caddesine baretler ve meşalerle yürüyen grup; “Soma, Ermenek yalnız değildir.” “Maden işçisi yalnız değildir.” “Her yer festival, her yer direniş.” sloganları attı. Çanakkale İşçi Filmleri Festivali Komitesi, festivali Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden faciasında sular altında kalan 18 madenciye, Soma’da hayatını kaybedenlere ve tüm maden işçilerine adadıklarını açıkladı. Alkışlarla ve sloganlarla yürüyerek kentte İşçi Filmleri Festivalinin başladığını duyuran kortej, çevreden de büyük ilgi topladı.

Festival yürüyüşü Morabbin Parkı’nda sonlandı. Çanakkale’ye ikinci kez gelen Praksis müzik grubu; çevre mücadelesi, emek ve maden işçileri için uyarladığı şarkılarını söylediği konserle festivale güç kattı.

FİLMLER GÖSTERİMLERİ ÜCRETSİZ

İşçi Filmleri Festivali kapsamında bir hafta boyunca Çanakkale ile buluşacak filmlerin gösterimleri; Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri, Kepez Belediyesi Nikah Salonu, Yalı Hanı ve Pan Görsel Kültür Derneği’nde yapılacak; ücretsiz olacak. Kot taşlama işçilerini ve Tuzla Tersanesini  anlatan ‘Slikozis’ ve ‘4857’ adlı filmlerin yönetmenleri PetraHolzer ve Ethem Özgüven; 4 Kasım Salı günü Pan Görsel Kültür Derneğindeki gösterimlerin ardından izleyicilerle filmlerini konuşacak. Aynı gün Türkan Saylan Kültür Merkezinde “Soma” paneli de yapılacak.

İşçilerin emek mücadelesini, iş cinayetlerini, kentsel dönüşümü, göçü, dünyanın dört bir yanından direniş deneyimlerini, Gezi’yi anlatan filmlerin yanı sıra, Çanakkale Kent Hakkı Atölyesi’nin Fotoğraf ve Video biriminin Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanında parkur sporu yapan gençlerle çektiği “Parkur” adlı kısa film de festival kapsamında perdeye yansıyacak. Çanakkale İşçi Filmleri Festivali 8 Kasım Cumartesi günü Gezi Direnişi Paneli ile sona erecek. Panele katılanlar kendi gezi hikayelerini anlatacak, Çanakkale’de Haziran direnişi konuşulacak. (ÇANAKKALE)

 

ÖNCEKİ HABER

Hep birlikte olursak güvenimiz, kuvvetimiz artar

SONRAKİ HABER

Dayanışma iyileştirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...