03 Kasım 2014 12:10

Zeytin ve ‘Bir avuç cesur insan’

İlki düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED), “Zeytinin Söyleşisi” ile sona erdi. Zeytinlikleri ranta açan yasanın tartışıldığı panelde, yaşam alanlarını korumak için ortak mücadele vurgusu öne çıktı.

Paylaş

İlki düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED), “Zeytinin Söyleşisi” ile sona erdi. Zeytinlikleri ranta açan yasanın tartışıldığı panelde, yaşam alanlarını korumak için ortak mücadele vurgusu öne çıktı. Festival Fethi Kayaalp Büyük Ödülü Rüya Arzu Köksal’ın yönetmenliğini yaptığı  Karadeniz’deki HES’lere karşı mücadeleyi konu edinen “Bir Avuç Cesur insan”a verildi.

Zübeyde Hanım Çay Bahçesinde gerçekleştirilen Zeytin Paneli’ne Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, CHP’nin çevreden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, Evrensel Gazetesi Muhabiri ve EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi  Özer Akdemir ile Zeytin Üreticisi Abidin Ertuğrul konuşmacı olarak katıldılar.

ZEYTİN BİR KÜLTÜRDÜR

Panelde konuşan Şafak Pavey, AKP’nin Zeytin Yasasını etkisizleştiremeye dönük yasa teklifini 6. kez meclise getirdiğini, ama başarılı olmadığını belirterek, “Şimdilik önledik ama bir gece yarısı tekrar getirebilirler” dedi. UZZK kurucularından Murat Narin Zeytin Yasası’nın tarihçesinden bahsederek, “Zeytincilik sadece tarımsal bir faaliyet olarak ele alınamaz. Bir kültürdür aynı zamanda. Türkiye’de 12 milyon hektar zeytin dikilebilecek bir alan var” diye konuştu. Narin Ünlü Besteci Fazıl Say’ın zeytinle ilgili bir beste yapmak için çalışmalara başladığı bilgisini de verdi.

YIRCA KÖYLÜLERİ KONUŞULDU

Evrensel Gazetesi Muhabiri Özer Akdemir’de, kendisini “dindar”, “Müslüman”, “muhafazakar” sıfatlarıyla tanımlayan AKP’nin, Kur’an’da üzerine yemin edilen zeytin ağacını yok etmeye dönük politikalarına vurgu yaparak, Soma Yırca köylülerinin mücadelesini anlattı. Yırca köylülerinin 500 dönümlük zeytinlik arazilerinin ellerinden alınarak termik santral yapımı için yandaş bir şirkete peşkeş çekilmeye çalışıldığını belirten Akdemir, “Yırcalılar ellerinde kalan son geçimlik tarım arazilerini korumak için nöbet tutuyorlar, direniyorlar. Buna benzer Anadolu’da onlarca yerde yaşam nöbetleri var. Bunları emek mücadelesi ile birleştirmek, ekoloji ve emek mücadelesinin bir bütün olduğunu kavrayarak, ortak mücadelenin yollarını aramak zorundayız” diye konuştu.

‘ZEYTİNYAĞLI  YİYEMEM AMAN’

Prof. Dr. Ümit Erdem, konuşmasında Türkiye’deki zeytinciliğin gelişimini önlemeye dönük politikaların kökeninin 1954’lerdeki Marshall Planına kadar uzandığını kaydederek, “Zeytinyağlı yiyemem aman” türküsünün de aynı yıl çıkmasının bir tesadüf olmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından söz alan Bozcaadalılar da imar planlarının değiştirilerek adanın ranta açılmasına dönük girişimlere dikkat çektiler.

BİRİNCİLİK ‘BİR AVUÇ CESUR İNSAN’IN
30 Ekim’den bu yana dünyanın bir çok ülkesinden ekoloji ile ilgili belgeseli buluşturan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin Fethi Kayaalp büyük ödülünü Rüya Arzu Köksal’ın yönetmenliğini yaptığı ”Bir Avuç Cesur İnsan” aldı. (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hacker: Geçici bir süre misafir olduk

SONRAKİ HABER

Şerzan Kurt davası yarın görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...