03 Kasım 2014 01:00

Manşet olmayan Iraklı gazeteciler

Geçtiğimiz 10 ay içinde en az 17 Irak’lı gazeteci IŞİD tarafından infaz edildi, kaçırılanların akıbeti ise bilinmiyor.Gazetecilerden Mohanad al-Aqidi’nin vurulduğu söyleniyor. Raad Muhammed al-Azaoui’nin ise herkesin gözü önünde kafasının kesildiği belirtiliyor.

Paylaş

Jon HENLEY*

Geçtiğimiz 10 ay içinde en az 17 Irak’lı gazeteci IŞİD tarafından infaz edildi, kaçırılanların akıbeti ise bilinmiyor.
Gazetecilerden Mohanad al-Aqidi’nin vurulduğu söyleniyor. Raad Muhammed al-Azaoui’nin ise herkesin gözü önünde kafasının kesildiği belirtiliyor.  İslami Örgüt üyeleri, Guantanamo’dakilere benzer turuncu tulum giyen ve bir komut kağıdını okurken görülen İngiliz gazeteci John Cantlie’nin  beşinci videosunu yayınladı. Görüntü büyük yankı uyandırdı.

Bilindiği üzere ağustos ayından bu yana IŞİD iki Amerikalı gazeteci James Foley ve Steven Sotloff’un, aynı zamanda David Haines ve Alan Henning adlı iki İngiliz yardım görevlisinin kafa kesme görüntülerini yayınladı.Tüm bu olaylar büyük ses getirdi.
13 Ekim tarihindeyse IŞİD, kentin al-Ghazlani kampında Irak’ın Sada Haber Ajansı Musul muhabirini vurdu. Birkaç yerel kaynağın yanı sıra Kürt Demokrat Partisi Sözcüsü de çok sayıda sivil toplum kuruluşuna Mohanad al-Aqidi’nin ölümünü bildirdi.

IŞİD MEDYAYA ‘BİAT EDİN’ DİYOR

10 Ekim tarihinde Tikrit’in 50 kilometre güneydoğusundaki Samarra’da insanlar önünde kafası kesilen Sama Salah Aldeen Televizyonu çalışanı Irak’lı kameraman ve fotoğrafçı Raad Mohamed al-Azaoui’nin ise ölümüne dair hiçbir şüphe yok. 37 yaşında ve 3 çocuk babası Azaoui, Cuma namazı sonrası kardeşiyle birlikte öldürüldü. IŞİD onu, işbirliği yapmayı reddettiği için öldürmekle tehdit etmişti.  Örgüt kontrol altında tuttuğu bölgelerde medya çalışanlarını IŞİD’e biat etmelerini ve ön onay için tüm haberleri kendi medya ofislerine göndermelerini talep ediyor.

Paris Merkezli Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler Kuruluşu (RSF), IŞİD işgalindeki topraklarda çoğu yerel ve bölgesel televizyon istasyonunun çalışmayı durdurduğunu aynı zamanda, çalışanlarının birçoğunun kaçırıldığını, alıkonulduğunu ya da tehdit edildiğini belirtiyor.

RSF: 17 IRAKLI GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

RSF haziran ayında Irak Federe Kürdistan bölgesinde ölen 4 gazeteci de dahil geçtiğimiz 10 ay içinde, en az 17 Iraklı gazetecinin öldürüldüğünü bildiriyor. Musul ve Selahaddin kentlerinde ise IŞİD’in, 9 gazeteciyi çalışmayı bırakmaları ve IŞİD’e katılmalarını söyleyip, aksi takdirde kafalarını kesmekle alenen tehdit ettiği biliniyor.

CPJ: 3 YILDA 80 GAZETECİ KAÇIRILDI

New York merkezli “Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)” ise,  IŞİD’in Suriye’de geçen yıl Aralık ayında Idlib’te serbest olarak çalışan kameraman Yaser Faisal el-Jumaili’nin infaz edildiğini belirtti. CPJ, 2011’den bu yana Suriye’de 80’den fazla gazetecinin  kaçırıldığını ifade ediyor.

Orient TV’den bir fotoğrafçı, muhabir, bir yayın ve asistan mühendisi; Radio ANA’dan bir gazeteci; Shahba Press’den bir muhabir bunlar içerisinde. “Sınır Tanımayan Gazeteciler ayrıca Suriye al-Sha’ab Televizyonundan bir sunucu, Radyo Rozana’dan bir gazeteci; Azaz Media Center’dan iki gazeteci, al-Fida’dan bir karikatürist, ayrıca bağımsız bir gazeteci yazarın da olduğunu ekledi.
Bu gazetecileri genellikle duymuyoruz çünkü onlar ne Amerikan ne Avrupalı ne de IŞİD’in hastalıklı promosyon videolarının konusu.

*The Guardian’dan çeviren Özden Göksal

ÖNCEKİ HABER

Futbola IŞİD tehdidi

SONRAKİ HABER

New York Maratonu'nu Kenyalılar kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...