03 Kasım 2014 00:50

Futbola IŞİD tehdidi

Futbol icat edildiği günden bu yana birçok şeyden etkilendi. Hastalıklar, doğal afetler, savaşlar, ideolojiler ve dinler. Hayat denen bu yolda adım adım yürüyen futbolun, bu yaşananlara rastlamaması kaçınılmazdı çünkü.

Paylaş

YAZI DİZİSİ: SİYASET VE FUTBOL -4

Serkan AKKOYUN

Ortadoğu’yu kana bulayan IŞİD, futbola da el atmayı ihmal etmedi. Dolaylı ya da doğrudan futbol IŞİD tehdidi altında.

“Top yuvarlak, saha dört köşe
Yer ile gök misali;
Top tepemizde ay gibi süzülür,
İki takım karşı karşıya geldiğinde”

Seçuanlı Li-yu (M.S. 50-136)

Futbol icat edildiği günden bu yana birçok şeyden etkilendi. Hastalıklar, doğal afetler, savaşlar, ideolojiler ve dinler. Hayat denen bu yolda adım adım yürüyen futbolun, bu yaşananlara rastlamaması kaçınılmazdı çünkü. Futbol dışında gelişen her şey, bir gün futbola da bulaştı. Bunlardan sonuncusu da Dünya’nın gözünü üzerine çevirdiği IŞİD oldu.

İSLAM’IN FUTBOLA BAKIŞI

İslam dininde futbol, tavsiye edilen bir spor değil. Dinin güvenilir kabul ettiği hadislerden yola çıkarak önümüze serebileceğimiz bilgilere göre İslam’ın öğütlediği sporlar arasında futbola benzer faaliyetler içeren bir şey yok. Bu hadislerden bazılarında;
Ebû Hüreyre (r.a.) den yapılan rivayette, adı geçen, Resûlüllah’ın (a.s.) şöyle buyurduğunu haber vermiştir: “Yarış ancak deve, at ve ok ile olur.”
îbn Ömer (r.a.) dan yapılan rivayette, adı geçen şöyle demiştir: “Peygamberimiz (a.s.) atlar arasında yarış yaptırır ve yaşı yarışa elverişli olanlara üstünlük tanırdı.”
Gibi ifadeler yer alıyor. İslam âlimleri de daha farklı hadislerden yola çıkarak güreşi de İslam’ın olumlu baktığı sporlar arasına alıyor. Dinin temel bakış açısına göre İslam boş işler peşinde koşmayı hoş karşılamadığı için Müslümanların sağlıklarını korumak ve bedenlerini cihat anında hazır ve donanımlı tutmaları dışında spor yapmalarını doğru bulmuyor. Günümüzde futbolun geldiği noktaya baktığımızda da işin içine giren bahis, para gibi konular nedeniyle hiçbir şeriat hükmüne uygun düşmüyor. Ancak IŞİD’in bu konuda görüşü biraz farklı…

DÜNYA KUPASI’NA TEHDİT

Aslında farklıdan ziyade değişken. IŞİD, Katar’da 2022’de düzenlenecek olan Dünya Kupası konusunda ciddi tehditler savurdu. Örgüt, daha önce belirttiğimiz gibi ‘devletliğini’ ilan ettikten sonra Katar topraklarını da kendi içine kattığını ve artık Katar diye bir ülke olmadığını söyledi. Katar’ın yer aldığı bölgede Halife kabul ettikleri Ebu Bekir Bağdadi’nin sözünün geçtiğini açıkladılar ve Bağdadi’nin boş işler sevmediğini vurguladılar. Hadislerle örtüşen bu açıklamanın ardından FIFA’ya ayağınızı denk alın, gidin o futbolunuzu ‘kâfir topraklarda’ oynayın demeye getirdiler.
FIFA bu tehdidi pek ciddiye almasa da bir süre sonra güya konudan bağımsız olarak Katar’ın ev sahipliği tartışmaya açıldı. FIFA yolsuzluklarında Katarlı yetkililerin yer aldığı, Katar gibi yaz aylarında hava sıcaklığının çok yüksek derecelere ulaştığı bir ülkede futbol oynamanın tıbben sakıncalı olduğuna kadar çeşitli konularda turnuvanın geleceği masaya yatırıldı.

ŞERİATA UYGUN FUTBOL...

IŞİD, FIFA’yı Katar topraklarında Dünya Kupası düzenleme konusunda tehdit ederken kendisinin Libya’nın Derne şehrinde bir futbol turnuvası düzenleyeceğini açıklaması ise şaşırttı. ‘Örgütümüzün faaliyetlerini daha makul kılmak ve katılımı artırmak için’ sözleri ile bu turnuvayı neden yaptıklarını açıklayan IŞİD, Afganistan, Irak, Suriye, Mısır ve Libya’dan futbolcuların katılacağını söyledi. Aralarında birçok sporcunun yer aldığı IŞİD örgütünün düzenleyeceği futbol turnuvası, şeriat hükümlerine göre olacak. Eğer bu turnuva gerçekleşirse futbolun bu örgütü dahi sempatik göstereceği ise kesin. Çünkü tarihte buna benzer örneklere Latin Amerika ülkelerinde rastlandı. Birçok silahlı örgüt ve lideri futbol oynayarak bu oyun üzerinden mesaj gönderme yönetimi kullandı. IŞİD’in Libya’da düzenleyeceğini açıkladığı turnuvada gerçek futbol topu kullanıp kullanmayacakları ise meçhul. Zira örgüt daha önce İran’da öldürdükleri insanların kesilmiş kafalarını futbol topu gibi tekmeledi ve ‘Bu da bizim futbolumuz’ açıklamasını yaptı. Ürkütücü ama gerçek.

TRİBÜNLERE GİRDİLER

IŞİD’in ilerlemesi Dünya genelinde antipati ve korku ile karşılansa da bazı gruplarca destekleniyor. Bunun futbola yansımalarından birisi de Fas’ın ünlü Raja Club Athletic takımının Ultras taraftar grubu oldu. Taraftalar geçtiğimiz Eylül ayının sonlarına doğru bir lig maçı öncesinde tribünlerde IŞİD lehine tezahüratlarda bulundular. Önce “IŞİD, IŞİD” seslerini yükselten grup daha sonra “Allahu Ekber, haydi cihada” diyerek sırtları pek, karınları tok bir halde insanları cihada davet ettiler, ama kendileri tribünden sonra evlerine gitti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

IŞİD’in izleyeceği yolu Ortadoğu siyaset uzmanları bile zor tahmin ediyor. Futbol konusunda tehditlerini artırarak sürdürecekleri kesin. Bunun yanında önümüzdeki dönemlerde futbol maçları sırasında statlara saldırı düzenleyebilirler. Yine bazı tribünlerden destek görmeleri de muhtemel. Avrupa’dan bazı futbolcuların da örgüte katılması ihtimaller arasında yer alıyor.

SADECE ÖLDÜRÜYORLAR

Açılımı Irak ve Şam İslam Devleti olan IŞİD daha sonra bu adını İslam Devleti olarak değiştirdi. Irak’ta 2004 yılında El Kaide’ye bağlı olarak kuruldular ve daha sonraki süreçte bağımsız harekete giriştiler. Özet olarak Sünni mezhebindenler ve Irak, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da yoğun hâkimiyet kurmuş durumdalar. Bu hâkimiyetlerini de büyük çoğunlukla diğer mezhep ve dinlerden olanları (Sünnileri de dâhil ettikleri oluyor) sert biçimde yok ederek sağlıyorlar. Din kökenli bu örgüt hiçbir ülke tarafından resmen tanınmayan İslam Devleti olarak kendisini duyurdu. Buradan kaynaklı olarak da hayatın tüm alanlarına müdahale hakkını kendisinde buluyor; futbol da dâhil.

PANKART AÇILDI

Fas’ta yaşanan tezahürat olayının dışında Tunus’ta da bir lig maçı sırasında IŞİD’in resmi bayrağı açıldı. Adı açıklanmayan iki takım arasında oynanan maç sırasında kale arkası tribünlerinde açılan bayrak bir anda sosyal medyada paylaşıldı ve gündem oldu. Açıldığı dönem, IŞİD’in henüz dünya piyasasına çıkmadığı günler olduğu tahmin edilen maçla ilgili hiçbir yetkiliden de açıklama gelmedi.

* hayatimfutbol.com'dan alınmıştır.

-BİTTİ-

ÖNCEKİ HABER

'Cumhurbaşkanını görüyor, hâlâ sigara içiyor'

SONRAKİ HABER

Manşet olmayan Iraklı gazeteciler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...